Semnal de alarmă privind gestionarea valului 4 de Covid tras de USR PLUS Iaşi (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Advertorial

Semnal de alarmă privind gestionarea valului 4 de Covid tras de USR PLUS Iaşi (P)

GALERIE
Colaj-Spital-Mobil-Letcani
  • Colaj-Spital-Mobil-Letcani
- +

Tanasă Ştefan, preşedintele USR PLUS Iaşi şi doctorul Socolov Răzvan, consilier judeţean şi preşedintele comisiei de sănătate a Consiliului Judeţean Iaşi trag semnale de alarmă în ceea ce priveşte gestionarea valului 4 a pandemiei de coronavirus în judeţ.

Cum cazurile infectărilor cu noul coronavirus cresc alarmant de la o zi la alta, sunt tot mai multe voci care critică atât sistemul medical, cât şi factorul politic decident, pregătit să introducă noi restricţii pentru populaţie.

Preşedintele comisiei de sănătate din Consiliul Judeţean Iaşi vine însă cu soluţii concrete în ceea ce priveşte gestionarea valului 4, atrăgând atenţia la „serviciile de ambulanţa și smurd care sunt depășite".

Deoarece trebuie să se acţioneze prompt, primul pas constă în „inventarierea rapidă a echipamentelor, personalului medical și de îngrijire”, iar „circuitele trebuie verificate corespunzător de DSP." În opinia domnului doctor Socolov „toate spitalele trebuie să fie sprijinite să aibă sector covid”, iar deoarece „rolul medicilor de familie a crescut, aceştia trebuie sprijiniți cu echipamente de monitorizare a pacienților la domiciliu, gen pulsoximetre, termometre etc.”.

Socolov Răzvan este medic primar obstetrică ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, care a contrubuit la aducerea pe lume a sute sau poate chiar mii de mici ieşeni. Opinia acestuia, de medic pus în fața pandemiei din primele zile, este că „trebuie să lăsăm interesele de imagine și politice, să revenim la epidemiologie și medicină bazată pe dovezi științifice”.

Totodată, preşedintele USR PLUS Iaşi, Tanasă Ştefan trage un semnal de alarmă şi face apel la responsabilitate din partea autorităţilor judeţene. După cum bine se ştie, în şedinţa Consiliului Judeţean din 21 iulie s-a votat predarea Spitalul modular de la Lețcani, care a costat peste 13 milioane de euro către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.

În opinia domniei sale, „această decizie a fost luată fără a se prezenta un proiect sau o asumare clară a ceea ce urmează să se întâmple cu acest spital, iar odată ce s-a decis predarea nu ni s-a prezentat un calendar de acţiune.” Cum predarea decurge netransparent, greoi, neştiindu-se în ce stadiu este sau dacă există sau nu know how la ISU pentru verificarea stării echipamenelor, Tanasă accentuează faptul că procedurile trebuie urgentate, astfel încât ieşenii să poată beneficia de serviciile acestuia în valul 4 al pandemiei covid, deoarece la acest moment nu mai sunt paturi disponibile la ATI în spitalele din Iaşi.

Format din 100 de containere, Spitalul Mobil de la Leţcani este cel mai mare spital mobil din ţară, fiind şi unicul spital ROL 3 din România şi Sud Estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.

Din cele 256 de paturi, 103 sunt pentru terapie şi 3 paturi de terapie pentru blocul operator. Acestea sunt dotate cu ventilatoare, injectomate şi absolut tot ce presupune un pat de terapie intensivă. Acest spital mobil are sală de operaţie, sală de naşteri, sală de sterilizare, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare pentru mai multe tipuri de analize, inclusiv PCR, radiologie dotată cu un computer tomograf fix şi un aparat de radiologie mobil care se poate deplasa inclusiv în zonele de terapie intensivă. Spitalul dispune de toate dotările pentru a funcţiona de sine stătător în orice locaţie.

Trecerea Spitalului Mobil de la Leţcani din administrarea Spitalului de Boli Infecţioase în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a primit votul consilierilor PNL, PSD şi PMP, singurii care s-au abţinut de la vot fiind consilierii judeţeni USR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.