anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Semnal prost la telefon în cartierul Aviaţie? Proces care desfiinţează amplasarea unei antene GSM

GALERIE
Cell_Tower
 • Cell_Tower
- +

Deşi nu era vecin, un ieşean a cerut anularea autorizaţiei pentru o antenă a Orange, pe motiv că nu a fost şi el consultat. Judecătorul de la Tribunal i-a dat dreptate, vorbind în sentinţă de „risc cancerigen”. Şi Primăria şi Orange au făcut apel, cazul judecându-se acum la Curte.

 

Localnicii au blocat instalarea unei noi antene de telefonie mobilă în zona Aviaţiei. Un ieşean s-a trezit că în faţa porţii, peste drum, începe să se ridice antena, fără ca cineva să-l fi întrebat. S-a adresat imediat instanţei, demersul său fiind susţinut şi de vecini.

În septembrie 2020, Iulian P. a remarcat demararea unor lucrări de construire peste drum de casa lui, în curtea Aeroclubului. De la vecini, a aflat că acolo urmează să fie instalată o antenă GSM a Orange SA. În octombrie, a cerut lămuriri din partea Primăriei, fără a primi însă un răspuns imediat. A revenit, cerând anularea autorizaţiei de construire emise de Primărie.

Când i-au venit răspunsurile de la Palatul Roznovanu, acestea menţionau că totul este în regulă, iar autorizaţia era legală. Urmarea a fost o acţiune în justiţie, demarată în noiembrie 2020. În esenţă, Iulian P. a reproşat faptul că Orange nu ceruse acordul vecinilor. Chiar dacă gospodăria sa nu se afla gard în gard cu Aeroclubul, ieşeanul a apreciat că distanţa mică faţă de antenă reprezintă totuşi vecinătate. În plus, Orange SA nu era proprietara terenului pe care construia, ci doar închiriase pe o durată de 10 ani cei 60 mp necesari. În aceste condiţii, nu ar fi avut dreptul să solicite decât autorizarea unei construcţii provizorii, nu definitive.

Nici regimul de înălţime a zonei nu era respectat, cei 20 de metri ai antenei depăşind cu mult casele de pe Aviaţiei. Ieşeanul a reproşat şi lipsa oricărei informări publice, inclusiv asupra eventualului efect pe termen lung al radiaţiilor asupra sănătăţii localnicilor. În replică, Orange SA a contestat calitatea de vecin invocată de reclamant şi a prezentat avize favorabile emise de Agenţia de Protecţie a Mediului şi de Direcţia de Sănătate Publică. Primul menţiona că nu este necesară o autorizare din punctul de vedere al mediului, iar al doilea, că sănătatea nu este afectată de viitoarea funcţionare a antenei. „Emisiile electromagnetice neionizante nu pun în pericol viaţa sau sănătatea populaţiei. Cu privire la emisiile electromagnetice ale staţiilor de bază pentru telefonie mobila au fost efectuate numeroase studii, însă acestea nu au demonstrat vreo incidenţă crescută a cazurilor de îmbolnăvire la expunerea cu unde electromagnetice”, au argumentat reprezentanţii Orange.

Nu de aceeaşi părere au fost şi magistraţii Tribunalului. Aceştia au apreciat că poziţionarea casei lui Iulian P. peste drum de antenă poate fi considerată o vecinătate, caz în care el trebuia să-şi dea acordul. În plus, câtă vreme antena distribuie semnal pe o distanţă mare, raza de acţiune pe cei 5-10 metri faţă de curtea ieşeanului ar crea condiţii speciale de expunere.

„Referatul tehnic al Centrului Regional de Sănătate Publică Iaşi ce a stat la baza emiterii avizului de sanatate publică a fost emis pe baza documentaţiei înaintate de beneficiar, fără vreo verificare imparţială şi obiectivă. La dosarul de autorizare nu se regăseşte nicio măsurătoare sau specificaţie tehnică cu privire la indicele SAR (rata de absorbţie specifică, respectiv enrgia absorbită de organism, n.r.). Reclamantul şi soţia acestuia sunt persoane aflate în condiţii speciale de expunere raportat la vecinătatea antenei, iar în astfel de situaţii se impune măsurarea SAR. Autorizaţia de construire a fost emisă fără astfel de măsurători, reclamantul şi membrii familei acestuia riscând expunerea la niveluri excesive de radiaţii cu risc cancerigen”, au argumentat judecătorii decizia de anulare a autorizaţiei de construire a antenei. Decizia finală în acest caz va fi luată de Curtea de Apel, atât Orange SA, cât şi municipalitatea declarând recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.