anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Semnale trase de Consiliul fiscal în ajunul rectificării bugetare

GALERIE
rectificare bugetara
 • rectificare bugetara
- +

Politica fiscal-bugetară din anul 2017 a făcut obiectul unei minuţioase analize realizată de Consiliul fiscal (CF), reflectată într-un raport publicat recent de acesta. Constituind o autoritate total independentă, alcătuită din profesionişti inbatabili ai domeniului financiar, atunci când se trag semnale de alarmă asupra anumitor riscuri relative la sustenabilitatea finanţelor publice, lucrurile trebuie necondiţionat luate în serios. În caz contrar, se riscă semnificativ atingerea obiectivelor şi indicatorilor stabiliţi prin Strategia fiscal-bugetară şi prin bugetul anual. Dar şi ivirea unor asperităţi în relaţia cu CE, izvorâte din tratatele europene la care statul nostru este parte. 

Raportul amintit, între altele, susţine că felul în care a fost elaborat bugetul pe anul curent (de către Guvern) constituie o ”o abatere deliberată şi de amploare de la toate regulile fiscale instituite atât de legislaţia naţională, cât şi de tratatele europene semnate de România, consfinţind un derapaj de proporţii şi în lărgire de la exigenţele braţului preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere” (http://www.consiliulfiscal.ro/ra_2017_romana.pdf). Apoi, Executivul, prin anticiparea/admiterea unui deficit structural în creştere cu 0,4% din PIB, raportat la 2017 (cf. Program de Convergenţă 2018-2021), neglijează făţiş faptul că ţara noastră este supusă ”procedurii de deviaţie excesivă de la OTM (obiectiv bugetar pe termen mediu – n.ns.) declanşată în luna iunie 2017, care recomanda pentru anul 2018 o ajustare structurală de cel puţin 0,8 pp din PIB”.

Şi ultima Opinie a Consiliului, care face referiri exprese asupra proiectului OUG de rectificare bugetară pe anul 2018, observăm că rămâne în acest ton. Ba, chiar, am putea spune că vine să răsucească efectiv cuţitul în rana Executivului, arătând că: ”Niciuna din regulile fiscale statuate de LRFB (Legea responsabilităţii fiscal-bugetare – n.ns.), cu excepţia celei referitoare la nivelul deficitului exprimat ca procent în PIB (...), nu este respectată de proiectul de rectificare bugetară.” (http://www.consiliulfiscal.ro/Opinie%20R1_CF_2018_final.pdf) Formula aleasă de Guvern – majorând simultan veniturile cu 6,4 mld. lei şi cheltuielile cu 7,5 mld. lei - conduce la un deficit al bugetului general consolidat mai mare cu 1,1 mld. lei faţă de ţinta iniţială. Care este norma legală încălcată, aflăm tot din amintita Opinie a CF (art. 12 lit. b) a LRFB): „soldul şi, respectiv, soldul primar al bugetului general consolidat, luând în considerare componentele acestuia, pentru anul bugetar următor, nu vor putea depăşi plafonul stabilit prin cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetară, aprobată de către Parlament”. În esenţă, rezervele manifestate de CF privesc optimismul guvernamental în legătură cu nivelul propus pentru veniturile din TVA şi accize, dar şi o tentă subestimativă a unor cheltuieli (de asistenţă socială ori cu achiziţiile de bunuri şi servicii), care ar putea fi mai mari la finele lui 2018. De altfel, încă prin raportul pe anul trecut, CF ne releva apariţia unui ”salt major” al ponderii cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială în veniturile bugetare, care a urcat, în anul 2017, cu 5,4%, faţă de 2016; situându-se la 69,1%, respectiva pondere a tins vizibil către media de 70,4% din intervalul de criză 2008-2010. CF indică şi cauzele respectivului salt.

Este vorba despre ”majorarea nominală a acestor categorii de cheltuieli comparativ cu anul precedent, respectiv cu 21,7% în cazul cheltuielilor de personal (pe fondul creşterilor salariale în sectorul bugetar) şi 13,3% în cazul cheltuielilor cu asistenţa socială, care au surclasat creşterea veniturilor bugetare de doar 7,7% comparativ cu anul precedent”. Revenind la opinia CF, de aici rezultă că dacă nu se intervine sub aspectul luării unor măsuri compensatorii, ne-am putea confrunta cu serioase riscuri de neîncadrare în deficitul bugetar de 3% din PIB. Drept urmare, intrarea în procedura ”deficitului excesiv” n-ar fi decât la un pas distanţă. Mai ales că, aruncând un ochi şi prin indicatorii oficiali ai creşterii economice (trim. I a.c.) şi văzând dinamica macroeconomică recentă, este posibil – semnalează CF - ca nivelul PIB nominal să nu fie în final chiar la nivelul avansat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. În concluzie, toate acestea – dar şi alte elemente de factură fiscal bugetară neamintite aici – vădesc (într-o balanţă imaginară) un talger al punctelor slabe (riscuri/vulnerabilităţi) trăgând mai greu decât cel al punctelor tari. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.