Semne de întrebare la Iaşi: Boli inventate pentru a primi indemnizaţie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Semne de întrebare la Iaşi: Boli inventate pentru a primi indemnizaţie?

GALERIE
spitalul-sfanta-maria
  • spitalul-sfanta-maria
- +

Un caz mai puţin obişnuit: tatăl unui copil diagnosticat cu malabsorbţie din cauza intoleranţei la gluten şi încadrat ulterior într-un grad de handicap acuză că, de fapt, boala ar fi inventată şi exagerată de către medic în complicitate cu mama copilului, de care acesta este divorţat, şi acuză că la mijloc ar fi vorba despre dezinteres pentru sănătatea copilului.

Mai mult, bărbatul susţine că, în urma unor analize medicale pe care le-a efectuat în regim privat în iulie 2018, s-a demonstrat lipsa sindromului pe baza căruia s-a făcut încadrarea.

Deşi a solicitat în scris unităţii medicale să îi comu­nice dacă au fost respectate controalele periodice pe care reprezentantul legal trebuia să le facă în acest caz mama, singurul răspuns primit a fost că „medi­cul curant a decedat“, refuzând astfel să ofere informaţiile cerute.

Un răspuns bizar

Copilul este încadrat din februarie 2017 în grad de handicap accentuat, pe fondul acestei încadrări fiind emis un plan de abilitare-reabilitare care necesita periodic evaluarea în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi şi ulterior întocmirea unor rapoarte către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) la interval de trei luni. S.C., tatăl copilului, a făcut în urmă cu un an de zile o adresă către DGASPC în care a informat instituţia că planul de abilitare-reabilitare nu a fost respectat, cererea fiind direcţionată în acelaşi timp către spital pentru o confimare sau infirmare a celor spuse.

„Având în vedere faptul că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, specialiştii numiţi responsabili în planul de abilitare/reabilitare întocmesc şi transmit responsabilului de caz rapoarte individuale de monitorizare a programelor personalizate care cuprind în mod obligatoriu informaţii referitoare la evoluţia situaţiei copilului, vă rugăm să ne comunicaţi dacă reprezentatul legal al copilului a respectat recomandările medicale de specialitate pentru copil (tratament, regim alimentar, control periodc la medic specialist, starea copilului-progres, stagnare, regres)“, se precizează în adresa înaintată de către DGASPC la spital.

Spitalul însă - prin şeful de clinică, care în acest moment este conf.dr. Smaranda Dianconescu - a dat un răspuns cel puţin ciudat, „referitor la cazul copilului S.C. vă informăm că medicul curant al pacientului este decedat“, evi­tând astfel un răspuns concret cu privire la istoricul medical al acestuia.

„Toţi vor să acopere“

Tatăl copilului susţine că astfel se încearcă acoperirea.

„Toată lumea a încercat să acopere ce s-a întâmplat. Vă dau un exemplu: la externarea din spital copilul meu figura cu o anumită greutate, iar după o săptămână am mers cu el la medicul de familie şi era mai greu cu 800 de grame, fiind cântărit doar în scutec. O diferenţă de 800 de grame e imposibil să existe într-o săptămână, dar, dacă ar fi aşa asta, ar arăta că are anumite deficienţe de creştere“, a explicat S.C., tatăl copilului.

Acesta a solicitat anul trecut şi efectuarea unor analize medicale care au arătat lipsa afecţiunii pe baza căruia a fost făcută încadrarea, astfel a cerut şi o reevaluare din partea comisiei de la DGASPC.

„Reevaluarea copilului în vederea încadrării într-un grad de handicap s-a realizat la solicitarea tatălui şi ulterior a ma­mei, în baza documentelor care prezentau starea de sănătate a copilului (emise de mai multe instituţii medicale). Corectitu­dinea unui diagnostic medical este responsabilitatea medicului specialist care emite documentul, verificarea acesteia nu este un atribut conferit de lege instituţiei noastre. Mai mult, domnul S.C. a făcut o plângere la Direcţia Generală Antico­rupţie cu privire la diagnostic“, se precizează în răspunsul oferit Ziarului de Iaşi de DGAPSC.

Lista beneficiilor

Oficialii DGASPC au mai explicat că încadrarea copilului în grad de handicap accentuat conform Legii nr. 448/2016 republicată în 2018 cu modificările şi completările ulterioare ar avea câteva beneficii financiare tentante, cum ar fi o alocaţie de stat majorată de 300 de lei pentru trei ani, prestaţii sociale pentru copil în valoare de 175 de lei, transport urban gratuit pentru copil şi pentru însoţitor, şase călătorii interurbane gratuite pentru copil şi însoţitor, precum şi indemnizaţie creştere copil cu handicap de la 3 la 7 ani, scutire impozit pe locuinţă, dar şi acces la servicii sociale private sau de stat.

Reprezentanţii DGASPC Iaşi au mai precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că „în conformitate cu documentele existente la dosarul de încadrare în grad de handicap pentru copil, părinţii respectă recomandările din planul de abilitare/reabilitare.“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.