Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite

GALERIE
spital infectioase
  • spital infectioase
- +

Spitalele Covid din linia întâi a pandemiei îşi reiau încet activităţile normale, odată cu scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva se ia în calcul deschiderea unei secţii pentru alte patologii infecţioase decât COVID-19, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, Secţia 3 s-a redeschis pentru afecţiunile pneumologice.

“În momentul de faţă, din fericire, numărul de cazuri, atât forme medii, cât şi medii severe, este în scădere. Pe Terapia Mobilă putem face igienizarea şi să realizăm mentenanţa unităţii mobile. Acum luăm în calcul deschiderea unui pavilion, pentru revenirea îngrijirii pacienţilor infecto-contagioşi care prezintă altă patologie în afara Covid-19", a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul de Pneumoftiziologie, cel care a intrat in lupta împotriva pandemiei aproape odată cu Spitalul de Boli Infecţioase, a redeschis deja o secţie pentru pacienţii cu afecţiuni pneumologice. În acest moment, la unitatea medicală există 75 de paturi la Secţia II, 37 de paturi la Secţia III şi 35 de paturi la Secţia IV. Singura rămasă strict pentru pacienţii COVID şi tratarea celor care au scăpat de infecţie, dar care au rămas cu probleme pulmonare acute, este Secţia 1.

“Lucrurile par să revină la normalitate prin faptul că ne sunt adresaţi pacienţi cu alte patologii decât infecţia cu noul coronavirus. Secţia 3 a fost practic redeschisă de la 1 martie, iar acum funcţionează, dar nu la capacitate maximă. Cazurile non-COVID au început să crească ca şi număr, ca şi adresabilitate. Aceşti pacienţi sunt cunoscuţi, aflaţi în evidenţele noastre cu afecţiuni pulmonare. Sperăm ca efectele vaccinării şi măsurilor luate să aibă un efect benefic. Noi ne dorim să ne întoarcem la patologia noastră complex care ţine de pneumologie", a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Chiar dacă numărul pacienţilor COVID este în scădere continuă, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra gravităţii bolii în majoritatea cazurilor care ajung să fie internate.

“Din nefericire, bolnavii care au nevoie de Terapie Intensivă prezintă în continuare forme grave ale bolii. Aceste cazuri însă sunt în scădere. Există o oarecare modificare a simptomatologiei. Ceea ce am observat, plaja de simptomatologie este foarte mare. În ultima perioadă au apărut cazuri grave la persoane tinere. Inclusiv la copiii începând cu un an", a subliniat Florin Roşu.

Acesta a adăugat că se văd deja efectele vaccinării nu numai în scăderea numărului de pacienţi.

“Nu avem niciun pacient în ATI, nici măcare cu formă medie spre severă care să fi fost vaccinat. Toţi pacienţii care au prezentat simptomotalogie post-vaccinare au prezentat forme uşoare de boală, şi nu au necesitat internarea. Vaccinurile şi-au dovedit eficienţa din toate punctele de vedere. De la ţinerea oarecum sub control a pandemiei, a scăderii numărului de îmbolnăviri şi până acum şi-au dovedit eficacitatea cu privire la toate tulpinile existente", a mai spus Florin Roşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.