Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Semne de normalitate: spitalele COVID din Iași deschid secțiile pentru bolile obișnuite

GALERIE
spital infectioase
  • spital infectioase
- +

Spitalele Covid din linia întâi a pandemiei îşi reiau încet activităţile normale, odată cu scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva se ia în calcul deschiderea unei secţii pentru alte patologii infecţioase decât COVID-19, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, Secţia 3 s-a redeschis pentru afecţiunile pneumologice.

“În momentul de faţă, din fericire, numărul de cazuri, atât forme medii, cât şi medii severe, este în scădere. Pe Terapia Mobilă putem face igienizarea şi să realizăm mentenanţa unităţii mobile. Acum luăm în calcul deschiderea unui pavilion, pentru revenirea îngrijirii pacienţilor infecto-contagioşi care prezintă altă patologie în afara Covid-19", a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul de Pneumoftiziologie, cel care a intrat in lupta împotriva pandemiei aproape odată cu Spitalul de Boli Infecţioase, a redeschis deja o secţie pentru pacienţii cu afecţiuni pneumologice. În acest moment, la unitatea medicală există 75 de paturi la Secţia II, 37 de paturi la Secţia III şi 35 de paturi la Secţia IV. Singura rămasă strict pentru pacienţii COVID şi tratarea celor care au scăpat de infecţie, dar care au rămas cu probleme pulmonare acute, este Secţia 1.

“Lucrurile par să revină la normalitate prin faptul că ne sunt adresaţi pacienţi cu alte patologii decât infecţia cu noul coronavirus. Secţia 3 a fost practic redeschisă de la 1 martie, iar acum funcţionează, dar nu la capacitate maximă. Cazurile non-COVID au început să crească ca şi număr, ca şi adresabilitate. Aceşti pacienţi sunt cunoscuţi, aflaţi în evidenţele noastre cu afecţiuni pulmonare. Sperăm ca efectele vaccinării şi măsurilor luate să aibă un efect benefic. Noi ne dorim să ne întoarcem la patologia noastră complex care ţine de pneumologie", a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Chiar dacă numărul pacienţilor COVID este în scădere continuă, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra gravităţii bolii în majoritatea cazurilor care ajung să fie internate.

“Din nefericire, bolnavii care au nevoie de Terapie Intensivă prezintă în continuare forme grave ale bolii. Aceste cazuri însă sunt în scădere. Există o oarecare modificare a simptomatologiei. Ceea ce am observat, plaja de simptomatologie este foarte mare. În ultima perioadă au apărut cazuri grave la persoane tinere. Inclusiv la copiii începând cu un an", a subliniat Florin Roşu.

Acesta a adăugat că se văd deja efectele vaccinării nu numai în scăderea numărului de pacienţi.

“Nu avem niciun pacient în ATI, nici măcare cu formă medie spre severă care să fi fost vaccinat. Toţi pacienţii care au prezentat simptomotalogie post-vaccinare au prezentat forme uşoare de boală, şi nu au necesitat internarea. Vaccinurile şi-au dovedit eficienţa din toate punctele de vedere. De la ţinerea oarecum sub control a pandemiei, a scăderii numărului de îmbolnăviri şi până acum şi-au dovedit eficacitatea cu privire la toate tulpinile existente", a mai spus Florin Roşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.