De Business

Punem punctul pe știi

Semne de recesiune? Scădere dramatică a numărului autorizaţiilor de construcţie!

joi, 19 ianuarie 2023, 02:50
1 MIN
 Semne de recesiune? Scădere dramatică a numărului autorizaţiilor de construcţie!

Semnalele de alarmă trase pe parcursul anului trecut de specialiștii din domeniul construcțiilor și imobiliarelor, care avertizau asupra creșterilor de preț la materialele de construcții și a birocrației, care face tot mai greoaie obținerea documentelor necesare pentru autorizarea construcțiilor, încep să se reflecte tot mai clar în statistici. În Iași, până la finalul lunii noiembrie, s-au eliberat cu 22% mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale față de aceeași perioadă din anul precedent.

 

Noiembrie 2022 a fost luna în care pentru mediul urban s-au eliberat doar șapte autorizații – adică cele mai puțin autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale din ultimii doi ani. Și în nicio altă lună începând cu noiembrie 2020 nu au fost eliberate mai puțin de zece autorizații.

Iar potrivit Direcției Județene de Statistică, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate în total în Județul Iași, a fost de 1975, cu 21,6% (-545 autorizații) mai puține comparativ cu perioada similară din anul 2021, când totalul autorizațiilor eliberate în județul Iași a fost de 2520.

Pe medii de rezidență, de la începutul anului și până la finalul lunii noiembrie, scăderea cea mai mare (de 22%), s-a înregistrat în urban: de la 246 de autorizații în 2021, la 192 în 2022. În mediul rural, numărul autorizațiilor eliberate a fost mai mic cu 21,6% în 2022 față de anul precedent.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii