Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bebeluş mort: iată cine plăteşte!

Semne mari de întrebare la finalul unui uluitor caz de malpraxis, care a zguduit Iaşul medical

GALERIE
maternitate proces familia Ciobanu1
  • maternitate proces familia Ciobanu1
- +

Decizie ciudată a judecătorilor în dosarul în care o doctoriţă de la Maternitatea „Elena Doamna“ a fost acuzată că nu a tratat corect o gravidă, care în final a născut un copil mort. Deşi medicul în cauză a fost sancţionat de Colegiul Medicilor, judecătorul pentru cauze civile care a analizat cazul a considerat că medicul nu trebuie să plătească niciun leu daune. A fost pus la plată, în schimb, tânărul rezident care i-a respectat întocmai ordinele. Acesta, doar pentru că a făcut exact cum i-a spus şefa, trebuie să plătească familiei afectate 30.000 de lei.

 

Cazul familiei Ciobanu, al cărei copil s-a născut mort, în 2014, la Maternitatea „Elena Doamna“ a fost tranşat, zilele trecute, de Judecătoria Iaşi. Magistratul care a judecat cazul a respins cererea formulată de Constantin şi Ioana Ciobanu, considerând că medicul primar care a tratat-o pe femeie, în 2014, când era gravidă, nu se face vinovat în mod direct de moartea fătului, chiar dacă îngrijirile medicale din timpul sarcinii sunt puse sub semnul întrebării. Povestea de atunci a familiei Ciobanu a stârnit un adevarat tsunami în sistemul sanitar ieşean, controale care au găsit nereguli cu privire la tratarea şi internarea Ioanei Ciobanu fiind realizate inclusiv de Ministerului Sănătăţii şi de conducerea spitalului. Însă, la cinci ani de la acel caz care a zguduit o ţară întreagă, după toată această poveste tragică, singurul care va plăti este un tânăr rezident, acuzat că a respectat ordinele medicului îndrumător. Mihai Burniche ar trebui să plătească 30.000 de lei familiei Ciobanu.

Acuzaţiile familiei Ciobanu

După ce Parchetul, printr-o decizie confirmată de instanţă, a clasat acuzaţiile penale aduse de familia Ciobanu medicului Simona Niculescu şi rezidentului Mihai Burniche, cei doi tineri au deschis un proces civil, în care au cerut daune de la cei doi. Soţii au cerut 500.000 de lei de la doctoriţa Niculescu şi 100.00 de lei de la rezidentul Burniche. Ei au fost reclamaţi după ce, pe 9 septembrie 2014, Ioana Ciobanu a născut la Maternitatea „Elena Doamna“ un copil mort, de sex feminin. „Reclamanţii susţin că pârâţii, medici care au consultat-o pe reclamantă când era însărcinată, nu au încunoştiin­ţat-o despre necesitatea efectu­ării operaţiei de cezariană deşi naşterea naturală nu era posibilă, şi nu au informat-o cu privire la riscurile pe care le implică naşterea naturală“, se arată în cererea de chemare în judecată. La rândul său, rezidentul a fost acuzat că şi-a depăşit atribuţiile şi a internat pacienta fără parafa medicului primar. Judecătorii au fost de acord în timpul procesului ca soţii Ciobanu să achite 36 de rate de câte 337 de lei, drept taxă judiciară de timbru. De asemenea, înainte de judecată, doctoriţa Niculescu a cerut ca în proces să fie introdusă şi o firmă de asigurări, care ar fi plătit daunele în cazul în care ar fi fost găsită ea vinovată de instanţa civilă. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Cum s-a ajuns la acea sentinţă?

Potrivit motivării sentinţei, judecătorul de caz nici nu a luat în calcul decizia Colegiului Medicilor prin care cei doi doctori au fost sancţionaţi pentru nereguli medicale, ci doar o sentinţă judecătorească, de natură penală, care a confirmat soluţia de clasare a acuzaţiilor penale aduse doctoriţei Niculescu. Invocând autoritatea lucrului judecat, Judecătoria a considerat că Niculescu e nevinovată şi pe latură civilă, şi a respins astfel pretenţia de acordare de daune formulată de familia Ciobanu.

Asta în condiţiile în care Colegiul Medicilor a sancţionat-o cu vot de blam pe doctoriţă pentru supravegherea deficitară a gravidei, dar şi pentru că nu a efectuat decât analizele uzuale de rutină în timpul naşterii. De asemenea, Colegiul Medicilor a constatat că, deşi doctoriţa a informat-o verbal pe gravidă că naşterea naturală e riscantă, acea recomandare nu s-a găsit şi în scris. „A fost lăsată o parte din supravegherea unei gravide în seama unui medic rezident, care nu avea competenţă în acest sens; a dispus internarea pacientei telefonic, deşi se afla în concediu“, se arata în decizia Colegiului Medicilor, unde se mai preciza că doctoriţa nu a respectat „obligaţiile profesionale şi morale în relaţia medic curant-pacient.“ Tot Colegiul Medicilor a constatat, în 2015, (decizie anulată dn motive procedurale) că moartea bebeluşului nu îi este imputabilă doctoriţei Niculescu, constatare confirmată şi de Parchet, care a clasat dosarul penal. „Niciun mijloc de probă nu fundamentează existenţa unei legături de cauzalitate între acţiunile sau inacţiunile intimaţilor pe durata supravegherii sarcinii petentei şi urmarea imediată produsă, respectiv decesul fătului înaintea naşterii, luând în considerare şi refuzul petentei de a fi supusă unei intervenţii chirurgicale de cezariană“, se arată în hotărârea judecătorească prin care a fost confirmată soluţia de clasare.

Această decizie a stat la baza respingerii cererii de daune de către judecătorul din civil, care invocă autoritatea lucrului judecat şi motivează: „Câtă vreme instanţa penală a constatat (...) că medicul curant şi-a îndeplinit în mod corespunzător obligaţia de informare în acord cu dispoziţiile Legii nr. 46/2003, că legea nu prevede obligaţia consemnării în scris a explicaţiilor privind consecinţele refuzului, că reclamanta avea posibilitatea şi dreptul de a cere lămuriri suplimentare, medicului curant neputându-i-se pretinde anticiparea şi cunoaşterea capacităţii de înţelegere a fiecărui pacient în parte, că din probele administrate rezultă refuzul pacientei, că medicul curant a ţinut seama de existenţa diabetului gestaţional şi de ceilalţi factori de risc indicaţi şi, drept urmare, inclusiv la controlul din data de 02.09.2014, când sarcina avea 38-39 de săptămâni, i-a indicat petentei intervenţia de cezariană, aceasta însă refuzând, nu se mai pot pune în discuţie aceste aspecte în faţa instanţei civile“.

Ce spune familia?

Totuşi, în ceea ce îl priveşte pe rezidentul Burniche, judecătorul a analizat cererea soţilor Ciobanu şi l-au obligat pe tânărul medic să achite daune de 30.000 de lei. Spre deosebire de cazul doctoriţei Niculescu, judecătorul civil invocă decizia Colegiului Medicilor atunci când îl găseşte vinovat pe rezidentul Burniche. Acesta a fost obligat să achite daunele pentru că a internat-o pe Ioana Ciobanu pentru că aşa i-a spus la telefon doctoriţa Niculescu. „Instanţa constată că respectarea recomandărilor medicului curant nu sunt de natură a conduce la exonerarea de răspundere a pârâtului, medicul, chiar rezident, având obligaţia de a cunoaşte şi de a aplica regulamentele de funcţionare ale instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea“, a motivat judecătorul. Rezidentul Burniche a recunoscut, de altfel, greşeala în timpul procesului.

Constantin Ciobanu ne-a precizat ieri că soluţia Judecătoriei Iaşi îl nemulţumeşte, şi că va formula apel. „La şcoala de şoferi, dacă elevul loveşte un pieton nu răspunde şi instructorul? Am vorbit deja cu un avocat, şi vom contesta decizia“, ne-a spus bărbatul. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri