anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Semnele apariţiei unei tumori cerebrale, indiferent de vârstă: când trebuie să intrăm la gânduri?

GALERIE
depistare, tumora, cerebrala
 • depistare, tumora, cerebrala
- +

Ne explică dr. Lucian Eva, managerului Spitalului de Neurochirurgie Iaşi. Descoperirea unei astfel de afecţiuni într-o fază precoce o poate face foarte probabil vindecabilă.

 

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr. Lucian Eva, a vorbit în cea mai recentă emisiune realizată în studioul ZDI TV despre cât de afectat a fost creierul în perioada pandemiei, dar şi despre tumorile cerebrale - cum apar şi care sunt simptomele care ar trebuie să ne trimită la medic. Neurochirurgul ieşean a explicat că, deşi încă nu se cunosc consecinţele infectării cu SARS-CoV-2 pe termen mediu, la nivelul sistemului nervos s-a observat deja că afectează circulaţia venoasă din întreg organismul. „Ştim despre infecţia cu acest nou virus că afectează microcirculaţia, adică vasele în tot organismul, inclusiv la nivelul creierului. Spre exemplu, intervenţiile chirurgicale la pacienţii pozitivi care au şi patologie, cum ar fi accidente vasculare sau tumori, sunt îngreunate de această infecţie. Din aceste motive este recomandat ca operaţiile la pacienţii COVID pozitivi să fie amânate până se negativează pacientul. Nu ai însă ce să faci când este o urgenţă”, a explicat dr. Eva, managerul unităţii medicale.

Mai mult, din cauza afectării microcirculaţiei în urma infectării, au ajuns la spital pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale, fiind inclusiv pacienţi care s-au stins din viaţă sau au rămas cu sechele. „Afectarea microcirculaţiei determină şi expresii în plan clinic, accidente vasculare sau tromboze ale venelor de la nivelul creierului. Sinusurile sunt ca un fel de râuri care drenează sângele arterial şi îl duc spre plămâni pentru a fi oxigenat. Iar în momentul în care un astfel de fluviu este închis, sângele se va duce către afluenţi, către vene în acest caz, însă ele nu vor rezista. Dacă obstacolul persistă, venele se vor rupe şi vor determina AVC, care uneori poate fi catastrofal”, a mai precizat neurochirurgul.

Cel mai mic pacient cu tumoră cerebrală avea doar cinci ani

Deşi nu există o cauză clară a apariţiei tumorilor cerebrale, dr. Lucian Eva a explicat că există o serie de factori favorizanţi care pot declanşa apariţia acestora şi că ţine foarte mult şi de sistemul imunitar al unei persoane. „În organismul fiecăruia, în fiecare moment, există celule anormale, dar sistemul imunitar le recunoaşte şi le distruge. Atunci când sistemul nu face faţă, se dezvoltă o celulă anormală, una tumorală”. Astfel, manifestările unei tumori pot fi uneori insesizabile pentru un pacient, însă dacă apare o durere de cap care nu cedează de la sine şi nici în urma unui tratament, iar aceste dureri sunt însoţite şi de vărsături „în jet”, fără senzaţie de greaţă înainte, este nevoie să ne adresăm unui medic, pentru că poate fi vorba despre o leziune tumorală la nivelul creierului. „Creierul este conţinut într-o cavitate inextensibilă, cutia craniană, iar orice apare în plus determină creşterea presiunii în acel volum dat şi apare sindromul de hipertensiune intracraniană - dureri de cap, vărsături. Dacă e situată într-o zonă care coordonează mişcarea mâinii, a piciorului, bineînţeles că va apărea un deficit motor sau o criză comiţială. Uneori tumorile sunt descoperite în faze destul de avansate, când au dimensiuni foarte mari. Creierul are capacitatea de a se adapta, este elastic”, a completat dr. Eva.

Din păcate însă, nici pentru apariţia tumorilor în rândul copiilor nu există o cauză concretă, existând o predispoziţie genetică în acest sens. Cel mai mic copil operat de o tumoră cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie a avut doar cinci ani. În ultimii ani s-a observat la nivelul spitalului că numărul pacienţilor cu tumori este în creştere, managerul spitalului spunând că a crescut atât adresabilitatea pacienţilor cât şi posibilităţile de explorare neuroimagistică, contribuind la punerea mai rapidă a unui diagnostic. Important este însă ca, la apariţia primelor simptome, orice persoană să consulte mai întâi medicul de familie, apoi un medic de specialitate pentru a vedea despre ce explorări are nevoie. Astfel, chiar dacă în rândul populaţiei există percepţia ca atunci când este descoperită o tumoră cerebrală implicit se ajunge la stadiul în care nu se mai poate face nimic, este important să ştim că mare parte din aceste tumori sunt vindecabile. „Pot fi transformate dintr-o boală acută în boală cronică şi duse pe picioare mulţi ani de zile, timp în care pacientul poate să îşi rezolve multe dintre situaţiile pe care le are în viaţa sa. Sunt tumori cerebrale care odată operate cu succes ele nu mai recidivează, iar pacientul va fi un om sănătos pentru tot restul vieţii, avem mulţi astfel de pacienţi. Sunt tumori la nivelul trunchiului cerebral care pot fi abordate chirurgical cu rezultate foarte bune. Până nu demult aceste tumori erau considerate inoperabile, dar cu aportul tehnologiei se poate rezolva acest lucru”, a mai explicat managerul spitalului ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.