
Semnele că ai fost mușcat de o căpușă fără să știi. Boala Lyme poate da simptome și la ani după mușcătură. Sfaturi ale infecționiștilor ieșeni

Din ce în ce mai multe persoane le spun medicilor că se feresc să meargă, vara, în zone cu parcuri, cu iarbă înaltă, la mare sau la munte, pentru că se tem să nu fie mușcați de căpușe sau să dezvolte forma gravă a îmbolnăvirii cu boala Lyme. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu prof.dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, despre pașii pe care trebuie să îi facem atunci când suntem mușcați de o căpușă și, cel mai important, despre când anume trebuie să cerem ajutor de specialitate.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
Cum se extrage o căpușă dacă nu poți ajunge la spital
Dr. Florin Roşu spune că atunci când o persoană descoperă, după o plimbare în natură, o căpușă atașată de corp, este indicat să se prezinte cât mai urgent la cea mai apropiată unitate spitalicească în vedere extragerii insectei și a efectuării profilaxiei. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se impune îndepărtarea corectă a căpușei pentru a preveni eventualele complicații și infecții ulterioare.
„Există instrumente speciale de îndepărtare a căpuşelor, dar se poate folosi o pensetă care permite apucarea fermă a insectei, cât mai aproape de piele. Se trage ușor și constant în sus, fără a o răsuci sau zdrobi. Ulterior, se curăță locul cu apă şi săpun, după care se aplică un antiseptic sau alcool. Trebuie să fim însă atenţi la simptome şi să consultăm un medic dacă apar manifestări precum eritemul, febra, mioartralgii, cefalee, inflamație în zona mușcată” , a precizat dr. Florin Roşu.
Nu toate căpuşele trasmit boala Lyme
Ceea ce trebuie să ştim, subliniază specialistul, este că nu toate căpuşele pot transmite boala Lyme. Aceasta este determinată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi sensu lato transmisă prin intermediul mușcăturii căpușelor din genul Ixodes, celelalte specii nefiind purtătoare ale acestei bacterii. Zonele împădurite, acoperite de covoare dese de vegetaţie, și în care există multă umiditate sunt locurile unde pot fi întâlnite aceste căpuşe ce pot transmite boala.
„Riscul de a fi muşcaţi de căpuşe este mult mai crescut primăvara, acesta persistând până în luna octombrie. Pentru a transmite boala este necesar ca o căpușă să stea atașată mai multe ore de pielea gazdei. Ele pot mușca orice parte a corpului, dar preferă zonele de piele caldă și umedă cum ar fi scalpul, zona axilară, zona inghinală, gât sau în spatele genunchilor. Ca regulă generală, trebuie să ştim că mușcătura de căpușă este nedureroasă, provocând doar semne minore cum ar fi apariția eritemului la nivelul mușcăturii, a durerii și a pruritului”, a punctat dr. Florin Roșu.
Boala Lyme este ,,boala cu 100 de fețe’’
Specialistul avertizează că nu există manifestări specifice pentru boala Lyme. Din acest motiv este numită şi „boala cu 100 de fețe” pentru că o mialgie sau o astenie fizică marcantă nu duc către un diagnostic cert.
„În primul stadiu al bolii se remarcă prezența unei leziuni maculo-papuloase eritematoase, ce se va extinde centrifug pe parcursul a câtorva zile sau săptămâni și care apare în afebrilitate. Acest eritem, «în țintă» este nepruriginos (n.red. nu produce mâncărimi), de formă rotund-ovalară, cu marginile mai eritematoase decât centrul, fiind centrat de înțepătura de căpușă. După 3-4 săptămâni acesta pălește, fără a lăsa cicatrici, motiv pentru care poate trece neobservat. În absența antibioterapiei, după câteva săptămâni sau luni apar manifestări clinice sugestive pentru faza secundară a bolii. Faza terțiară a bolii se manifestă după luni sau chiar ani. Când se suspectează această boală, se recoltează serologia. Prezența anticorpilor IgM anti Borrelia burgdorferi demonstrează existenței acestei infecții. Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului, se va efectua testul ELISA sau Western Blot’’, a mai punctat managerul spitalului.
Pentru a ne proteja de muşcătura de căpuşă, medicul ne recomandă să evităm plimbările prin iarbă sau tufișuri, mai ales după ploaie, să facem face duș după întoarcerea din drumeție sau după activitățile de grădinărit şi să folosim produse pentru protecția împotriva acestor insecte.
Publicitate și alte recomandări video