Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Semnele care îţi arată că cineva te minte

GALERIE
minciuni
  • minciuni
- +

Nu îţi dai seama când eşti minţită? O nouă cercetare a Dr. Leanne ten Brinke, un psiholog de la Scoala de Business Hass de la Universitatea din California, ne arată că instinctele noastre în depistarea mincinoşilor sunt destul de puternice.

Dr. Lillian Glass, un analist comportamental si expert al limbajului trupului, care a lucrat cu FBI-ul pentru a demasca semnalele de deceptive, spune ca atunci cand incerci sa depistezi daca cineva te minte, trebuie mai intai sa intelegi cu anume actioneaza de fapt acea persoana. Apoi, vei fi nevoita sa acorzi mai multa atentie expresiei faciale, limbajului trupului, tiparului de vorbire.

Iata care sunt cele 11 semne care te ajuta sa iti dai seama ca cineva te minte.

Isi schimba repede pozitia capului

Daca observi ca persoana pe care o intrebi ceva, isi schimba brusc pozitia capului, s-ar putea sa te minta cu privire la ceea ce te intereseaza. „Capul va fi tras inapoi, plecat in jos sau inclinat intr-o parte”, scrie Glass. Acest lucru se va intampla de cele mai multe ori inainte ca o persoana sa iti raspunda la intrebare.

Isi schimba modul in care respira


Cand cineva te minte, vei observa ca va incepe sa respire din ce in ce mai greoi. „Este o actiune din reflex”, spune Glass. Cand li se schimba modul in care respira, umerii se vor ridica si vocea se va pierde. „De fapt, raman fara aer pentru ca presiunea sangelui se schimba. Corpul tau experimenteaza acest tipde schimbari atunci cand este stresat sau simti o oarecare tensiune, atunci cand minti.”

Sta nemiscat


Se stie ca oamenii devin foarte agitati atunci cand mint, dar Glass recomanda sa fim atenti si la persoanele care nu se misca deloc. „Ar putea fi un semn ca se duce o lupta interioara, iar interlocutorul nu stie cum anume sa mai actioneze la ceea ce se intampla”, adauga Glass.

Repeta cuvinte si fraze

Asta se intampla pentru ca incearca sa te convinga si sa se convinga de ceea ce spune. „Incearca sa demonstreze ca nu minte. Spre exemplu, ea sau el ar putea sa spuna: Nu am facut... nu am facut...” in mod repetat.

Aduce prea multa informatie

„Un semn clar ca cineva te minte este atunci cand acea persoana iti da prea multe informatii si detalii legate de intrebarea simpla pe care i-ai adresat-o”. Mincinosii vorbesc de regula foarte mult pentru ca spera ca ceva o sa se intampla si ceilalti o sa ii creada.

Isi atinge sau isi acopera gura


Iti dai seama imediat ca esti mintita atunci cand persoana duce mana la gura sau isi acopera buzele ca reactie la intrebarea ta. „Cand adultii isi acopera buzele cu mana inseamna ca nu dezvaluie nimic si nu vor pur si simplu sa spuna adevarul."

Instinctiv isi acopera partile vulnerabile ale corpului

Aici pot intra parti ale corpului ca gatul, pieptul, capul sau abdomenul. Glass nu a crezut in aceste semne pana cand s-a alaturat FBI si a avut un caz in care cel aflat in boxa martorilor si-a acoperit partea din fata a gatului si a mintit.

Isi freaca picioarele

„Aici preia controlul corpul”, explica Glass. Daca cel care te minte isi freaca picioarele inseamna ca nu se simte deloc confortabil cu ceea ce se intamplasi vrea sa iasa cat mai repede din aceasta situatie. „Acesta este semnul cheie prin care poti sa depistezi un mincinos. Uita-te la picioare si vei afla mai mult decat iti poti imagina.”

Ii este din ce in ce mai greu sa vorbeasca

„Daca o sa ai vreodata ocazia sa te uiti la un interogatoriul filmat, iar cel care raspunde la intrebari minte, vei observa ca pe masura ce va minti mai mult, ii va fi din ce in ce mai greu sa vorbeasca”, scrie Glass. Asta se intampla pentru ca cavitatea bucala se usuca, iar acesta este nevoit sa isi umezeasca limba si buzele pentru a putea vorbi mai departe.

Se uita fix la tine si clipeste foarte rar

Cand oamenii mint, este normal sa se rupa contactul vizual, dar mincinosul va fi nevoit sa pastreze contactul vizual pentru a reusi sa te manipuleze in continuare. De asemenea, sa ai in vedere si opusul, atunci cand interlocutorul clipeste foarte mult.

Tinde sa arate mult cu degetul

„Cand un mincinos devine defensiv, tinde sa intoarca totul impotriva ta”. Face asta pentru ca este nervos ca ai descoperit ca te minte, ceea ce ii determina sa te atace.

feminis.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri