Semnele de punctuație ale guvernatorului Isărescu: Euro peste 5 lei, fiscalitate de corecție; scăderea dobânzii? Atenție la riscul de recesiune!

marți, 18 februarie 2025, 21:30
2 MIN
 Semnele de punctuație ale guvernatorului Isărescu: Euro peste 5 lei, fiscalitate de corecție; scăderea dobânzii? Atenție la riscul de recesiune!

Rata anuală a inflației ar urma să coboare la final de an la 3,8%, de la 5% în luna ianuarie, conform prognozelor actualizate ale Băncii Naționale a României (BNR), prezentate luni.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a prezentat noul Raport asupra inflației și a făcut o serie de comentarii cu privire situația economică actuală a României, caracterizată de o temperare a investițiilor și a consumului și o deteriorare semnificativă a balanței comerciale.

Guverntorul Isărescu a semnalat o posibilă „flexibilizare a cursului valutar” după alegeri și a părut să indice că orice noi posibile majorări de taxe, care să sprijine procesul de consolidare fiscală și atingerea țintei de deficit bugetar de 7%, ar putea veni „în vară”.

BCR arăta recent că Guvernul României ar putea fi nevoit să implementeze anul acesta noi măsuri fiscale echivalente cu circa 0,7-0,8% din PIB pentru a atinge ținta.
Despre întârzierile din PNRR, Isărescu a afirmat că este nevoie de mobilizare și în special mobilizare politică: „Să ai bani gratis și să îi ratăm…”.

Consumul mare din 2024, stimulat de scăderea dobânzilor și credite de consum, a fost deservit în mare măsură prin importuri

Principalele concluzii ale Raportului asupra inflației:

  • Rata anuală a inflației IPC a urmat o tendință descendentă în cea mai mare parte a anului 2024, dar s-a temperat în T3 și a fost într-un proces de inversare temporară în T4. Isărescu a menționat în mod deosebit influența secetei și evoluțiile pe piața energiei, în special la combustibili. Creșterile prețului combustibililor au fost până acum benigne și „nu s-au dus în alte părți, dar să vedem cum evoluează negocierile, discuțiile între SUA și Rusia”, a spus Isărescu, cu referire posibile efecte asupra prețului internațional al țițeiului.
  • Scăderea dinamicii anuale a prețurilor bunurilor nealimentare a continuat să fie lentă, în contextul evoluției mai puțin favorabile a inflației importate. Serviciile sunt, până acum, partea cea mai dinamică a inflației interne: „În cazul României, cresc salariile unde forța de muncă are o pondere mare, sectoare unde creșterile de productivitate sunt limitate. Dinamica anuală a prețurilor serviciilor de piață s-a temperat, dar costurile salariale continuă să exercite presiuni. Ne așteptăm la inflație ceva mai mare pe partea de servicii”, a arătat guvernatorul.

 

  • Tendință de detensionare pe piața muncii, întreruptă, probabil temporar, în T4. Dinamica anuală a indicelui costurilor unitare pe forța de muncă: „Costurile (cu salariile) au crescut, de 4-5 ani și aduc presiuni inflaționiste puternice și o erodare a competitivității. Sunt cu mult mai mari decât productivitatea – s-a mai temperat, dar valorile rămân ridicate. Avem deficit de forță de muncă, majorări repetate a salariului minim”.

Mai mult pe cursdeguvernare.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii