Semnele și simptomele demenței (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Semnele și simptomele demenței (P)

GALERIE
ralea-ionela_zdi
 • ralea-ionela_zdi
- +

Termenul de „demență” se referă la un sindrom în general cronic evolutiv care apare ca urmare a degenerării neuronale, de diverse cauze, fiecare intervenind într-una sau mai multe regiuni ale circuitului cerebral cognitiv. Deși demența atinge cu predilecție persoanele în vârstă, această patologie se întâlnește și la vârste tinere, cu cauze diverse. Nu toate demențele apar din cauza afectării aceleiași regiuni cerebrale, frontiera clinică și etiologică dintre diversele forme de demență nefiind totdeauna clară, formele mixte fiind adesea întâlnite.

Simptomele sindromului demențial sunt variabile, dar pentru a putea vorbi de demența propriu-zisă, este necesară afectarea a cel puțin două dintre funcțiile mentale esențiale. Cea mai frecventă formă de demență este demența Alzheimer, a doua cea mai frecventă fiind demența vasculară. Există, însă, nenumărate alte tipuri de demență, câteodată reversibile, cum ar fi cele întâlnite în patologiile tiroidiene sau psihiatrice (ex. depresia), carențiale, toxice, infecțioase, medicamentoase etc.

Numeroase persoane prezintă tulburări de memorie, uită, fără a fi vorba de o demență. Simptomele sindromului demențial sunt variabile, dar pentru a putea vorbi de demența propriu-zisă, este necesară afectarea a cel puțin două dintre funcțiile mentale esențiale.

Evoluția sindromului demențial poate fi stadializată în 3 etape:

 • stadiul inițial, care trece în general neobservat, banalizat de pacient și de anturaj, prezintă câteva caracteristici: tendința de a uita, dezorientarea temporală, dezorientarea spațială în locuri bine cunoscute;
 • stadiul intermediar, care odată cu evoluția demenței, conturează din punct de vedere al semnelor și simptomelor un tablou clinic mai evident atât pentru pacient, cât mai ales pentru anturaj: amnezia evenimentelor recente și a numelor diverșilor interlocutori, dezorientarea în habitatul propriu, dificultăți de comunicare, neglijența igienei personale cu nevoia anturajului de a interveni, tulburări de comportament, perseverență (exemplu: pacientul repetă într-un interval scurt aceleași fapte, întrebări etc);
 • ultimul stadiu se caracterizează printr-o dependență și o lipsă cvasi-totală a diverselor activități. Tulburările de memorie sunt evidente: dezorientarea temporo-spațială majoră, dificultăți în recunoașterea persoanelor apropiate, necesitatea majoră de a fi ajutat în igiena corporală, tulburări de mers, tulburări de comportament cu o gamă largă, mergând de la apatie la agresivitate.

Diagnosticul inițial se bazează pe o anamneză aprofundată, examenul clinic general și neurologic, cât și pe un panel de investigații paraclinice, teste neuro-psihologice, puncția lombară.

Tratamentul demenței depinde de cauza sa. La ora actuală nu există nicio dovadă științifică al vreunui tratament curativ al demenței. Piața românească a medicamentelor abundă de o gamă largă de produse vândute ca fiind „factori naturali de creștere neurogenă” care nu au vreo dovadă științifică reală a efectului curativ și/sau încetinitor al evoluției demențelor.

Diagnosticul corect și rapid este un pas important în ameliorarea calității vieții. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ionela Camelia Ralea, medic specialist Neurologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.