anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

GALERIE
puls
 • puls
- +

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

De-un par egzamplu, poate puţini îşi amintesc, dar după moartea arhiepiscopului Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, peste tot se auzea că lucrurile sunt clare, şi că succesorul lui Pimen, fie-i ţărâna uşoară, care a fost un bun preten de-al fluturelului, nu poate fi altcineva decât preotul Damaschin Dorneanu, actualul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, carele e un pretenar şi mai bun de-al fluturelului, şi carele, iarăşi fie-ne cu iertare, era bârfit de mulţi că ar fi în prea strânse legături lumeşti cu sforarii politici, imobiliari sau de biznis din zonă.

Ei bine, cand a fost să vină numirea, surpriză pe tătă linia: arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor nu a fost pus amicul şi apropiatul lui Fluturel, ci, ca să vezi, omul trimis de mitropolitul de la Iaşi, dar agreat şi de patriarh, adicătelea Calinic Botoşăneanul. Staţi însă puţin şi nu mânaţi, căci poate v-a scăpat un mic amănunt recent.

Când a făcut acele declaraţii referitoare la viitoarea posibilă mitropolie de la Suceava, Fluturel ghici pe cine îl avea de-a stânga lui? Da, aţi ghicit: nicidecum pe Calinic ieşeanul, ci pe Damaschin flutureanul. Ce poate aşadar să însemneze oare asta? Păi, ce altceva decât că, după socoata noastră, iote, astăzi este în cărindariul ortodox taman ziua sfântului ierarh Leontie de la Rădăuţi, dar, atenţie mare, şi ziua sfinţilor mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian. Hopaa!?

Iacătă-i şi pe cei doi muşchetari ai politichiei de Bahlui!

O observaţiune degajată după evenimentul de acum două seri, când concurenţii concursului de arhitectură care a pus Iaşul pe harta marilor artişti de profil şi-au prezentat propunerile din competiţie.

Ei bine, la un aşa important eveniment, după cum ne spun martorii oculari, cică atât Mihăiţă, cât şi Paralexe când au prins microfonul, nu-l mai lăsau din mână, frăţioare, tot amestecând baliverne şi lozinci sterpe, când acolo despre altceva era vorba. Noroc că ce a urmat chiar a fost măreţ, şi am putut uita…

In fine, trebuie să mai spunem totuşi că în ziua cu pricina s-a înregistrat o erupţie solară de mare intensitate, iar fiul cel mic al fostului preşedinte american Donald Trump a anunţat pe twitter că şi-a spart un coş care îi apăruse chiar sub nas. Hei, parcă altfel stă treaba acum, nu?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.