Senator USRPLUS, Cristi Berea: Investițiile în cercetare sunt investiții într-un viitor mai sigur și mai sustenabil (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Senator USRPLUS, Cristi Berea: Investițiile în cercetare sunt investiții într-un viitor mai sigur și mai sustenabil (P)

GALERIE
Berea
  • Berea
- +

În ultimii 30 de ani, în România a lipsit cu desăvârșire predictibilitatea în cercetare, iar acest lucru a pus într-un con de umbră întregul domeniu. Cu toate că au fost făcute investiții serioase în infrastructura de cercetare, acestea nu au fost suficiente pentru revitalizarea ei și producerea de rezultate semnificative. Este nevoie de o strategie care să implice și o creștere a calității resursei umane, precum și o augmentare a oportunităților de dezvoltare și perfecționare.

Pentru a avea rezultate mai bune, e nevoie să devenim mai competitivi, să existe un mecanism care să angreneze noi talente și care să le permită să evolueze cu adevărat.

În dezbaterea organizată de Comisia pentru știință, inovare și tehnologie a Senatului pe data de 13 mai 2021, s-au pus în discuție salariile foarte mici pentru cercetătorii debutanți și sunt de acord și eu că nu sunt foarte atractive pentru tineri. Dacă îți dorești performanță și inovare, trebuie să investești în asta și să le oferi celor implicați un anumit confort financiar. Inovarea va aduce cu siguranță beneficii financiare pe termen lung, nemaifiind nevoiți să facem importuri la costuri considerabile.

O idee pe care am auzit-o în cadrul dezbaterii a fost aceea a reformării colaborării mediului de afaceri cu institutele de stat existente. Practic mediul de afaceri este principalul actor în folosirea resurselor cercetării, iar regândirea unui mod de colaborare mai eficient cu institutele ar fi o situație de win-win pentru ambele părți. Aici va trebui să intervenim cu siguranță noi, să conferim un cadru legislativ funcțional și eficient.

De asemenea, punctul de la care cred că ar trebui să plecăm este acela de a crește awareness-ul în rândul populației asupra importanței științei în viețile noastre. Rezonez cu opiniile exprimate de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, precum și de cercetătorul Cristian Presură, prezenți la dezbatere, referitoare la faptul că trebuie să ridicăm gradul de conștientizare publică asupra cercetării și inovării în România. Trăim în era digitalizării, iar acest lucru trebuie să se regăsească și printre prioritățile de finanțare de la bugetul de stat. Practic, în timp ne vom recupera investițiile și vom eficientiza și celelalte domenii. 

Este important să ne folosim de mediul online și de mijoacele pe care acesta le pune la dispoziție pentru a atrage noile generații către acest domeniu. E nevoie de alocarea unor fonduri speciale pentru dezvoltarea unui program de popularizare a activității de cercetare și de asemenea, se impune o colaborare mai eficientă între Ministerul Educației și Institutele de Cercetare. Odată ce reușești să ajungi la publicul tău țintă, și aici vorbim de elevi și studenți, și reușești să le captezi atenția și interesul, cu siguranță în timp va crește și calitatea resursei umane și se va ajunge la progresul scontat.

Îmi doresc să reușim să punem față în față atât mediul de business, cât și instituțiile din domeniul cercetării și să schițăm un plan de acțiune care să eficientizeze acest sistem. Astfel de dezbateri recurente vor pune pe masă subiectele cele mai stringente și vor da naștere la cele mai potrivite soluții. Primii pași au fost făcuți și sunt încrezător că demersurile noastre vor avea efecte benefice pentru toate părțile implicate și vor contribui la creșterea calității vieții și la soluționarea provocărilor societale cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, transportul durabil și energia din surse regenerabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.