Senatorul Agrigoroaei, condamnat pentru falsuri şi înşelăciune, alături de soţie, frate şi cumnată
Ionel Agrigoroaei a fost condamnat, aseară, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, la doi ani şi șase luni de închisoare cu suspendare. Alături de el au mai fost condamnaţi soţia, fratele şi cumnata parlamentarului. Toţi au fost folosit acte false pentru a lua mai multe credite de la Volksbank care au totalizat sute de mii de franci elveţieni.
Un nou parlamentar se alătură listei aleşilor care au la activ cel puţin o condamnare penală. Senatorul ieşean Ionel Agrigoroaei a fost condamnat, aseară, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, într-un dosar în care au fost găsiţi vinovaţi pentru mai multe infracţiuni şi trei rude de-ale parlamentarului ieşean.
Agrigoroaei a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Soţia sa, Antonela, inculpată în dosar, a primit şi ea o condamnare de doi ani şi patru luni de închisoare. Fratele, respectiv cumnata senatorului ieşean, Dănuţ şi Laura Agrigoroaei, au fost şi ei condamnaţi la doi, respectiv un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. Alte trei persoane, Lăcrămioara şi Stelian Borş, dar şi Mihaela Ducu, au fost şi ele condamnate la pedepse între un an şi trei luni şi un an şi nouă luni de închisoare.
Acuzaţiile aduse de Parchet
În sentinţa Înaltei Curţi se precizează că fiecare dintre inculpaţi urmează să efectueze şi muncă în folosul comunităţii. Ionel Agrigoroaei, de pildă, va trebui să muncească gratuit 80 de zile. Soluţia Curţii Supreme nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori.
Senatorul Agrigoroaei a fost trimis în judecată în 2014, de procurorii Parchetului General. El a fost judecat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, iar soţia acestuia a fost trimisă în judecată pentru trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi două infracţiuni de complicitate la înşelăciune.
Potrivit procurorilor, faptele ce ar fi fost comise de parlamentari s-ar fi realizat prin intermediul Mihaelei Dana Duduc, fostă angajată la SC Aya Sport SRL în perioada 2003-2009. La firma ce era administrată de soţia senatorului, Antoaneta, Duduc desfăşura, printre altele, activităţi de contabilitate şi pe linie de resurse umane. În paralel, arată anchetatorii, Mihaela Duduc desfăşura activităţi şi la alte două firme administrate direct de Ionel Agrigoroaiei, printre atribuţiile sale numărându-se şi întocmirea statelor de plată în format electronic.
„În acest context, inculpata Duduc Dana Mihaela a completat, în cursul lunii noiembrie 2007, patru adeverinţe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de inculpatul Agrigoroaei Ionel şi soţia acestuia Agrigoroaei Antonela, semnate de cei doi inculpaţi. Prin prezentarea înscrisurilor la momentul încheierii de către cei doi inculpaţi a unui contract de credit, aceştia au indus în eroare reprezentanţii unei bănci – Sucursala Iaşi, cu privire la veniturile realizate, obţinând astfel un împrumut în valoare de 335.000 de franci elveţieni (echivalentul a 202.596 de euro), sumă cu care unitatea bancară a fost prejudiciată“, au precizat procurorii.
Apărarea senatorului
Anchetatorii au mai arătat că în octombrie 2007 şi martie 2008, Laura şi Dănuţ Agrigoroaiei ar fi indus şi ei în eroare reprezentanţii Volksbank prezentând adeverinţe în care nu erau consemnate veniturile lor reale. Astfel, cei doi au obţinut credite în valoare de 148.000 de euro, respectiv, 51.000 de euro. Un alt credit ce ar fi fost obţinut în mod similar de către Ionel Agrigoroaei şi Stelian Borş, un asociat de-al său, a fost oferit în baza unor alte adeverinţe cu informaţii false, semnate de Duduc în aprilie şi mai 2008. Atunci, cei doi au obţinut 50.500 de euro. Sumele reprezintă echivalentul în euro a creditelor, acestea fiind acordate exclusiv în franci elveţieni. „În cuprinsul adeverinţelor de venituri utilizate pentru obţinerea creditelor au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către aceştia, care vin în contradicţie cu menţiunile consemnate în statele de plată înaintate Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, în care inculpaţii figurau cu venituri zero sau mult mai mici decât veniturile realizate în fapt“, au mai precizat procurorii.
Ionel Agrigoroaei nu a putut fi contactat aseară pentru a comenta decizia instanţei. La momentul trimiterii în judecată însă, senatorul preciza pentru „Ziarul de Iaşi“ că acuzaţiile imputate au apărut ca urmare a unei erori comise de o angajată. „O persoană care ar vrea să înşele nu ar plăti creditul timp de un an – câte o mie de euro pe lună, având şi trei terenuri puse gaj. Totul se leagă de acea eroare a angajatei“, preciza Agrigoroaiei. De menţionat că prin sentinţă inculpaţii au fost obligaţi să achite şi pagubele produse băncilor de la care au luat împrumuturi. În ceea ce îl priveşte pe Ionel Agrigoroaei, acesta a mai fost executat silit şi în trecut, din cauza unor datorii. O astfel de datorie i-a provocat mari necazuri parlamentarului. Un corp din casa în care locuia a fost câştigată la licitaţie de interlopul ieşean Vandam Constantin, cu care acesta se află în conflict deschis.
Publicitate și alte recomandări video