Senatorul Cristi Berea dorește desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Comunicat de presa

Senatorul Cristi Berea dorește desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu (P)

GALERIE
6f2e23db-8e27-43c0-9d7a-5bb5c419c870
  • 6f2e23db-8e27-43c0-9d7a-5bb5c419c870
- +

Odată cu intrarea la putere, Alianța USRPLUS și-a luat angajamentul de a reforma administrația publică. În prezent statul român are 13.751 de ordonatori de credite ce însumează agenții, autorități și instituții care beneficiază de finanțare din bugetul de stat.

Multe dintre acestea nu funcționează în scopul pentru care au fost înființate și nu sunt în mod real în serviciul cetățeanului. Bugetele acestor agenții au explodat în ultimii ani, preponderent în zona cheltuielilor de personal. Multe își desfășoară activitatea fără niciun fel de control serios asupra cheltuirii banilor publici, fără niciun criteriu de eficiență sau performanță și fără să le fie pusă vreodată la îndoială rațiunea de a exista.

O primă inițiativă în sensul eficientizării administrației publice a fost propusă de către  senatorul Sebastian Cernic, care a declarat luni, 8 februarie, că legea privind înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare este o „sinecură apărută la iniţiativa PSD”. „Vom propune, alături de colegii din coaliţia de guvernare, desfiinţarea acelor agenţii, autorităţi şi alte instituţii care beneficiază de privilegii de la stat, dar a căror activitate nu este justificată prin prisma beneficiilor pentru cetăţeni. În acest sens, avem în vedere inclusiv abrogarea Legii 133 din 2019 pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, care nu este decât o sinecură apărută la iniţiativa PSD. În contextul luptei cu pandemia, bugetul de stat este deja suprasolicitat şi orice cheltuire a banului public trebuie foarte atent planificată şi trebuie să fie justificată serios”, a afirmat senatorul în cadrul dezbaterilor la proiectul pentru aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 225/2020 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii.

Referitor la această situație, senatorul Cristi Berea a declarat că are în vedere desființarea și a altor instituții create pentru clientela politică, una dintre cele mai importante fiind Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu.

Institutul ar fi trebuit să aibă ca obiect de activitate analiza științifică aprofundată și nepărtinitoare a Revoluției române din 1989. O componentă importantă a activității acestuia ar fi fost comunicarea rezultatelor obținute, atât prin lucrări și studii, cât și prin organizarea unor manifestări științifice, la nivel local, național și internațional.

Totodată, acesta beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituțională a statului român, în condițiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundații decât al unei instituții publice, iar din Legea nr. 556/2004 lipsesc reglementările referitoare la mandatul conducerii instituției și posibilitatea/imposibilitatea reînnoirii acestuia, condițiile de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condițiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căruia este asigurată finanțarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

“Problema legată de ineficiența funcționării acestui institut este una bine cunoscută. Activitatea acestuia s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat si a fost marcată de numeroase controverse legate de viziunea asupra șirului evenimentelor din decembrie 1989. In plus, este o rusine pentru statul Român ca inculpatul Ion Iliescu sa conduca orice institutie a statului român in 2021.”,  a declarat senatorul Cristi Berea.

În vară, Parlamentul a respins OUG 91/2019 care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut. Ca urmare, Senatul a trimis preşedintelui legea de respingere a OUG.

Pe 10 noiembrie 2020 Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, astfel că, cererea de reexaminare va intra în dezbaterea Senatului care este și forul decizional în acest caz.

Pentru avansarea inițiativei, Comisia juridică a Senatului a depus pe 9 februarie raport favorabil, cu amendamente și va propune proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019.

Prin implementarea acestor schimbări se anticipează reducerea semnificativă a cheltuielilor publice și posibilitatea de a redirecționa un volum mare de fonduri către alte proiecte viabile și necesare în această perioadă de criză.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.