anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Senatorul M.Popa: Cu lideri locali compromiși de dosare penale și fără susținere la București, Iașul nu găsește sprijin nici la nivel de Guvern - Pe Cîțu nu îl interesează Autostrăzile Moldovei (P)

GALERIE
senatorMP9
 • senatorMP9
- +

Au trecut două luni de când am solicitat oficial prim-ministrului, printr-o interpelare adresată de la tribuna Senatului României, să își asume termene clare pentru realizarea autostrăzilor Moldovei.

Deși am depus interpelarea în data de 12 mai, nici până acum nu am primit un răspuns. Am făcut această solicitare pentru că românii din Moldova au nevoie de o asumare de la cel mai înalt nivel cu privire la realizarea celor două autostrăzi, A7 și A8. Dincolo de toate dezbaterile și discuțiile, deciziile se iau în cabinetul condus de liberalul Florin Cîțu.

Premierul este însă prea ocupat cu campania electorală din partid, pentru a se mai gândi la problemele românilor. Cîțu este interesat să demită miniștrii din propriul partid dar care îl susțin pe Orban, este preocupat să aloce fonduri discreționar către cei care îl susțin la conducerea PNL, dar nu pare deloc interesat să muncească pentru români! Așa se face că prețurile au explodat, salariile scad, cursul leu-euro atinge record după record fiind foarte aproape de cinci lei/euro, iar fondurile europene întârzie să fie atrase în țară!

În continuare, cred că este nevoie de o asumare de la nivelul prim-ministrului pentru autostrăzile Moldovei. Regiunea de Nord-Est are nevoie de dezvoltare, iar acum, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există și o parte din sursele de finanțare. Este nevoie de o strategie coerentă pentru ca A7 și A8 să aibă finanțările necesare pentru a fi realizate, iar această strategie trebuie să fie asumată de un premier aplecat spre problemele oamenilor!

Din păcate, semnalele primite din partea societății civile nu sunt foarte îmbucurătoare. Se pare că există probleme majore la realizarea documentației pentru capetele montane ale A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș, de fapt, sectoarele propuse a fi realizate prin PNRR. Pentru noi, ieșenii, aceasta ar fi o altă lovitură, după ce guvernanții nu au prins în PNRR partea de autostradă care ar traversa județul de la Est la Vest, Ungheni - Iași - Pașcani. De altfel, singura porțiune de autostradă propusă spre finanțare prin PNRR care trece prin județ este cea din A7, care face legătura, pe lângă Pașcani, spre județul Suceava. Însă, Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu a fost încă aprobat de autoritățile europene, avizul urmând a fi dat undeva în toamnă, dacă guvernanții reușesc să realizeze o documentație coerentă, în acord cu prevederile Comisiei Europene.

Lipsa finanțărilor concrete pentru autostrăzi se traduce și printr-o incapacitate a liderilor locali de a promova proiectele Iașului. Un județ în care principalii vectori de imagine ai PNL, primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe, au dosare penale și au devenit total nefrecventabili are șanse mici să aibă un cuvânt de spus la împărțirea fondurilor pentru investiții majore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.