Senatorul M.Popa: Cu lideri locali compromiși de dosare penale și fără susținere la București, Iașul nu găsește sprijin nici la nivel de Guvern - Pe Cîțu nu îl interesează Autostrăzile Moldovei (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Comunicat de presă

Senatorul M.Popa: Cu lideri locali compromiși de dosare penale și fără susținere la București, Iașul nu găsește sprijin nici la nivel de Guvern - Pe Cîțu nu îl interesează Autostrăzile Moldovei (P)

GALERIE
senatorMP9
  • senatorMP9
- +

Au trecut două luni de când am solicitat oficial prim-ministrului, printr-o interpelare adresată de la tribuna Senatului României, să își asume termene clare pentru realizarea autostrăzilor Moldovei.

Deși am depus interpelarea în data de 12 mai, nici până acum nu am primit un răspuns. Am făcut această solicitare pentru că românii din Moldova au nevoie de o asumare de la cel mai înalt nivel cu privire la realizarea celor două autostrăzi, A7 și A8. Dincolo de toate dezbaterile și discuțiile, deciziile se iau în cabinetul condus de liberalul Florin Cîțu.

Premierul este însă prea ocupat cu campania electorală din partid, pentru a se mai gândi la problemele românilor. Cîțu este interesat să demită miniștrii din propriul partid dar care îl susțin pe Orban, este preocupat să aloce fonduri discreționar către cei care îl susțin la conducerea PNL, dar nu pare deloc interesat să muncească pentru români! Așa se face că prețurile au explodat, salariile scad, cursul leu-euro atinge record după record fiind foarte aproape de cinci lei/euro, iar fondurile europene întârzie să fie atrase în țară!

În continuare, cred că este nevoie de o asumare de la nivelul prim-ministrului pentru autostrăzile Moldovei. Regiunea de Nord-Est are nevoie de dezvoltare, iar acum, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există și o parte din sursele de finanțare. Este nevoie de o strategie coerentă pentru ca A7 și A8 să aibă finanțările necesare pentru a fi realizate, iar această strategie trebuie să fie asumată de un premier aplecat spre problemele oamenilor!

Din păcate, semnalele primite din partea societății civile nu sunt foarte îmbucurătoare. Se pare că există probleme majore la realizarea documentației pentru capetele montane ale A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș, de fapt, sectoarele propuse a fi realizate prin PNRR. Pentru noi, ieșenii, aceasta ar fi o altă lovitură, după ce guvernanții nu au prins în PNRR partea de autostradă care ar traversa județul de la Est la Vest, Ungheni - Iași - Pașcani. De altfel, singura porțiune de autostradă propusă spre finanțare prin PNRR care trece prin județ este cea din A7, care face legătura, pe lângă Pașcani, spre județul Suceava. Însă, Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu a fost încă aprobat de autoritățile europene, avizul urmând a fi dat undeva în toamnă, dacă guvernanții reușesc să realizeze o documentație coerentă, în acord cu prevederile Comisiei Europene.

Lipsa finanțărilor concrete pentru autostrăzi se traduce și printr-o incapacitate a liderilor locali de a promova proiectele Iașului. Un județ în care principalii vectori de imagine ai PNL, primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe, au dosare penale și au devenit total nefrecventabili are șanse mici să aibă un cuvânt de spus la împărțirea fondurilor pentru investiții majore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.