anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Senatorul Mihaela Popa: "Nu putem să avem ca prioritate pensiile speciale"

GALERIE
mihaela popa
 • mihaela popa
- +

Senatorul PNL de Iaşi Mihaela Popa le cere celor 14 parlamentari ieşeni care susţin proiectul pensiilor speciale să facă "un gest de demnitate" şi să îşi retragă semnăturile de pe iniţiativă, întrucât pensiile speciale nu pot fi o prioritate cât timp România se confruntă cu alte probleme stringente.

Senatorul liberal Mihaela Popa a afirmat, într-un comunicat de presă transmis luni, că le cere celor 14 parlamentari ieşeni care au semnat proiectul privind pensiile speciale să îşi retragă semnăturile, ea precizând că va trimite solicitarea la birourile parlamentare din Iaşi ale acestora.

Popa a susţinut că, în momentul actual, România nu îşi permite nici financiar şi nici moral un astfel de proiect şi că priorităţile ar trebui să fie altele.

"România are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa, cea mai mare rată de abandon şcolar din cauza sărăciei, alocaţia pentru copii a rămas la cuantumul de 42 de lei, sistemul medical din România ocupă penultimul loc, al 35-lea, în Indexul european al sistemelor medicale 2014, iar acordarea indemnizaţiei pentru mame încă întâmpină mari nedreptăţi. Când ne confruntăm cu atâtea probleme stringente ale societăţii, nu putem să avem ca prioritate pensiile speciale", a afirmat senatorul PNL Mihaela Popa.

Ea le-a solicitat colegilor parlamentari de Iaşi care au semnat iniţiativa să facă "un gest de demnitate" şi să îşi retragă semnătura de pe acest proiect de lege.

"România lucrului bine făcut trebuie să înceapă cu noi", a declarat senatorul PNL Mihaela Popa.

Din cei 23 de parlamentari de Iaşi, 14 au semnat în favoarea proiectului care prevede acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Astfel, au semnat proiectul toţi cei şapte parlamentari ieşeni ai PSD, acestora adăugându-li-se trei reprezentanţi ai UNPR, doi independenţi, unul de la PMP şi un liberal.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă, joi, la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, declara copreşedintele Alina Gorghiu.

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, declara că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X