anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

ADVERTORIAL

Senatorul Oprea: Avem datoria să înțelegem că acest județ înseamnă mai mult decât municipiul Iași

GALERIE
Oprea_poza_profil
 • Oprea_poza_profil
- +

Pe bună dreptate, în această zonă a țării, simțim că suntem desconsiderați față de București. Motiv pentru care trebuie să obligăm executivul României să nu ne mai trateze ca o regiune care nu merită atenție, iar resursele să rămână tot în Capitală sau în câteva alte orașe mai privilegiate. 

Constatăm tot mai mult că discrepanțele de dezvoltare față de alte regiuni ale țării se adâncesc, chiar dacă în această parte de Românie, Iașul ar trebui să fie un adevărat pol de creștere economică.

Să nu uităm de Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și de comunele județului

Pentru că înțelegem aceste diferențe, ar trebui să ne uităm și mai aproape de noi, să vedem dacă nu chiar Iașul manifestă același tip de discriminare în alocarea resurselor. Ani la rând, Consiliul Județean a făcut din municipiu o prioritate absolută a investițiilor. Neglijând, în mare măsură, celelalte orașe mai mici, dar și mediul rural. Până la un punct, era poate de înțeles această strategie. Pentru că și municipiului Iași îi lipseau componente esențiale, de la străzi moderne, utilități adecvate, aeroport și până la spitale cu condiții decente de tratament. Însă, cu timpul, lucrurile s-au mai îndreptat. Orașul a crescut economic, aproape în ritmul general al României, și și-a rezolvat, pe parcurs, câteva dintre problemele esențiale pe care le avea. În schimb, la Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și în comunele județului s-a bătut pasul pe loc, aspect ce a avut un impact negativ asupra standardului de viață al oamenilor.

De aceea, nu avem voie să mai fim egocentrici și să oprim toate resursele în municipiu. Considerăm că avem datoria să alocăm fonduri și să sprijinim proiectele de dezvoltare și în localitățile din jurul nostru. În primul rând, urgența o reprezintă asigurarea unor drumuri decente pentru toți locuitorii județului. Legarea satelor, prin drumuri asfaltate, cu orașele limitrofe devine o obligație de îndeplinit pentru mandatul meu la Consiliul Județean Iași. La nivelul județului a fost aprobat Master Planul Drumurilor județene, urmând ca prioritizarea lor să se facă în funcție de populație, indicatori de trafic și starea actuală a drumului. Angajamentul meu este de a elimina criteriul politic din procesul de aprobare a proiectelor, ceea ce va permite accesul tuturor cetățenilor la drumuri bune. Pe lângă aceasta, vom transmite, în mod insistent, guvernului României, obligația asigurării legăturii cu Europa, prin autostrada Iași - Târgu Mureș. 

Transport public de calitate în tot județul 

Prin refacerea infrastructurii rutiere din județ se asigură premisele pentru stimularea asocierii comunelor din Zona Metropolitană și înființarea unei Autorități Metropolitane de Transport. În plus, prin adaptarea caietului de sarcini la nivel județean, se poate asigura o creștere substanțială a calității serviciilor de transport public în tot județul.

Am convingerea că această orientare către nevoile orașelor mici și ale satelor va reduce decalajul dintre standardul de viață din municipiul Iași și al celorlalte localități din județul. E o datorie morală să arătăm că suntem cetățeni egali, că nu abuzăm de privilegiul de a trăi în mediul urban. Totodată, o astfel de abordare a nevoilor județului va asigura, în timp, o creștere economică de care vom beneficia cu toții. Mai ales că toate drumurile, spre Botoșani, Bacău, către munte sau București, trec, mai întâi, prin satele și comunele ieșene care ne înconjoară.

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, candidat PNL pentru Președinția Consiliului Județean Iași

Publicat la comanda PNL Iasi, cod AEP 21160042.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.