Senatorul Oprea: Avem datoria să înțelegem că acest județ înseamnă mai mult decât municipiul Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

Senatorul Oprea: Avem datoria să înțelegem că acest județ înseamnă mai mult decât municipiul Iași

GALERIE
Oprea_poza_profil
  • Oprea_poza_profil
- +

Pe bună dreptate, în această zonă a țării, simțim că suntem desconsiderați față de București. Motiv pentru care trebuie să obligăm executivul României să nu ne mai trateze ca o regiune care nu merită atenție, iar resursele să rămână tot în Capitală sau în câteva alte orașe mai privilegiate. 

Constatăm tot mai mult că discrepanțele de dezvoltare față de alte regiuni ale țării se adâncesc, chiar dacă în această parte de Românie, Iașul ar trebui să fie un adevărat pol de creștere economică.

Să nu uităm de Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și de comunele județului

Pentru că înțelegem aceste diferențe, ar trebui să ne uităm și mai aproape de noi, să vedem dacă nu chiar Iașul manifestă același tip de discriminare în alocarea resurselor. Ani la rând, Consiliul Județean a făcut din municipiu o prioritate absolută a investițiilor. Neglijând, în mare măsură, celelalte orașe mai mici, dar și mediul rural. Până la un punct, era poate de înțeles această strategie. Pentru că și municipiului Iași îi lipseau componente esențiale, de la străzi moderne, utilități adecvate, aeroport și până la spitale cu condiții decente de tratament. Însă, cu timpul, lucrurile s-au mai îndreptat. Orașul a crescut economic, aproape în ritmul general al României, și și-a rezolvat, pe parcurs, câteva dintre problemele esențiale pe care le avea. În schimb, la Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău și în comunele județului s-a bătut pasul pe loc, aspect ce a avut un impact negativ asupra standardului de viață al oamenilor.

De aceea, nu avem voie să mai fim egocentrici și să oprim toate resursele în municipiu. Considerăm că avem datoria să alocăm fonduri și să sprijinim proiectele de dezvoltare și în localitățile din jurul nostru. În primul rând, urgența o reprezintă asigurarea unor drumuri decente pentru toți locuitorii județului. Legarea satelor, prin drumuri asfaltate, cu orașele limitrofe devine o obligație de îndeplinit pentru mandatul meu la Consiliul Județean Iași. La nivelul județului a fost aprobat Master Planul Drumurilor județene, urmând ca prioritizarea lor să se facă în funcție de populație, indicatori de trafic și starea actuală a drumului. Angajamentul meu este de a elimina criteriul politic din procesul de aprobare a proiectelor, ceea ce va permite accesul tuturor cetățenilor la drumuri bune. Pe lângă aceasta, vom transmite, în mod insistent, guvernului României, obligația asigurării legăturii cu Europa, prin autostrada Iași - Târgu Mureș. 

Transport public de calitate în tot județul 

Prin refacerea infrastructurii rutiere din județ se asigură premisele pentru stimularea asocierii comunelor din Zona Metropolitană și înființarea unei Autorități Metropolitane de Transport. În plus, prin adaptarea caietului de sarcini la nivel județean, se poate asigura o creștere substanțială a calității serviciilor de transport public în tot județul.

Am convingerea că această orientare către nevoile orașelor mici și ale satelor va reduce decalajul dintre standardul de viață din municipiul Iași și al celorlalte localități din județul. E o datorie morală să arătăm că suntem cetățeni egali, că nu abuzăm de privilegiul de a trăi în mediul urban. Totodată, o astfel de abordare a nevoilor județului va asigura, în timp, o creștere economică de care vom beneficia cu toții. Mai ales că toate drumurile, spre Botoșani, Bacău, către munte sau București, trec, mai întâi, prin satele și comunele ieșene care ne înconjoară.

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, candidat PNL pentru Președinția Consiliului Județean Iași

Publicat la comanda PNL Iasi, cod AEP 21160042.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.