anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

ADVERTORIAL

Senatorul Oprea: Consiliul Județean trebuie și poate sprijini mult mai mult economia Iașului

GALERIE
Iașul oamenilor vrednici (69 of 253)
  • Iașul oamenilor vrednici (69 of 253)
- +

De foarte mult timp, și în Iași, la fel ca în multe alte locuri din țară, Consiliul Județean este privit mai mult ca un distribuitor de resurse. Ca o suprainstituție care alocă bani din buget către diverse priorități, mai mult sau mai puțin obiective, reale, cu sau fără influență politică.  

Ceea ce propun ieșenilor este o schimbare substanțială a repartizării resurselor și a aprobării proiectelor de dezvoltare. Dacă am menține modelul actual, în care Consiliul Județean este doar un mare cheltuitor de fonduri, evoluția județului ar fi limitată. Cred cu tărie că Iașul are nevoie de o reorientare și de un real sprijin pentru a stimula dezvoltarea economică a comunității. Mai ales că există destule domenii unde Consiliul Județean poate deveni un partener cu adevărat activ.

Parcurile industriale sunt o necesitate imediată

Avem convingerea că parcurile industriale reprezintă o forță care susțin de dezvoltarea economică. Până acum, acest tip de strategie a fost regăsit doar la nivel de discurs. A venit momentul să demarăm rapid o serie de acțiuni în direcția creării unor zone cu infrastructură completă pentru funcționarea afacerilor și care să devină extrem de atractive pentru investitori. Corelate cu posibilitățile de transport rapid, parcurile industriale pot deveni un declanșator de prosperitate economică, care să completeze ceea ce se înregistrează deja prin domeniul IT. Prin parcurile industriale se generează, în mod firesc, locuri de muncă, mai ales pentru ieșenii din zona rurală, dar și venituri suplimentare pentru primăriile din proximitatea lor.

Este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv extinderea Aeroportului Iași

Președintele Consiliului Județean are un rol important în atragerea investitorilor, de promotor direct al intereselor economice ale Iașului, pentru a deveni o zonă favorabilă pentru afaceri. Evident, pe lângă bunăvoință și viziune, infrastructura pe care o putem oferi pe plan local reprezintă un factor primordial. Prin buna administrare a directorului Marius Bodea, Aeroportul a devenit acum un pilon principal al dinamicii economiei ieșene. Oamenii de afaceri au acum acces mult mai ușor în zonă. Lucrurile nu trebuie să se oprească aici, ci este necesară evaluarea și prioritizarea soluțiilor de transport în următorii ani. 

De aceea, Consiliul Județean trebuie să realizeze Centrul de Transport Intermodal, un obiectiv care va integra cele trei mijloace de transport (rutier, feroviar și aerian) în vederea fluidizării și creșterii accesibilității traficului de mărfuri și persoane. Iată de ce Guvernul României trebuie să demareze lucrările la Autostrada Iași-Tg Mureș. În același timp, se impune continuarea lucrărilor de extindere la Aeroportul Iași, astfel încât Regiunea de Dezvoltare Nord-Est să fie conectată cu Uniunea Europeană prin toate modalitățile de transport. 

În acest mod, se creează premisele pentru înființarea incubatoarelor de afaceri, astfel încât tinerii întreprinzători să aibă tot sprijinul și logistica necesare, care ar impulsiona trendul favorabil al ultimilor ani în privința start-up-urilor.

Așadar, sunt multe posibilități pentru a genera creștere economică cu sprijinul Consiliului Județean. Mai ales că spiritul liberal înseamnă dinamism, inițiativă, energie pentru dezvoltarea prin propriile forțe. Mai mult, Consiliul Județean și-ar depăși statutul de distribuitor de resurse, devenind un real promotor al intereselor economice ale județului. Lucru pe care Iașul îl așteaptă de multă vreme și cred că îl merită din plin acum, când trebuie să depășim decalajul ce ne desparte de județele din centrul și vestul României.

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, candidat PNL pentru Președinția Consiliului Județean Iași

Publicat la comanda PNL Iasi, cod AEP 21160042.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.