Senatorul Oprea: Consiliul Județean trebuie și poate sprijini mult mai mult economia Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

Senatorul Oprea: Consiliul Județean trebuie și poate sprijini mult mai mult economia Iașului

GALERIE
Iașul oamenilor vrednici (69 of 253)
  • Iașul oamenilor vrednici (69 of 253)
- +

De foarte mult timp, și în Iași, la fel ca în multe alte locuri din țară, Consiliul Județean este privit mai mult ca un distribuitor de resurse. Ca o suprainstituție care alocă bani din buget către diverse priorități, mai mult sau mai puțin obiective, reale, cu sau fără influență politică.  

Ceea ce propun ieșenilor este o schimbare substanțială a repartizării resurselor și a aprobării proiectelor de dezvoltare. Dacă am menține modelul actual, în care Consiliul Județean este doar un mare cheltuitor de fonduri, evoluția județului ar fi limitată. Cred cu tărie că Iașul are nevoie de o reorientare și de un real sprijin pentru a stimula dezvoltarea economică a comunității. Mai ales că există destule domenii unde Consiliul Județean poate deveni un partener cu adevărat activ.

Parcurile industriale sunt o necesitate imediată

Avem convingerea că parcurile industriale reprezintă o forță care susțin de dezvoltarea economică. Până acum, acest tip de strategie a fost regăsit doar la nivel de discurs. A venit momentul să demarăm rapid o serie de acțiuni în direcția creării unor zone cu infrastructură completă pentru funcționarea afacerilor și care să devină extrem de atractive pentru investitori. Corelate cu posibilitățile de transport rapid, parcurile industriale pot deveni un declanșator de prosperitate economică, care să completeze ceea ce se înregistrează deja prin domeniul IT. Prin parcurile industriale se generează, în mod firesc, locuri de muncă, mai ales pentru ieșenii din zona rurală, dar și venituri suplimentare pentru primăriile din proximitatea lor.

Este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv extinderea Aeroportului Iași

Președintele Consiliului Județean are un rol important în atragerea investitorilor, de promotor direct al intereselor economice ale Iașului, pentru a deveni o zonă favorabilă pentru afaceri. Evident, pe lângă bunăvoință și viziune, infrastructura pe care o putem oferi pe plan local reprezintă un factor primordial. Prin buna administrare a directorului Marius Bodea, Aeroportul a devenit acum un pilon principal al dinamicii economiei ieșene. Oamenii de afaceri au acum acces mult mai ușor în zonă. Lucrurile nu trebuie să se oprească aici, ci este necesară evaluarea și prioritizarea soluțiilor de transport în următorii ani. 

De aceea, Consiliul Județean trebuie să realizeze Centrul de Transport Intermodal, un obiectiv care va integra cele trei mijloace de transport (rutier, feroviar și aerian) în vederea fluidizării și creșterii accesibilității traficului de mărfuri și persoane. Iată de ce Guvernul României trebuie să demareze lucrările la Autostrada Iași-Tg Mureș. În același timp, se impune continuarea lucrărilor de extindere la Aeroportul Iași, astfel încât Regiunea de Dezvoltare Nord-Est să fie conectată cu Uniunea Europeană prin toate modalitățile de transport. 

În acest mod, se creează premisele pentru înființarea incubatoarelor de afaceri, astfel încât tinerii întreprinzători să aibă tot sprijinul și logistica necesare, care ar impulsiona trendul favorabil al ultimilor ani în privința start-up-urilor.

Așadar, sunt multe posibilități pentru a genera creștere economică cu sprijinul Consiliului Județean. Mai ales că spiritul liberal înseamnă dinamism, inițiativă, energie pentru dezvoltarea prin propriile forțe. Mai mult, Consiliul Județean și-ar depăși statutul de distribuitor de resurse, devenind un real promotor al intereselor economice ale județului. Lucru pe care Iașul îl așteaptă de multă vreme și cred că îl merită din plin acum, când trebuie să depășim decalajul ce ne desparte de județele din centrul și vestul României.

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea, candidat PNL pentru Președinția Consiliului Județean Iași

Publicat la comanda PNL Iasi, cod AEP 21160042.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.