Senatorul USR Dan Lungu a trimis peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor publice pentru semnalarea și rezolvarea problemelor cetățenilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă (P)

Senatorul USR Dan Lungu a trimis peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor publice pentru semnalarea și rezolvarea problemelor cetățenilor (P)

GALERIE
Foto_Dan Lungu
  • Foto_Dan Lungu
- +

În urma plângerilor cetățenilor primite la cabinetul parlamentar de către Senatorul USR Dan Lungu, acesta a trimis, până în prezent, peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor și autorităților publice competente pentru clarificarea sau rezolvarea diverselor probleme, de la obținerea de informații la sesizarea unor abuzuri.

Unele dintre ele s-au transformat chiar în interpelări către miniștrii de resort, adresate de la tribuna Parlamentului. În urma semnalelor repetate, mulți dintre reprezentanții autorităților au luat în calcul problemele localnicilor și situațiile neplăcute apărute în comunitățile lor și au găsit împreună căi pentru a le rezolva.

Informații și date statistice făcute publice pentru prima dată

Din totalul de 92 de documente trimise de la finalul anului 2018, până la momentul actual, un număr de peste 60 sunt solicitări pentru informații de interes public, în conformitate cu Legea 544/2001, 27 sunt adrese, iar două sunt petiții. Un număr mare de solicitări pentru informații de interes public a vizat primăriile din comunele ieșene. Mulți dintre reprezentanții lor însă nu au răspuns nici până în prezent trimițând informațiile cerute, conform prevederilor legale. Printre ele se numără unități administrativ teritoriale precum Dumești, Holboca, Podu Iloaiei sau Mircești. Acesteia din urmă, Senatorul USR i-a înaintat și o reclamație administrativă, în urma întâmpinării refuzului de a oferi informații despre cheltuielile bugetului local din anul 2018.

Printre răspunsurile importante primite în urma acestor demersuri se numără, spre exemplu, copii ale anexelor cu lista cinematografelor de stat la nivel național, făcute publice integral pentru prima dată, informații oficiale cu privire la numărul victimelor violenței domestice sau informații cu privire la numărul infracțiunilor și numărul sesizărilor privind tăierile ilegale de pădure, la nivel județului Iași.

Salvarea Conacului Grigore Ureche, o reușită în lupta pentru monumentele de patrimoniu

Acestora li se adaugă și reușite punctuale în comunități precum cea din Hîrlău, în care autoritățile locale au intervenit și au salubrizat anumite zone ale orașului numai după apariția situației existente în presă sau din comuna Ceplenița, unde, după mulți ani, a fost luată în calcul reabilitarea Conacului Grigore Ureche. În urma semnalului public de alarmă al senatorului Dan Lungu, Secretarul de Stat  în Ministerul Culturii, Livriu Brătescu, a făcut o vizită de lucru la fața locului și, împreună cu autoritățile competente, a făcut primele demersuri pentru ca monumentul să fie reconstruit.  

În cazul adreselor trimise, cele mai multe direcționate către Ministerului Culturii sau Direcțiilor Județene pentru Cultură din diverse regiuni ale țării precum Iași, Suceava, Gorj sau Argeș, reprezentanții instituțiilor colaborează cu mai multă promptitudine. Până la momentul actual, printre cele fără răspuns se numără adresele înaintate către Direcția Județeană pentru Cultură Iași având drept subiect neglijarea Monumentului Regulamentului Organic din Parcul Copou sau către Ministerul Educației, având drept subiect situația normelor bibliotecarilor din județul Iași, în cursul anului 2019.

În urma celor două petiții, ambele vizând cheltuirea banilor publici de către Uniunea Scriitorilor din România, Curtea de Conturi a României a trimis cabinetului un raport realizat în urma unei verificări făcute în vara anului trecut, în care erau precizate mai multe nereguli identificate.

Solicitările sunt bazate pe plângerile directe ale cetățenilor

„Există o muncă a cabinetului parlamentar care nu e foarte vizibilă, dar care este extrem de importantă. Încercăm să ne folosim de toate instrumentele birocratice pe care le avem la îndemână, atunci când ni se semnalează o problemă cu care cetățenii se confruntă. Ultimele solicitări au vizat rezolvarea unei situații legată de problema transportului școlar în comuna Românești din județul Botoșani. Deși Inspectoratul Școlar Județean Botoșani ne-a răspuns, așteptăm încă o serie de informații din parte primăriei din comuna Românești”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Acesta a mai adăugat și faptul că multe dintre solicitările realizate se bazează pe plângerile directe ale cetățenilor făcute către cabinet, iar altele sunt inspirate din problemele semnalate în presa locală, care nu de puține ori s-a dovedit de ajutor în identificarea și rezolvarea problemelor comunității.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.