anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Comunicat de presă (P)

Senatorul USR Dan Lungu a trimis peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor publice pentru semnalarea și rezolvarea problemelor cetățenilor (P)

GALERIE
Foto_Dan Lungu
 • Foto_Dan Lungu
- +

În urma plângerilor cetățenilor primite la cabinetul parlamentar de către Senatorul USR Dan Lungu, acesta a trimis, până în prezent, peste 90 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor și autorităților publice competente pentru clarificarea sau rezolvarea diverselor probleme, de la obținerea de informații la sesizarea unor abuzuri.

Unele dintre ele s-au transformat chiar în interpelări către miniștrii de resort, adresate de la tribuna Parlamentului. În urma semnalelor repetate, mulți dintre reprezentanții autorităților au luat în calcul problemele localnicilor și situațiile neplăcute apărute în comunitățile lor și au găsit împreună căi pentru a le rezolva.

Informații și date statistice făcute publice pentru prima dată

Din totalul de 92 de documente trimise de la finalul anului 2018, până la momentul actual, un număr de peste 60 sunt solicitări pentru informații de interes public, în conformitate cu Legea 544/2001, 27 sunt adrese, iar două sunt petiții. Un număr mare de solicitări pentru informații de interes public a vizat primăriile din comunele ieșene. Mulți dintre reprezentanții lor însă nu au răspuns nici până în prezent trimițând informațiile cerute, conform prevederilor legale. Printre ele se numără unități administrativ teritoriale precum Dumești, Holboca, Podu Iloaiei sau Mircești. Acesteia din urmă, Senatorul USR i-a înaintat și o reclamație administrativă, în urma întâmpinării refuzului de a oferi informații despre cheltuielile bugetului local din anul 2018.

Printre răspunsurile importante primite în urma acestor demersuri se numără, spre exemplu, copii ale anexelor cu lista cinematografelor de stat la nivel național, făcute publice integral pentru prima dată, informații oficiale cu privire la numărul victimelor violenței domestice sau informații cu privire la numărul infracțiunilor și numărul sesizărilor privind tăierile ilegale de pădure, la nivel județului Iași.

Salvarea Conacului Grigore Ureche, o reușită în lupta pentru monumentele de patrimoniu

Acestora li se adaugă și reușite punctuale în comunități precum cea din Hîrlău, în care autoritățile locale au intervenit și au salubrizat anumite zone ale orașului numai după apariția situației existente în presă sau din comuna Ceplenița, unde, după mulți ani, a fost luată în calcul reabilitarea Conacului Grigore Ureche. În urma semnalului public de alarmă al senatorului Dan Lungu, Secretarul de Stat  în Ministerul Culturii, Livriu Brătescu, a făcut o vizită de lucru la fața locului și, împreună cu autoritățile competente, a făcut primele demersuri pentru ca monumentul să fie reconstruit.  

În cazul adreselor trimise, cele mai multe direcționate către Ministerului Culturii sau Direcțiilor Județene pentru Cultură din diverse regiuni ale țării precum Iași, Suceava, Gorj sau Argeș, reprezentanții instituțiilor colaborează cu mai multă promptitudine. Până la momentul actual, printre cele fără răspuns se numără adresele înaintate către Direcția Județeană pentru Cultură Iași având drept subiect neglijarea Monumentului Regulamentului Organic din Parcul Copou sau către Ministerul Educației, având drept subiect situația normelor bibliotecarilor din județul Iași, în cursul anului 2019.

În urma celor două petiții, ambele vizând cheltuirea banilor publici de către Uniunea Scriitorilor din România, Curtea de Conturi a României a trimis cabinetului un raport realizat în urma unei verificări făcute în vara anului trecut, în care erau precizate mai multe nereguli identificate.

Solicitările sunt bazate pe plângerile directe ale cetățenilor

„Există o muncă a cabinetului parlamentar care nu e foarte vizibilă, dar care este extrem de importantă. Încercăm să ne folosim de toate instrumentele birocratice pe care le avem la îndemână, atunci când ni se semnalează o problemă cu care cetățenii se confruntă. Ultimele solicitări au vizat rezolvarea unei situații legată de problema transportului școlar în comuna Românești din județul Botoșani. Deși Inspectoratul Școlar Județean Botoșani ne-a răspuns, așteptăm încă o serie de informații din parte primăriei din comuna Românești”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Acesta a mai adăugat și faptul că multe dintre solicitările realizate se bazează pe plângerile directe ale cetățenilor făcute către cabinet, iar altele sunt inspirate din problemele semnalate în presa locală, care nu de puține ori s-a dovedit de ajutor în identificarea și rezolvarea problemelor comunității.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.