anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Comunicat de presa

Senatorul USRPLUS Cristi Berea: Programul “Masa caldă în școli” la cheremul primăriilor (P)

GALERIE
6fd2ee13-e1b6-4403-ad3e-7acf02971163
 • 6fd2ee13-e1b6-4403-ad3e-7acf02971163
- +

Cinci școli din Județul Iași au fost selectate pentru programul pilot “Masa caldă în școli”, pentru care au fost alocați 2,5 milioane de lei din bugetul statului, însă primarii nu se grăbesc să introducă documentația în SICAP. Singura școală în care copiii beneficiază deja de acest program este școala gimnazială Șcheia din comuna A.I. Cuza. Practic, din 3600 de copii eligibili, doar 280 primesc suportul alimentar, adică mai puțin de 10%, iar timpul trece în devafoarea lor, alocarea fondurilor fiind disponibilă doar pentru ultimul trimestru bugetar, deși USRPLUS a depus un amendament care a fost de altfel și respins, pentru finanțarea pe un an școlar, nu bugetar. 

Suntem în top 3 țări la nivel european în ceea ce privește abandonul școlar, iar edililor nu prea le pasă de educația viitoarei generații. Din rea credință sau pentru că nu au reușit să negocieze cu cine trebuie contractele de furnizare a alimentelor, primarii din Belcești, Mironeasa, Dagâța și directorul Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, nu au depus încă documentațiile necesare pentru organizarea licitațiilor. 

Este scandalos cum acești oameni se gândesc numai la cum să le iasă și lor ceva din orice contract cu statul, altfel nu îi interesează pur și simplu de respectarea drepturilor cetățenilor acestei țări. Vorbim despre niște copii pentru care poate această masă este si singura din zi. Indolența și neseriozitatea celor ce au fost investiți într-o funcție publică întrece orice măsură. 

În comuna Mironeasa, una din cele mai sărace comune din județ, primărița PNL-istă, alături de soțul viceprimar, ar fi putut beneficia de acest program și anul trecut, însă dă vina pe pandemie pentru faptul că nu s-a ocupat de demararea lui. 

Am trimis către Ministerul Educației o interpelare prin care îmi doresc trimiterea corpului de control la scolile din comunele Mironeasa, Dagâța, și Belcești, precum și la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, pentru verificarea motivelor ce au condus la întârzierea implementării programului, precum și extinderea termenului de implementare a programului, astfel încât elevii să poată beneficia de acest suport pe întregul an școlar.

Copiii au nevoie de sprijin pentru a rămâne în școală, iar statul este responsabil să găsească cele mai bune soluții și să se ocupe de aplicarea lor pentru ca fenomenul îngrijorător al abandonului școlar să se diminueze. Școala trebuie să devină acel mediu sigur, în care copilul să găsească răspunsuri la nevoile lui și să beneficieze de sprijin atât material, cât și moral. 

Nu mai avem timp, iar efectele dezastrului din sistemul de educație românesc se pot vedea în ușurința cu care românii ajung să fie atât de ușor de manipulat prin mesaje conspiraționiste și instigatoare de ură. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va trimite o delegație în România pentru a studia motivele pentru care avem o rată atât de scăzută a vaccinării. În timp ce în vestul Europei viața a revenit la normal, noi ne luptăm cu mii de cazuri de infectări pe zi și sute de morți. Din perspectiva mea, un motiv principal este dezinformarea și lipsa capacității de filtrare a fake news-urilor atât de prezente în social media. Investind în educație putem salva România!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.