Senatul dezbate şi votează luni moţiunea "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Senatul dezbate şi votează luni moţiunea "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader"

GALERIE
vot senat
  • vot senat
- +

Senatorii dezbat şi votează luni moţiunea simplă "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader", depusă de PNL şi USR la o săptămână după ce deputaţii au respins un demers similar al Opoziţiei la adresa ministrului Justiţiei.

Liberalii arată în textul moţiunii depuse miercuri Senat că "imixtiunea în înfăptuirea justiţiei" se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti. "Greşeala este omenească, dar a persista în greşeală este diabolic. Iată de ce grupul parlamentar al PNL vă solicită încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti", potrivit moţiunii.

Ei îl mai acuză pe ministrul Justiţiei că ministerul său nu a soluţionat problema supraaglomerăriii din penitenciare. "Mai mult de atât, domnule ministru, v-aţi abătut şi de la dispoziţiile instituţiilor europene. Vă reamintim că România a fost condamnată la CEDO în aproximativ 800 de cauze, urmare a condiţiilor din penitenciare. Domnule ministru, v-aţi asumat un calendar de măsuri în acest sens (CALENDARUL DE MĂSURI 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea Hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineînţeles că l-aţi încălcat, având în vedere că nu aţi soluţionat problema supraaglomerării. Mai mult decât atât, prin această conduită contrară dispoziţiilor instituţiilor europene, aţi expus România la riscul unor consecinţe de natură pecuniară, dar şi pe cetăţenii acesteia, urmare a eliberării înainte de termen a condamnaţilor, condamnaţi care au recidivat şi au săvârşit fapte penale cu o gravitate ridicată. Ca unică soluţie la suprapopulare, aţi garantat pentru modificările aduse în Camera Deputaţilor formei iniţiale a legii privind recursul compensatoriu, făcându-vă implicit vinovat, alături de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnaţi, dintre care au recidivat deja peste 600", potrivit sursei citate.

Iniţiatorii mai susţin că România va fi din nou criticată de Comisia de la Veneţia, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.

"De asemenea, nicăieri în acest raport nu am văzut scris ce era mai important: că, timp de doi ani, pentru că PSD îşi doreşte articole de lege prin care să îşi asigure controlul asupra justiţiei, i-aţi fost părtaş. Sunteţi la fel de vinovat ca şi PSD că România ultimilor doi ani a căpătat vizibilitate în spaţiul european, şi nu numai, doar pentru lupta aprigă care se dă între cei care ţintesc subjugarea justiţiei şi tabăra celor care îşi doresc o justiţie corectă, dreaptă, imparţială şi independentă. Nu aveţi ce aduce în apărarea dumneavoastră, pentru că faptele există. Ne referim la cele mai recente «inovaţii» şi sunt mai mult decât suficiente pentru a ilustra vinovăţia dumneavoastră: OUG privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar şi pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistraţilor, a legii 304 privind organizarea judiciară şi a legii 317 privind CSM, aţi permis modificări abuzive şi absurde la legile justiţiei şi la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de către Comisia Europeană, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justiţiei mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar", conform sursei menţionate.

Camera Deputaţilor a respins, pe 20 martie, moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justiţiei şi demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi ”pentru”, 148 ”împotrivă” şi două abţineri. Moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.