Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sens unic pe o arteră foarte circulată, din cauza investiţiilor imobiliare? Şedinţă maraton la Primărie: 50 de proiecte pe masă

GALERIE
aleea tudor neculai
  • aleea tudor neculai
- +

Consiliul local s-a reunit ieri într-o nouă şedinţă maraton, desfăşurată pe parcursul a aproape 5 ore. Plenul a dezbătut 50 de proiecte de hotărâre, fiind aprobat inclusiv bugetul pe anul în curs al CTP, operatorul de transport public al Iaşului. În acelaşi timp, Primăria a renunţat la tentativa de a prelua 60 hectare de la Fortus, în favoarea Consiliului Judeţean (CJ). De asemenea, aprobarea unor noi investiţii imobiliare a ridicat problema instituirii sensului unic pe o stradă intens circulată: aleea Tudor Neculai.

 

Se justifică un cost de 2.200 euro/mp pentru reconstruirea Coloseului Bragadiru?

Unul dintre proiectele care a stârnit dezbateri a vizat devizul pentru reconstruirea Coloseului Bragadiru pe amplasamentul fostului cinematograf Tineretului. Consilierul local USR Iulian Nicolau a invocat costul ridicat, de cel puţin 2.200 euro/mp: arhitectul a raportat nivelul costurilor pentru construcţii şi montaj (circa 17,5 milioane lei) la suprafaţa utilă a viitorului edificiu (aproape 1.600 mp). În context, amintim că valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane lei (inclusiv TVA). Una dintre întrebările arhitectului a fost dacă în deviz este inclusă şi consolidarea actualei clădiri (imobilul este într-o stare avansată de degradare), el apreciind că o astfel de intervenţie ar justifica, parţial, nivelul costurilor. „Sunt incluse şi consolidările”, a comentat viceprimarul Daniel Juravle. La rândul lui, primarul Mihai Chirica a catalogat evaluarea proiectului „uşor exagerată”, dar a subliniat că, în primul rând, nivelul de costuri a fost estimat la momentul în care unele materiale de construcţii aveau un preţ foarte ridicat, ceea ce nu mai este cazul în prezent. În acelaşi timp, potrivit primarului, construcţia este una „foarte densă”, cu foarte puţine spaţii comune” ceea ce duce la o multiplicare a costurilor. În cele din urmă, atât şefii Primăriei, cât şi Nicolau au concluzionat că cuantumul final al investiţiei va fi cel care va rezulta după întocmirea proiectului tehnic.

Primăria s-a răzgândit: nu mai vrea 60 ha de la Fortus

Un proiect care a fost scos de pe ordinea de zi a vizat demersul Primăriei de a prelua 60 hectare de la Fortus. Primarul Mihai Chirica a luat această decizie în favoarea CJ: administraţia judeţeană a iniţiat de anul trecut o astfel de procedură, iar acum se află pe ultima sută de metri în preluarea bunurilor. În context, amintim că Primăria deţine peste 30 ha pe fosta platformă industrială.

De cealaltă parte, CJ aşteaptă un răspuns de la guvern încă din februarie 2022, în condiţiile în care terenurile şi construcţiile vizate sunt acum în proprietatea statului. Amplasamentul este în zona sud a platformei, spre comuna Ciurea, în timp ce proprietatea Primăriei este pe partea de nord. „Noi am făcut acest proiect pentru că, fiind deja proprietari pe o suprafaţă de 32 ha acolo, mă gândeam că ar veni mai uşor autorităţii statului să înţeleagă că întregeşte o proprietate. Pe de altă parte, CJ a avansat discuţii cu autoritatea statului privind transferul acestui teren, într-o proximă hotărâre de guvern, iar o altă dezbatere ar presupune reluarea întregului proces, de la început, ceea ce ar putea duce la întârzieri şi la alte gânduri ale altor persoane interesate. Avem angajamentul CJ de a face proiecte împreună atunci când oportunităţile ne vor aduce pe o asemenea problematică”, a justificat primarul Chirica retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

Sens unic pe aleea Tudor Neculai?

Dezbaterea unui proiect imobiliar a readus în discuţie o propunere care a mai fost vehiculată în trecut: introducerea sensului unic pe al. Tudor Neculai. Dezvoltarea rezidenţială presupune un ansamblu cu două blocuri cu 6 etaje, un centru comercial şi două imobile cu un regim de până la 2 etaje. Terenul are o suprafaţă totală de circa 18.500 mp. „Construire locuinţe colective, spaţii comerciale la parter, grădiniţă, birouri şi spaţii medicale”, este obiectul Planului Urbanistic Zonal care a fost aprobat de plenul CL. „Proiectul este propus într-o zonă afectată de construcţiile de după 2000, betonată, fără spaţii verzi. Problema este circulaţia rutieră – conform studiului de trafic, în 2022 a fost o medie de circa 330 vehicule/oră, iar în 2025 se estimează aproape 500 vehicule/oră. Singura soluţie, pe care noi (consilierii PSD, n.r.) o susţinem, este să introducem sens unic pe al. Tudor Neculai. Astfel, se va circula pe 2 benzi, iar traficul, practic, se va înjumătăţi”, a comentat consilierul local Ovidiu Laicu, şef al Regionalei de Drumuri şi Poduri.

Primarul Chirica a precizat că la nivelul municipalităţii este analizată o astfel de soluţie, de introducere a sensului unic pe al. Tudor Neculai, dar nu este luată o decizie în acest sens. „Trebuie să luăm o decizie inginerească”, a spus primarul, el subliniind că analizele actuale nu clarifică în ce direcţie ar trebui să fie sensul unic sau dacă aleea ar putea fi doar parţial sens unic. Cert este că există mai multe solicitări pe tema fluidizării traficului pe al. Tudor Necualai, iar discuţiile pe această temă vor continua în cadrul Comisiei de circulaţie de la nivelul Primăriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri