Sentinţă definitivă: moştenitoarea unui industriaş ieşean a primit despăgubiri de un milion de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Sentinţă definitivă: moştenitoarea unui industriaş ieşean a primit despăgubiri de un milion de euro

GALERIE
decizie
  • decizie
- +

Tatăl ei deţinuse Fabrica de Boiangerie, Spălătorie Chimică şi de Rufărie în zona Moara de Foc. Judecătorii de la Tribunal acordaseră despăgubiri mai mici, dar Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor le-a contestat la Curtea de Apel. Ghinion: judecătorii au urcat cuantumul de la 3 milioane de lei la 4,8 milioane.

Singura moştenitoare a unui fost industriaş ieşean a devenit mai bogată cu aproape un milion de euro. Curtea de Apel ieşeană a stabilit ieri nivelul despăgubirilor pe care Loreley Buchholtzer trebuie să le primească pentru fabrica chimică pe care o deţinuse tatăl său în zona Moara de Foc.

În prima jumătate a secolului trecut, Martin Buchholtzer era proprietarul Fabricii de Boiangerie, Spălătorie Chimică şi de Rufărie, una dintre cele mai importante întreprinderi de profil din oraş, dotată cu utilaje moderne importate din Germania. Fabrica avea filiale deschise în Roman, Botoşani, Piatra Neamţ, Fălticeni, Târgu Neamţ ori Vaslui. În 1940, fabrica a fost mobilizată pentru producţia militară, continuând să funcţioneze şi după al doilea război mondial. A fost naţionalizată în 1947, pe structura şi în clădirile ei funcţionând ulterior Moldova Tricotaje. O parte din clădirile aparţinând lui Buchholtzer au fost demolate în 1983.

După apariţia Legii 10/2001, care permitea retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist sau acordarea de despăgubiri pentru acestea, cei doi copii ai industriaşului interbelic au început demersurile pentru recuperarea moştenirii familiei. În 2010, solicitarea celor doi a fost respinsă. În acelaşi an, Michael Buchholtzer a renunţat la drepturile de succesiune, singura moştenitoare rămânând astfel sora lui, Loreley. Aceasta a reuşit să obţină în 2011 anularea dispoziţiei primarului de respingere a cererii, atestând calitatea lui Loreley Buchholtzer de persoane îndreptăţită la despăgubiri. Abia în 2014 însă, Primăria a aprobat depăgubirea ieşencei, trimiţând dosarul către Prefectură. Aici, documentaţia a mai stat doi ani, până să fie trimisă Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, doar pentru a rămâne îngropată prin sertare.

Demersurile făcute de Loreley Buchholtzer pe lângă ANRP nu au primit niciun răspuns, aşa că femeia s-a adresat din nou instanţei. În faţa magistraţilor Tribunalului, reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor au precizat că dosarul trebuia completat cu noi acte, din care să reiasă descrierea din punct de vedere arhitectural a construcţiilor, astfel încât să poată fi calculate despăgubirile. Replica judecătorilor a fost că CNCI avusese 3 ani şi jumătate pentru a cere noi documente. Or, comisia nici măcar nu răspunsese adreselor trimise de Loreley Buchholtzer. Dezinteresul manifestat de CNCI a fost suplinit prin efectuarea unei expertize, care a stabilit un preţ de 58 euro/mp pentru cei 8.371 mp ai fostei proprietăţi. Separat, au fost evaluate clădirile demolate, în suprafaţă totală de 419 mp, respectiv o magazie şi două imobile cu destinaţia de locuinţe pentru muncitorii şi pensionarii fostei fabrici. În total, Tribunalul a apreciat la 2,96 milioane lei valoarea despăgubirilor datorate lui Loreley Buchholtzer.

Sentinţa a fost contestată de CNCI în faţa Curţii de Apel. Reprezentanţii statului nu au fost foarte inspiraţi, magistraţii acestei instanţe considerând că suma propusă de Tribunal fusese subevaluată. În rejudecarea cazului, judecătorii au majorat cuantumul despăgubirilor la 4,8 milioane lei. Sentinţa pronunţată ieri este definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.