Sentință definitivă: procesul șefului bugetar care cere 3 mil. euro după ce a stat în concediu 3 ani din 5
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sentință definitivă: procesul șefului bugetar care cere 3 mil. euro după ce a stat în concediu 3 ani din 5

GALERIE
Nicolae Trofin, gospodarire ape
  • Nicolae Trofin, gospodarire ape
- +

Războiul intern din Administraţia Bazinală a Apelor şi-a mai consumat ieri o etapă. Aflat în conflict deschis cu conducerea instituţiei, Nicolae Trofin, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, a pierdut definitiv un proces intentat acesteia. Trofin ceruse daune morale de 3 milioane euro pentru faptul că fusese concediat din cauza absenţelor de la serviciu. Procesul încheiat la Curtea de Apel a reprezentat însă doar o bătălie dintr-un război care durează de aproape 10 ani.

După cum a consemnat ReporterIS, în perioada 2012-2016, Trofin s-a aflat în concediu medical de 93 de ori, totalizând 825 de zile lucrătoare. Practic, din 5 ani, conform actelor depuse de Trofin la locul de muncă, el s-a aflat în concediu medicat timp de peste 3 ani. În cele din urmă, în mai 2017, Trofin a fost concediat. Lipsise de la serviciu, în perioada 22-31 august 2016, fără să fi prezentat vreun document justificativ. Ceruse în prealabil concediu de odihnă sau concediu fără salariu, dar cererea nu îi fusese aprobată.

Concedierea din 2017 a reprezentat şi punctul de plecare al ultimului proces dintre Trofin şi superiorii săi. El a contestat în justiţie decizia de concediere, obţinând în octombrie 2018 reintegrarea pe post şi plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat. Sentinţa a fost dată după analiza modului în care fusese luată decizia de concediere, fără a fi discutate motivele concrete ale acesteia. În mai anul trecut, Trofin a dat în judecată ABA Prut-Bârlad, cerând daune morale în valoare de 3 milioane euro. În acţiunea sa, Trofin a afirmat că decizia de concediere i-a adus grave prejudicii de imagine, afectându-i-se prestigiul, demnitatea şi onoarea. Totodată, el ar fi suferit din acest motiv şi grave probleme de sănătate, fiind diagnosticat cu depresie şi nevoit să se interneze. Din cauza concedierii, ar fi fost lipsit de banii necesari achitării ratelor la bănci şi CAR, pe numele lui fiind deschise 9 dosare de executare silită.

Citește și: Directorul de nota 3. În patru ani a stat în concediu medical 825 de zile!

Nu este prima oară când Trofin cere despăgubiri morale din partea ABA. În 2017, el a mai dat în judecată instituţia, pentru că aceasta ar fi făcut publice informaţii referitoare la concediile sale medicale. Cererea de acordare a unor despăgubiri de 100.000 euro a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, apelul ajungând pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Argumentul prezentat în instanţă de reprezentanţii ABA că ar fi vorba deci de autoritatea de lucru judecat, nu a fost însă acceptat de judecători.

Mai mult succes au avut alte două argumente aduse de reprezentanţii ABA. Aceştia au afirmat că Trofin nu a adus nicio dovată cu privire la modul în care i-ar fi fost afectată imaginea publică, onoarea sau prestigiul şi nici nu ar fi făcut dovada existenţei unei relaţii cauză-efect între concediere şi prejudiciul moral invocat. "Acordarea daunelor morale trebuie să se întemeieze pe o legătură de cauzalitate dovedită între vătămarea pretinsă de către salariat şi fapta angajatorului, de natură a produce pretinsa vătămare, dar şi pe o reală justificare a cuantumului despăgubirilor solicitate, sarcina probei aparţinând salariatului lezat. Concedierea în sine este un eveniment tulburător, posibil generator de disconfort psihic. Însă, un eventual prejudiciu moral poate fi datorat numai în situaţia în care se dovedeşte că suferinţele de ordin moral ale salariatului sunt determinate de conduite ilicite abuzive ale angajatorului", au reţinut judecătorii. În plus, aceştia au constatat că actele medicale depuse de Trofin la dosar menţionează diagnostice ce presupun boli cronice sau de efort, fără nicio referire la depresie sau stres. Martora chemată de Trofin în instanţă nu a putut fi nici ea mai convingătoare pentru stabilirea unei legături între concedierea directorului SGA şi suferinţele sale morale.

Magistraţii au respins şi pretenţia lui Trofin că, din cauza concedierii, ar fi ajuns în situaţia de a nu-şi putea plăti creditele. Judecătorii au constatat că Trofin a fost reintegrat în funcţie în februarie 2018, iar adresele de poprire au fost emise în 2019 şi 2020, când acesta beneficia de salariul de director SGA. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au respins, în noiembrie anul trecut, plângerea lui Trofin. Contestaţia făcută de Trofin împotriva sentinţei a intrat pe rolul Curţii de Apel în ianuarie. La termenul din 23 martie, magistraţii au amânat pronunţarea pentru prima săptămână a lunii aprilie. Marţi, decizia a fost de respingere definitivă a apelului şi de menţinere a sentinţei date de Tribunal. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.