anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Sentință definitivă: procesul șefului bugetar care cere 3 mil. euro după ce a stat în concediu 3 ani din 5

GALERIE
Nicolae Trofin, gospodarire ape
 • Nicolae Trofin, gospodarire ape
- +

Războiul intern din Administraţia Bazinală a Apelor şi-a mai consumat ieri o etapă. Aflat în conflict deschis cu conducerea instituţiei, Nicolae Trofin, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, a pierdut definitiv un proces intentat acesteia. Trofin ceruse daune morale de 3 milioane euro pentru faptul că fusese concediat din cauza absenţelor de la serviciu. Procesul încheiat la Curtea de Apel a reprezentat însă doar o bătălie dintr-un război care durează de aproape 10 ani.

După cum a consemnat ReporterIS, în perioada 2012-2016, Trofin s-a aflat în concediu medical de 93 de ori, totalizând 825 de zile lucrătoare. Practic, din 5 ani, conform actelor depuse de Trofin la locul de muncă, el s-a aflat în concediu medicat timp de peste 3 ani. În cele din urmă, în mai 2017, Trofin a fost concediat. Lipsise de la serviciu, în perioada 22-31 august 2016, fără să fi prezentat vreun document justificativ. Ceruse în prealabil concediu de odihnă sau concediu fără salariu, dar cererea nu îi fusese aprobată.

Concedierea din 2017 a reprezentat şi punctul de plecare al ultimului proces dintre Trofin şi superiorii săi. El a contestat în justiţie decizia de concediere, obţinând în octombrie 2018 reintegrarea pe post şi plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat. Sentinţa a fost dată după analiza modului în care fusese luată decizia de concediere, fără a fi discutate motivele concrete ale acesteia. În mai anul trecut, Trofin a dat în judecată ABA Prut-Bârlad, cerând daune morale în valoare de 3 milioane euro. În acţiunea sa, Trofin a afirmat că decizia de concediere i-a adus grave prejudicii de imagine, afectându-i-se prestigiul, demnitatea şi onoarea. Totodată, el ar fi suferit din acest motiv şi grave probleme de sănătate, fiind diagnosticat cu depresie şi nevoit să se interneze. Din cauza concedierii, ar fi fost lipsit de banii necesari achitării ratelor la bănci şi CAR, pe numele lui fiind deschise 9 dosare de executare silită.

Citește și: Directorul de nota 3. În patru ani a stat în concediu medical 825 de zile!

Nu este prima oară când Trofin cere despăgubiri morale din partea ABA. În 2017, el a mai dat în judecată instituţia, pentru că aceasta ar fi făcut publice informaţii referitoare la concediile sale medicale. Cererea de acordare a unor despăgubiri de 100.000 euro a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, apelul ajungând pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Argumentul prezentat în instanţă de reprezentanţii ABA că ar fi vorba deci de autoritatea de lucru judecat, nu a fost însă acceptat de judecători.

Mai mult succes au avut alte două argumente aduse de reprezentanţii ABA. Aceştia au afirmat că Trofin nu a adus nicio dovată cu privire la modul în care i-ar fi fost afectată imaginea publică, onoarea sau prestigiul şi nici nu ar fi făcut dovada existenţei unei relaţii cauză-efect între concediere şi prejudiciul moral invocat. "Acordarea daunelor morale trebuie să se întemeieze pe o legătură de cauzalitate dovedită între vătămarea pretinsă de către salariat şi fapta angajatorului, de natură a produce pretinsa vătămare, dar şi pe o reală justificare a cuantumului despăgubirilor solicitate, sarcina probei aparţinând salariatului lezat. Concedierea în sine este un eveniment tulburător, posibil generator de disconfort psihic. Însă, un eventual prejudiciu moral poate fi datorat numai în situaţia în care se dovedeşte că suferinţele de ordin moral ale salariatului sunt determinate de conduite ilicite abuzive ale angajatorului", au reţinut judecătorii. În plus, aceştia au constatat că actele medicale depuse de Trofin la dosar menţionează diagnostice ce presupun boli cronice sau de efort, fără nicio referire la depresie sau stres. Martora chemată de Trofin în instanţă nu a putut fi nici ea mai convingătoare pentru stabilirea unei legături între concedierea directorului SGA şi suferinţele sale morale.

Magistraţii au respins şi pretenţia lui Trofin că, din cauza concedierii, ar fi ajuns în situaţia de a nu-şi putea plăti creditele. Judecătorii au constatat că Trofin a fost reintegrat în funcţie în februarie 2018, iar adresele de poprire au fost emise în 2019 şi 2020, când acesta beneficia de salariul de director SGA. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au respins, în noiembrie anul trecut, plângerea lui Trofin. Contestaţia făcută de Trofin împotriva sentinţei a intrat pe rolul Curţii de Apel în ianuarie. La termenul din 23 martie, magistraţii au amânat pronunţarea pentru prima săptămână a lunii aprilie. Marţi, decizia a fost de respingere definitivă a apelului şi de menţinere a sentinţei date de Tribunal. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.