
Sentință definitivă: “regele video-chatului” din Iași trebuie să dărâme un etaj la blocul din Moara de Vânt

Sentință definitivă: “regele video-chatului” din Iași trebuie să dărâme un etaj la blocul din Moara de Vânt
Primăria Iași a câștigat un proces împotriva dezvoltatorului imobiliar Vixen’s și, sprijinită de poliție, poate dispune demolarea, pe cheltuiala dezvoltatorului, a unui etaj construit fără autorizație la un imobil din Moara de Vânt. Asta dacă firma administrată de Costin Bodea, antreprenorul cunoscut și ca “regele video-chatului” din Iași, nu se va conforma hotărârii magistraților, care au fixat 90 de zile ca termen limită pentru aducerea la îndeplinire a lucrărilor de dezafectare.
Prin decizia definitivă de marți, 9 aprilie, magistrații Tribunalului Iași au respins apelul lui Bodea și au dictat păstrarea sentinței dată de Judecătoria Iași anul trecut, în iunie. Atunci instanța dispunea „obligarea pârâtei la desființarea construcțiilor realizate nelegal, (…) constând în edificarea unui nou nivel retras față de cele 4 (patru) fațade, la imobilul existent, autorizat cu Autorizația de construire nr. 885/19.08.2019, cu regim de înălțime D+P+M”.
Blocul Vixen unde judecătorii au decis dărâmarea unui etaj
Primăria a intentat proces în octombrie 2022, când le-a cerut magistraților Judecătoriei să oblige SC Vixen’s SRL să “desființeze” etajul construit nelegal. Municipalitatea a arătat că dezvoltatorul a fost și amendat și i s-a cerut să reintre în legalitate, iar pentru aducerea construcției la forma autorizată ar fi fost fixat și un termen (06.06.2021), pe care Vixen’s nu l-a respectat.
La rândul său, Vixen’s a încercat să demonstreze instanței de judecată că a adresat Primăriei două cereri, în 2021 și 2022, prin care a solicitat “în prima, eliberarea certificatului de urbanism pentru modernizare pod existent, şi în cea de-a doua, intrare în legalitate, ambele cereri fiind nesoluționate”.
Instanța a reținut că pârâta Vixen’s „a efectuat lucrări de construire la imobilul situat în Iași, zona Moara de Vânt, (…) a unui nou nivel retras față de cele 4 (patru) fațade, fără a avea autorizație de construire”. Și că un alt termen fixat (23.08.2022) pentru intrarea în legalitate prin obţinerea autorizației de construire, dacă acest lucru ar fi fost permis de condițiile urbanistice, sau de aducere a construcției la forma autorizată, prin dezafectarea lucrării ilegale ar fi expirat , fără ca etajul ilegal să fi dispărut de pe blocul Vixen’s.
În plus, au observat magistrații, dezvoltatorul imobiliar nu ar fi dovedit că s-a izbit de piedici în procesul obținerii autorizației de construire, “iar invocarea generică a procesului greoi de obținere a autorizației de construire nu poate constitui singurul motiv de respingere a cererii de chemare în judecată”. Mai ales că lucrările ar fi trebuit efectuate după obținerea autorizației și nu invers.
Judecătorii au dispus atunci dezafectarea lucrărilor (în termen de 90 de zile) și au autorizat instituția primarului să ia măsuri în acest sens, dacă Vixen’s nu aducea la obligațiile stabilite prin sentință. Lucru care nu s-a întâmplat. Nici Vixen’s și nici primarul nu au demolat etajul respectiv, pentru că dezvoltatorul a atacat decizia Judecătoriei, la Tribunalul Iași. Cum rezultatul de acum, din instanță superioară, a fost același, etajul retras al blocului Vixen’s trebuie demolat.
În 2022, Ziarul de Iași relata că „investiția” la care Primăria a închis ochii ani de zile a fost demarată în 2015, când SC Vixen SRL a obținut autorizarea împrejmuirii unui teren din Moara de Vânt și a construirii a două locuințe individuale. În decembrie 2019, inspectorii municipalității au fost prezenți la fața locului și au propus admiterea recepției lucrărilor. În februarie anul următor a fost emis și certificatul de atestare a edificării construcției, constatându-se că ea a fost realizată conform autorizației, deși pe terenul respectiv se ridicase un bloc cu 18 apartamente. Abia când procurorii DIICOT și DNA și-au îndesit vizitele la Primăria Iași, municipalitatea și-a dat seama că lucrarea deja finalizată în Moara de Vânt nu respectă condițiile impuse prin autorizație.
CITEȘTE ȘI: Primăria mimează apărarea interesului public în domeniul imobiliar. Exemplu: cazul Vixen
Publicitate și alte recomandări video