Sentință prea blândă pentru un cercetător ieșean? Magistrații regretă că nu pot mări pedeapsa unui șofer fugar

joi, 30 ianuarie 2025, 04:20
3 MIN
 Sentință prea blândă pentru un cercetător ieșean? Magistrații regretă că nu pot mări pedeapsa unui șofer fugar

Un șofer și-a exprimat regretul pentru faptul că fugise de la locul accidentului provocat, dar numai pentru a primi o sentință mai ușoară. I-a ieșit, iar judecătorii și-au exprimat ulterior regretul că nu îi pot majora pedeapsa.

În iulie 2023, Sorin Leițoiu a fost trimis în judecată pentru părăsirea locului de producere a unui accident provocat cu doi ani mai înainte. În după-amiaza zilei de 7 aprilie 2021, el se afla la volanul unui autoturism Suzuki, pe strada Elena Doamna, îndreptându-se dinspre bulevardul Independenței spre Anastasie Panu, pe a doua bandă de circulație. La trecerea de pietoni din dreptul Palatului Justiției, el l-a acroșat cu oglinda laterală pe un pieton angajat regulamentar în traversarea străzii. Pietonul a fost trântit pe carosabil. Șoferul a oprit după câțiva metri, a coborât pentru a verifica daunele produse oglinzii, după care s-a urcat iar la volan, continuându-și drumul. Pietonul avea să necesite aproape o lună de îngrijiri medicale.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În fața Curții de Apel și-a schimbat poziția

În cursul urmăririi penale, Leițoiu nu a dat nicio declarație. În schimb, în fața magistraților Judecătoriei, Leițoiu a recunoscut săvârșirea faptei reținute în sarcina sa prin rechizitoriu așa cum fusese consemnată de procurori. Conform legii, părăsirea locului accidentului se pedepsește cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 și 7 ani. Prin recunoașterea faptei însă, Leițoiu a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. Judecătorii au ținut cont și de lipsa antecedentelor penale și a abaterilor la regimul rutier, de vârsta relativ înaintată, 71 de ani, ca și de nivelul de pregătire a inculpatului, om de știință. Acesta a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare, sub limita minimă prevăzută de Codul Penal. Executarea pedepsei a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de doi ani.

Deși ușoară, sentința a fost contestată de Leițoiu în fața Curții de Apel. El a cerut o pedeapsă încă mai mică, arătând că nu avusese intenția de a părăsi locul accidentului. Oprise autoturismul, intenționase să ia legătura cu pietonul accidentat, dar se îndepărtase în fugă.

Noua poziție adoptată de inculpat a avut darul de a-i irita pe judecători. Șoferul nu venea cu niciun element nou care să necesite o nouă analiză a dosarului, iar Judecătoria deja dăduse dovadă de clemență. „Nu a fost identificat de către instanța de control judiciar niciun motiv rezonabil pentru care s-ar impune reducerea acestui cuantum de pedeapsă, așa cum a solicitat inculpatul”, au arătat magistrații. Aceștia au subliniat faptul că inculpatul își schimbase atitudinea în fața celei de-a doua instanțe, negându-și vina. Aceasta, după ce în primă instanță se recunoscuse vinovat și deși imaginile surprinse de camerele video din zonă erau clare.

„Atitudinea inculpatului demonstrează lipsa de seriozitate și atitudinea de dispreț față de lege în cadrul procesului penal pendinte (n.r.-care n-a fost încă soluționat), accesarea procedurii simplificate fiind doar o alegere de circumstanță în scopul obținerii unei pedepse într-un cuantum mai redus”, au arătat judecătorii.

Magistrații ar fi vrut să-i aplice o pedeapsă mai mare

Magistrații Curții de Apel au trebuit să admită însă că nu au ce face. Conform legii, situația juridică a unui inculpat nu poate fi agravată în cadrul propriei căi de atac.

„Deși apreciază, în acest context al schimbării atitudinii procesuale a inculpatului, că pedeapsa aplicată de prima instanță este mult prea mică în raport cu gravitatea faptei și periculozitatea inculpatului, totuși Curtea nu poate nici majora cuantumul pedepsei principale și nici să aplice pedeapsa complementară – interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, așa cum s-ar fi impus”, au încheiat magistrații. Aceștia nu au putut face altceva decât să respingă apelul lui Leițoiu și să confirme sentința Judecătoriei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii