Sentinţă rară: şofer fără permis, condamnat la 3 ani cu executare. „A fost necesară intervenţia mai multor echipaje de poliţie”

sâmbătă, 18 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Sentinţă rară: şofer fără permis, condamnat la 3 ani cu executare. „A fost necesară intervenţia mai multor echipaje de poliţie”

Magistraţii Judecătoriei au luat o decizie rară în cazul unui ieşean prins la volan fără permis. De regulă, judecătorii acordă în primă instanţă în astfel de situaţii pedepse cu suspendare. În cazul lui Gabriel Roşu însă, ei au aplicat de la bun început o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie. Antecedentele penale ale inculpatului şi comportamentul deosebit de riscant la volan par să-i fi convins pe magistraţi că nu-l pot lăsa în libertate.

Roşu a ajuns la 27 de ani fără un loc de muncă stabil, cu un nivel scăzut ale educaţiei, dar cu numeroase antecedente penale. Începuse să colecţioneze condamnări încă înainte de a împlini 18 ani, cazierul său cuprinzând infracţiuni precum furtul calificat, tentativa la viol, violarea de domiciliu şi conducerea unui autovehiculul fără permis.

Anul trecut, abia ce fusese liberat după executarea unei pedepse de 6 ani de închisoare pentru furt calificat. Pe 20 octombrie, în jurul orei 22.40, el se afla la volanul unui BMW pe Anastasie Panu, în maşină aflându-se şi trei prieteni.

Un echipaj al Poliţiei Rutiere, aflat în patrulare, i-a semnalizat să oprească, dar Roşu şi-a continuat deplasarea, spre strada Palat, cu poliţia după el. A accelerat continuu, depăşind coloana de automobile oprite la semaforul din dreptul Sălii Polivalente. A trecut prin Podu Roş, urcând pe pasajul Nicolina.

Aici, a încercat să vireze dreapta pe sectorul de drum semnalizat cu „acces interzis”, către breteaua de acces dinspre bulevardul Nicolae Iorga. Nu a reuşit, izbindu-se de un Hyundai care circula regulamentar. A întors BMW-ul la mijlocul pasajului, coborând înapoi spre Podu Roş. A virat apoi dreapta pe aleea Rozelor.

În încercarea de a se pierde pe aleile dintre blocuri, a mai acroşat un Seat şi un Opel parcate. În dreptul blocului Z3 a lovit încă un automobil, după care, în cele din urmă a oprit. Împreună cu prietenii, a coborât din BMW, încercând să fugă, urmărit în continuare de poliţişti. Între timp, aceştia primiseră întăriri, aşa că doi dintre fugari au fost încătuşaţi. Unul dintre ei era Gabriel Roşu.

Din fericire, aventura automobilistică a lui Roşu nu s-a soldat decât cu pagube materiale. Din verificările făcute de poliţişti a rezultat că Roşu nu avea permis de conducere pentru nicio categorie. Băuse, dar alcoolemia de doar 0,32‰ se situa sub pragul de la care consumul de alcool la volan devine faptă penală. A fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, recunoscându-şi în totalitate faptele.

Nu a oferit însă nicio justificare pentru comportamentul său, iar recunoaşterea nu l-a ajutat însă prea mult.

„Sub aspectul modului şi circumstanţelor de comitere a faptei, instanţa reţine că aceasta denotă cu claritate o stare de pericol ridicată pentru ordinea publică, inculpatul ilustrând o lipsă vădită de respect pentru normele care impun o anumită conduită în societate, modul de operare al inculpatului fiind apt să creeze o stare ridicată de incertitudine socială. Maniera în care inculpatul a acţionat denotă dezinvoltură şi îndrăzneală infracţională, fiind necesară intervenţia mai multor echipaje de poliţie pentru stoparea activităţii infracţionale”, au reţinut magistraţii.

Aceştia l-au condamnat fără ezitare la 3 ani de detenţie. Sentinţa a fost contestată de „şofer”, apelul urmând să fie judecat pe 10 mai. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii