Sentință rarisimă după un accident mortal la Bălțați. Atitudinea șoferului vinovat l-a trimis ani grei după gratii

luni, 07 octombrie 2024, 03:34
4 MIN
 Sentință rarisimă după un accident mortal la Bălțați. Atitudinea șoferului vinovat l-a trimis ani grei după gratii

Judecătorii au pronunțat o primă sentință rarisimă în cazul unui accident rutier în lanț, soldat cu un mort și o victimă grav rănită. Autorul accidentului a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, deși de regulă uciderea din culpă atrage doar pedepse cu suspendare.

În aprecierea judecătorilor au atârnat greu însă circumstanțele accidentului și atitudinea șoferului vinovat, care a susținut că fusese „împins” pe contrasens de o altă mașină, pe care însă nimeni altcineva nu o văzuse.

 

Înt curbă periculoasă la dreapta, mașina a întâlnit o peliculă de mâzgă

 

Tragedia s-a produs în dimineața zilei de 26 septembrie 2019, pe când Vasile Luță se afla la volanul unei autoutilitare VW Transporter, circulând pe direcția Iași – Târgu Frumos. În afara localității Bălțați, într-o curbă periculoasă la dreapta, mașina a întâlnit o peliculă de mâzgă. Viteza, apreciată ulterior la 95 km/h, mult peste limita admisă de 50 km/h, a făcut ca autoutilitara să derapeze, intrând pe contrasens. Aici, a lovit întâi un VW Golf, care s-a răsucit, oprindu-se pe acostament, cu fața spre Târgu Frumos. Dubița s-a rotit în sens invers acelor de ceasornic, ajungând într-o poziție perpendiculară pe axul drumului. A lovit cu partea lateral-dreapta un al doilea autoturism, un VW Passat, pe care l-a împins spre un Mercedes Benz. Șoferul acestuia nu a mai putut evita impactul. A frânat și a virat spre dreapta, dar tot a acroșat VW-ul Passat, apoi Transporter-ul.

 

Cum s-a împărțit vina, pe procente?

 

Accidentul a fost surprins de șoferul altei autoutilitare, care mergea în spatele celei conduse de Luță și care avea să devină un martor important în anchetă. În urma accidentului, șoferul VW-ului Passat a decedat, iar fiica sa, aflată pe locul din dreapta, a fost grav rănită. Aceasta a avut nevoie de aproape patru luni de îngrijiri medicale. Passat-ul circula cu 122 km/h, dar anchetatorii au apreciat că nu s-ar fi întâmplat nimic dacă Trasporter-ul nu intra pe contrasens. Victima ar fi putut evita accidentu doar dacă s-ar fi deplasat cu o viteză mai mică de 50 km/h. Vina a fost atribuită astfel în proporție de 100% lui Luță.

În timpul urmăririi penale, Luță a refuzat să dea vreo declarație cu privire la circumstanțele accidentului. În fața magistraților Judecătoriei Pașcani, care au judecat dosarul, el a afirmat că ar fi fost forțat să ajungă pe contrasens de un alt autoturism, fără a explica însă cum anume se întâmplase aceasta. Declarația sa a fost de altfel contrazisă de șoferul din spatele său, care a spus că pe Luță nu îl șicanase nimeni. „Instanţa reţine aşadar că, în condiţii normale de trafic, nu li se poate reproşa nimic conducătorilor auto A, B și C şi că aceştia nu au nici o culpă în producerea accidentului rutier, singurul vinovat fiind inculpatul. Acesta a încercat, fără nici o bază probatorie să dea vina pe oricine altcineva în afară de el, declaraţia sa referitoare la modalitatea de producere a accidentului fiind una vădit nesinceră şi plină de eludări”, au conchis judecătorii.

Atitudinea inculpatului a fost decisivă în stabilirea pedepsei. Judecătorii tind să fie mai îngăduitori cu tinerii, studiile superioare fiind și ele un element care contribuie la o pedeapsă mai ușoară. În cazul lui Luță însă, vârsta de doar 28 de ani, profesia de medic veterinar și lipsa antecedentelor penale nu au mai contat, în contextul în care nu își recunoscuse fapta și încercase să dea vina pe participanți la trafic imaginari.

 

„Instanţa este profund îngrijorată”

 

„Instanţa este profund îngrijorată de modalitatea în care inculpatul a înţeles să abordeze situaţia în acest dosar, constatând o lipsă totală de empatie şi un dispreț extrem faţă de valorile sociale încălcate. Inculpatul, prin comportamentul său a demonstrat că nu are nici cea mai mică remuşcare faţă de rezultatul acţiunilor sale care au condus la schilodirea unei familii, în mod iremediabil. Se conturează un comportament teribilist la volan, al inculpatului, un comportament sfidător care nu a fost îndreptat şi aparent nu poate fi îndreptat uşor. Inculpatul pare că se consideră deasupra legii, iar neconformarea la regulile sociale o reprezintă un lucru normal. Aparent, inclpatul încalcă regulile cu seninătate”, au arătat judecătorii, care au subliniat și faptul că Luță fusese sancționat în mai multe rânduri, în perioada martie-mai 2019, pentru contravenții la regimul circulației rutiere și circula cu un automobil neasigurat.

Magistrații Judecătoriei Pașcani l-au condamnat pe Luță la patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă și un an și jumătate de închisoare pentru vătămare corporală din culpă. Pedeapsa rezultantă, de 4 ani și jumătate de închisoare, va fi executată în regim de detenție. Judecătorii au stabilit și plata unei sume de 137.000 euro ca daune morale în favoarea familiei victimei și a unei sume de 21.820 lei ca daune materiale în favoarea fiicei acestuia, reprezentând indemnizația cu titlu de întreținere la care ar fi fost îndreptățită din partea tatălui său până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Sentința Judecătoriei Pașcani a fost contestată de inculpat, dar și de părțile civile din dosar. Procesul s-a reluat marți în fața Curții de Apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii