Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?

„Este o mică primă victorie împotriva mafiei imobiliare”, ne-a declarat ieri unul dintre cetăţenii implicaţi în proces.

GALERIE
Niculita Iasi
  • Niculita Iasi
- +

Un grup de cetăţeni a obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a unui bloc de pe strada Moldovei. Decizia a fost dată ieri de către Tribunalul Iaşi şi poate fi atacată cu recurs. Hotărârea judecătorilor este cel puţin ciudată: autorizaţia iniţială a blocului a fost anulată, dar alte două, emise de Primărie în timpul procesului (de intrare în legalitate şi o supraînălţare), au rămas „în picioare”. 

„Este o mică primă victorie împotriva mafiei imobiliare”, ne-a declarat ieri unul dintre cetăţenii implicaţi în proces. Blocul a fost construit de către Daniel Niculiţă, unul dintre investitorii imobiliari controversaţi ai Iaşului. Acesta nu a putut fi contactat aseară după aflarea deciziei instanţei.

Un proces cu aproape 50 de termene

Procesul a început în noiembrie 2016, la circa un an de când a fost emisă autorizaţia de construire 1150/2015 care prevedea ridicarea unui bloc cu 6 etaje pe str. Moldovei nr. 30. Acest act a fost anulat ieri de către judecători.

„Anulează autorizaţia de construire nr. 1150/04.11.2015 emisă de Primarul mun. Iaşi. Respinge excepţiile de nelegalitate a HCL (hotărâre de Consiliu Local, n.r.) nr. 355/29.10.2015 privind aprobare PUZ (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) aferent străzii Moldovei, a autorizaţiei de construire nr. 47/30.01.2017 şi a autorizaţiei de construire nr. 1299/29.11.2017. Respinge capătul de cerere privind anularea certificatului de urbanism nr. 105/19.01.2015”, este un fragment din decizia instanţei obţinută de „Ziarul de Iaşi”. În decizie este o greşeală, fiind invocată o autorizaţie care nu există (1299/29.11.2017). În schimb, cealaltă autorizaţie (47/2017) a fost eliberată de Primăria Iaşi pentru „intrare în legalitate”: Niculiţă a construit mai mult decât i-a permis prima autorizaţie (1150/2015), iar Primăria s-a grăbit atunci să reautorizeze lucrările efectuate deşi vecinii se luptau în instanţă pentru anularea primei autorizaţii care oricum nu fusese respectată de către investitor. Cea de-a treia autorizaţie invocată în decizia instanţei (1299/2017) are, de fapt, numărul 1229/2017 şi face referire la supraînălţarea construcţiei. Astfel, cu toate că autorizaţia iniţială de construire a blocului a fost anulată, celelalte două (de intrare în legalitate în supraînălţare) au rămas în vigoare.

„Trebuiau anulate toate trei, nu poţi anula una singură. Totul se va clarifica la recurs, noi am cerut anularea lor, nu excepţii de legalitate”, ne-a declarat aseară una dintre părţile implicate în proces, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Timp de aproape 4 ani, procesul a avut nu mai puţin de 49 de termene conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor. În decizia judecătorilor ieşeni se mai arată că Niculiţă, Consiliul Local şi primarul trebuie să achite reclamanţilor o sumă de 5.085 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea către părţi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.