Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?

„Este o mică primă victorie împotriva mafiei imobiliare”, ne-a declarat ieri unul dintre cetăţenii implicaţi în proces.

GALERIE
Niculita Iasi
  • Niculita Iasi
- +

Un grup de cetăţeni a obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a unui bloc de pe strada Moldovei. Decizia a fost dată ieri de către Tribunalul Iaşi şi poate fi atacată cu recurs. Hotărârea judecătorilor este cel puţin ciudată: autorizaţia iniţială a blocului a fost anulată, dar alte două, emise de Primărie în timpul procesului (de intrare în legalitate şi o supraînălţare), au rămas „în picioare”. 

„Este o mică primă victorie împotriva mafiei imobiliare”, ne-a declarat ieri unul dintre cetăţenii implicaţi în proces. Blocul a fost construit de către Daniel Niculiţă, unul dintre investitorii imobiliari controversaţi ai Iaşului. Acesta nu a putut fi contactat aseară după aflarea deciziei instanţei.

Un proces cu aproape 50 de termene

Procesul a început în noiembrie 2016, la circa un an de când a fost emisă autorizaţia de construire 1150/2015 care prevedea ridicarea unui bloc cu 6 etaje pe str. Moldovei nr. 30. Acest act a fost anulat ieri de către judecători.

„Anulează autorizaţia de construire nr. 1150/04.11.2015 emisă de Primarul mun. Iaşi. Respinge excepţiile de nelegalitate a HCL (hotărâre de Consiliu Local, n.r.) nr. 355/29.10.2015 privind aprobare PUZ (Plan Urbanistic Zonal, n.r.) aferent străzii Moldovei, a autorizaţiei de construire nr. 47/30.01.2017 şi a autorizaţiei de construire nr. 1299/29.11.2017. Respinge capătul de cerere privind anularea certificatului de urbanism nr. 105/19.01.2015”, este un fragment din decizia instanţei obţinută de „Ziarul de Iaşi”. În decizie este o greşeală, fiind invocată o autorizaţie care nu există (1299/29.11.2017). În schimb, cealaltă autorizaţie (47/2017) a fost eliberată de Primăria Iaşi pentru „intrare în legalitate”: Niculiţă a construit mai mult decât i-a permis prima autorizaţie (1150/2015), iar Primăria s-a grăbit atunci să reautorizeze lucrările efectuate deşi vecinii se luptau în instanţă pentru anularea primei autorizaţii care oricum nu fusese respectată de către investitor. Cea de-a treia autorizaţie invocată în decizia instanţei (1299/2017) are, de fapt, numărul 1229/2017 şi face referire la supraînălţarea construcţiei. Astfel, cu toate că autorizaţia iniţială de construire a blocului a fost anulată, celelalte două (de intrare în legalitate în supraînălţare) au rămas în vigoare.

„Trebuiau anulate toate trei, nu poţi anula una singură. Totul se va clarifica la recurs, noi am cerut anularea lor, nu excepţii de legalitate”, ne-a declarat aseară una dintre părţile implicate în proces, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Timp de aproape 4 ani, procesul a avut nu mai puţin de 49 de termene conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor. În decizia judecătorilor ieşeni se mai arată că Niculiţă, Consiliul Local şi primarul trebuie să achite reclamanţilor o sumă de 5.085 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea către părţi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.