Sentință surpriză și definitivă la Suceava: Achiziția Spitalului Mobil Lețcani a fost corectă. Liberalii cer un răspuns de la DNA
Curtea de Apel Suceava a anulat în rejudecare și ce mai lăsase valabil Tribunalul din raportul Curții de Conturi privind achiziția spitalului mobil de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Inspectorii de conturi au verificat derularea licitației la nici trei luni de la inițierea ei pe procedura accelerată permisă de Comisia Europeană în debutul pandemiei de Covid-19.
Prin decizia emisă ulterior pe baza raportului realizat în urma acestui control, inspectorii de conturi au impus asociației soluționarea unor nereguli până la un anumit termen (30 septembrie 2020). Pe de altă parte, în urma raportului au fost administrate asociației mai multe sancțiuni, în cuantum de 60 de mii de lei. Cum raportul a fost practic desființat, la fel și decizia, urmează la rând procesul-verbal.
Politică și pandemie
Amintim că achiziția a fost contestată vehement mai ales politic, și nu din punct de vedere funcțional, deoarece s-a derulat cu doar câteva luni înainte de alegerile locale din 2020. În vreme ce vechea conducere a CJ Iași a alocat 11 milioane de euro pentru spitalul mobil cu cea mai mare capacitate (250 de paturi), deci dificil de gestional, din Regiunea Nord-Est doar CJ Neamț a mai contribuit, cu 3 milioane de euro. Prețul final avea să fie 11 milioane, cu speranța decontării din linia de finanțare deschisă special de Comisia Europeană pentru achiziția unităților modulare. România a avut la dispoziție 50 de milioane de euro, dar la Iași nu a ajuns niciun cent: deși orice primărie sau consiliu județean putea să acceseze fonduri, în lista solicitanților nu au fost incluse și asocierile de consilii județene, cum este Euronest. Administrația județului Iași nu a intervenit în niciun fel pentru corectarea acestei scăpări, așa cum avea să se zbată pentru un alt proiect, cel al Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, care însă a ratat finanțarea.
Și cu spitalul închis, și cu investiția nedecontată
Recuperarea investiției nu a fost blocată de raportul Curții de Conturi, dar mai este ea posibilă, la patru ani de la încheierea contractului cu firma din Turcia care a livrat modulele și echipamentul medical? Soluția ar fi ca Direcția Națională Anticorupție să urgenteze dosarul deschis pe acest subiect, a spus Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, într-o conferință de presă. El a precizat că au fost deja audiați „câțiva membri de vază ai PSD Iași”. „Personal, am făcut la Procurorul General cred că trei interpelări, în care am solicitat activarea unui mecanism în care Procurorul General poate să solicite șefului DNA și procurorului de caz urgentarea anchetei. Între timp, s-au schimbat conducerile, și la Parchetul General, și la DNA, astfel că voi mai cere o dată acest lucru”, a precizat Alexandru Muraru.
Am solicitat un punct de vedere de la Direcția Națională Anticorupție despre stadiul cercetărilor și vom reveni cu precizările anchetatorilor.
Între timp, după cum se știe, complexul medical a trecut în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, care urmează să îl mute la baza sa din zona Șorogari atunci când vor fi bani pentru asta. Deși s-au împlit doi ani de când spitalul este închis, cele o sută de module continuă să ocupe tot Parcul Agroindustrial TransAgropolis, blocând activitatea de acolo spre nemulțumirea Primăriei Lețcani și a Consiliului Județean.
Publicitate și alte recomandări video