anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sentința vieții pentru un ieșean: și-a obținut medicamentul salvator de la judecătorii Înaltei Curți

GALERIE
medicament, cancer
 • medicament, cancer
- +

Tipul lui de cancer nu era pe lista celor compensate în cazul medicamentului Nivolumab. Medicii i-au spus ieşeanului că acest tratament a rămas singura speranţă. Dacă nu l-ar primi compensat, medicamentul costă 6.000 de lei pe lună

Un ieşean a reuşit să înfrângă statul într-un proces având ca miză propria sa viaţă. Lupta în instanţă a durat patru luni, puţin în comparaţie cu durata medie a unui proces. Sunt însă patru luni în care un om a fost lipsit de tratamentul vital, pentru că instituţiile statului s-au spălat pe mâini una după alta, pasând problema de la una la alta şi neasumându-şi niciuna răspunsul la o întrebare: ce faci atunci când medicul îţi spune că singura ta şansă este un medicament care nu se află pe lista "oficială"? Dacă victoria definitivă obţinută de G.A.P. a venit în timp util, se va vedea ulterior. Dacă nu, cel mai probabil, nimeni nu va răspunde.

Cazul lui G.A.P. este similar cu cele ale multor bolnavi de cancer. Fusese diagnosticat cu neoplasm colon sigmoid. Variantele de tratament avizate nu aveau efect, toate liniile terapeutice disponibile fuseseră epuizate, iar bisturiul nu mai era de niciun folos. Singura opţiune viabilă era un Nivolumab, medicament autorizat şi compensat, dar doar pentru pentru alte tipuri de tumori. "La liber", tratamentul l-ar fi costat pe G.A.P. 6.000 de lei lunar, bani pe care nu şi-i permitea. Din 2008 încoace, niciun oficial din domeniul sanitar nu catadicsise să actualizeze lista recomandărilor pentru acest medicament. O simplă căutare pe Google arată faptul că Nivolumab a devenit în ultimii ani o opţiune terapeutică frecvent utilizată în cazul cancerului de colon. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente l-a autorizat în acest sens în 2017.

În încercarea de a obţine medicamentul recomandat de medicul curant, G.A.P. a fost plimbat de la o instituţie la alta. În cele din urmă, s-a adresat instanţei, cerând emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să oblige statul să-i asigure gratuit Nivolumab, până se va hotărî Ministerul Sănătăţii să actualizeze lista medicamentelor compensate şi a indicaţiilor terapeutice aferente. Pârâţi în proces au fost Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Toate aceste instituţii, responsabile de viaţa şi sănătatea cetăţenilor, au cerut respingerea acţiunii. Pe rând, prin întâmpinările depuse, au precizat că nu e treaba lor să aprobe medicamentul pentru G.A.P., fără ca vreuna să indice concret cui ar aparţine competenţa legală într-un astfel de caz.

Instituţiile statului au făcut recurs şi au pierdut

Magistraţii Curţii de Apel ieşene au respins poziţia adoptată de cele patru instituţii, fiecare având atribuţii în privinţa aprobării tratamentului. Judecătorii au apreciat că este îndeplinită şi condiţia urgenţei, necesară pentru emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, dată fiind natura bolii şi consecinţele ce pot rezulta în lipsa tratamentului. "Obligă pârâţii să asigure reclamantului, în mod provizoriu şi pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%, medicamentul Nivolumab. Dispune executarea ordonanţei fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen", au conchis magistraţii.

Decizia luată în martie de Curtea de Apel, la nici o lună după depunerea cererii de către G.A.P., a fost însă imediat atacată cu recurs în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către toate cele patru instituţii implicate. Un recurs împotriva dreptului la viaţă. La sfârşitul săptămânii trecute, cazul a ajuns în sfârşit pe masa judecătorilor. Care au luat decizia de a-i mai da lui G.A.P. o şansă să trăiască. "Respinge recursurile declarate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS împotriva sentinţei nr. 45/2021 din 16 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, ca nefondate. Respinge ca inadmisibil recursul incident declarat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România împotriva sentinţei nr. 45/2021 din 16 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi. Definitivă", a fost sentinţa ÎCCJ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.