Senzaţia de nod în gât: cine e de vină, tiroida sau stresul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Senzaţia de nod în gât: cine e de vină, tiroida sau stresul?

GALERIE
gat
  • gat
- +

Rarele excepţii, când tiroida ar putea determina un disconfort la nivelul gâtului, sunt guşile. Aceasta ar însemna însă o creştere impresionantă de volum a tiroidei care ar fi remarcată de pacient sau anturaj sub forma unei umflături la baza gâtului, sub „mărul lui Adam“.

A.S., din Iaşi: „De câteva săptămâni, mama mea, de 52 de ani, se plânge că simte un «nod în gât». Dimineaţa, senzaţia este mai scăzută, dar după amiaza spune că simte pur şi simplu «nod în gât» aproape mereu. A luat câteva zile calciu şi parcă e mai bine, dar «nodul» nu a dispărut de tot. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat de la un specialist: ar putea fi acest nod în gât de la tiroidă? Sau e doar de la lipsa de calciu? Ar trebui să facă analize pentru calciu? Sau să facă analize pentru glandă? Dacă este de la tiroidă ce analize ar trebui să facă? Trebuie operată? Ar putea fi ceva grav? Am auzit chiar despre noduli tiroidieni care dau senzaţia de nod în gât. Sunt aceştia canceroşi? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Dumitru Brănişteanu, Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Tiroida nu are aproape niciodată legătură cu senzaţia de nod în gât. Situarea tiroidei la nivelul gâtului, precum şi posibilitatea ca în structura tiroidei să apară noduli (structuri solide sau chistice, care cresc în cadrul tiroidei, de cele mai multe ori fără să determine compresiuni asupra căilor aeriene sau digestive superioare, sau măcar o minimă jenă la înghiţit) determină corelarea, într-o logică falsă, dintre tiroidă şi senzaţia de nod în gât. Rarele excepţii, când tiroida ar putea determina un disconfort la nivelul gâtului, sunt guşile (creşterea în volum a tiroidei) nodulare vechi, gigante, care plonjează în spatele osului pieptului (sternului) şi comprimă căile aeriene şi digestive. O astfel de creştere impresionantă de volum a tiroidei ar fi însă oricum remarcată de pacient sau anturaj sub forma unei umflături la baza gâtului, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid). O altă excepţie ar fi un cancer tiroidian invaziv, dar şi în acest caz ar fi prezentă o creştere a tiroidei de cele mai multe ori vizibilă sau palpabilă. În ambele situaţii, senzaţia descrisă de pacient ar fi mai curând de sufocare, sau pacientul s-ar îneca atunci când ar încerca să înghită alimente solide sau semisolide.

Lipsa de calciu sau stresul?

De cele mai multe ori, senzaţia de nod în gât este cauzată de constricţia muşchilor laringelui în anumite situaţii dismetabolice, dintre care hipocalcemia (n.r. - scădere a cantităţii de calciu din sânge) este doar una, altele fiind hipomagneziemia (n.r. - scădere a cantităţii magneziului din sânge) şi scăderea acidităţii sângelui (alcaloza). O cauză frecventă este hiperventilaţia (respiraţia mai frecventă decât ar fi nevoie, în condiţii de anxietate sau teamă fără motiv, la o persoană stresată, eventual pe un fond de personalitate isteroidă). În timpul acestei respiraţii, prea frecvente sau prea adânci (oftat), pacientul elimină prea mult bioxid de carbon prin respiraţie. Cum bioxidul de carbon participă la aciditatea sângelui, prin formarea de acid carbonic, hiperventilaţia pe fond de stres va determina o scădere a acidului carbonic circulant, cu scăderea consecutivă a acidităţii sângelui şi apariţia senzaţiei de sufocare şi nod în gât prin contracţia musculaturii laringiene - fenomen cunoscut sub numele de «alcaloza respiratorie a persoanei stresate». Cheia în această situaţie frecvent întâlnită este liniştirea pacientului, pentru a nu mai respira anormal (un anxiolitic sau chiar o medicaţie placebo, adică fără efect real, dar care să păcălească pacientul că-i face bine, în acest fel liniştindu-l, ca de exemplu celebra pastiluţă cu calciu.)

Fără automedicaţie

Nu în ultimul rând, unele afecţiuni mai mult sau mai puţin severe din sfera ORL (infecţii, neoplazii etc.) pot determina o jenă la înghiţit sau respirat. Consultul de specialitate devine, în astfel de situaţii, imperativ. Eu nu sunt adeptul autodoftoricelii şi nici a consultaţiei prin corespondenţă. Este important ca mama dumneavoastră să fie consultată de medicul de familie, care va lua o hotărâre cu privire la eventualele investigaţii sau consulturi de specialitate suplimentare (ORL, endocrinologic, psihiatric), în funcţie de orientarea sa după un examen clinic amănunţit“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.