Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Senzaţia de nod în gât: cine e de vină, tiroida sau stresul?

GALERIE
gat
  • gat
- +

Rarele excepţii, când tiroida ar putea determina un disconfort la nivelul gâtului, sunt guşile. Aceasta ar însemna însă o creştere impresionantă de volum a tiroidei care ar fi remarcată de pacient sau anturaj sub forma unei umflături la baza gâtului, sub „mărul lui Adam“.

A.S., din Iaşi: „De câteva săptămâni, mama mea, de 52 de ani, se plânge că simte un «nod în gât». Dimineaţa, senzaţia este mai scăzută, dar după amiaza spune că simte pur şi simplu «nod în gât» aproape mereu. A luat câteva zile calciu şi parcă e mai bine, dar «nodul» nu a dispărut de tot. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat de la un specialist: ar putea fi acest nod în gât de la tiroidă? Sau e doar de la lipsa de calciu? Ar trebui să facă analize pentru calciu? Sau să facă analize pentru glandă? Dacă este de la tiroidă ce analize ar trebui să facă? Trebuie operată? Ar putea fi ceva grav? Am auzit chiar despre noduli tiroidieni care dau senzaţia de nod în gât. Sunt aceştia canceroşi? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Dumitru Brănişteanu, Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Tiroida nu are aproape niciodată legătură cu senzaţia de nod în gât. Situarea tiroidei la nivelul gâtului, precum şi posibilitatea ca în structura tiroidei să apară noduli (structuri solide sau chistice, care cresc în cadrul tiroidei, de cele mai multe ori fără să determine compresiuni asupra căilor aeriene sau digestive superioare, sau măcar o minimă jenă la înghiţit) determină corelarea, într-o logică falsă, dintre tiroidă şi senzaţia de nod în gât. Rarele excepţii, când tiroida ar putea determina un disconfort la nivelul gâtului, sunt guşile (creşterea în volum a tiroidei) nodulare vechi, gigante, care plonjează în spatele osului pieptului (sternului) şi comprimă căile aeriene şi digestive. O astfel de creştere impresionantă de volum a tiroidei ar fi însă oricum remarcată de pacient sau anturaj sub forma unei umflături la baza gâtului, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid). O altă excepţie ar fi un cancer tiroidian invaziv, dar şi în acest caz ar fi prezentă o creştere a tiroidei de cele mai multe ori vizibilă sau palpabilă. În ambele situaţii, senzaţia descrisă de pacient ar fi mai curând de sufocare, sau pacientul s-ar îneca atunci când ar încerca să înghită alimente solide sau semisolide.

Lipsa de calciu sau stresul?

De cele mai multe ori, senzaţia de nod în gât este cauzată de constricţia muşchilor laringelui în anumite situaţii dismetabolice, dintre care hipocalcemia (n.r. - scădere a cantităţii de calciu din sânge) este doar una, altele fiind hipomagneziemia (n.r. - scădere a cantităţii magneziului din sânge) şi scăderea acidităţii sângelui (alcaloza). O cauză frecventă este hiperventilaţia (respiraţia mai frecventă decât ar fi nevoie, în condiţii de anxietate sau teamă fără motiv, la o persoană stresată, eventual pe un fond de personalitate isteroidă). În timpul acestei respiraţii, prea frecvente sau prea adânci (oftat), pacientul elimină prea mult bioxid de carbon prin respiraţie. Cum bioxidul de carbon participă la aciditatea sângelui, prin formarea de acid carbonic, hiperventilaţia pe fond de stres va determina o scădere a acidului carbonic circulant, cu scăderea consecutivă a acidităţii sângelui şi apariţia senzaţiei de sufocare şi nod în gât prin contracţia musculaturii laringiene - fenomen cunoscut sub numele de «alcaloza respiratorie a persoanei stresate». Cheia în această situaţie frecvent întâlnită este liniştirea pacientului, pentru a nu mai respira anormal (un anxiolitic sau chiar o medicaţie placebo, adică fără efect real, dar care să păcălească pacientul că-i face bine, în acest fel liniştindu-l, ca de exemplu celebra pastiluţă cu calciu.)

Fără automedicaţie

Nu în ultimul rând, unele afecţiuni mai mult sau mai puţin severe din sfera ORL (infecţii, neoplazii etc.) pot determina o jenă la înghiţit sau respirat. Consultul de specialitate devine, în astfel de situaţii, imperativ. Eu nu sunt adeptul autodoftoricelii şi nici a consultaţiei prin corespondenţă. Este important ca mama dumneavoastră să fie consultată de medicul de familie, care va lua o hotărâre cu privire la eventualele investigaţii sau consulturi de specialitate suplimentare (ORL, endocrinologic, psihiatric), în funcţie de orientarea sa după un examen clinic amănunţit“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri