Septembrie 2020, cel mai fierbinte înregistrat vreodată. Temperaturi neobișnuite în jurul Mării Negre
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Septembrie 2020, cel mai fierbinte înregistrat vreodată. Temperaturi neobișnuite în jurul Mării Negre

GALERIE
septembrie, canicula
  • septembrie, canicula
- +

La nivel global, luna trecută a fost cel mai călduros septembrie de când sunt efectuate măsurători, fiind cu cu 0,05°C mai ridicată decât precedentul record, luna septembrie 2019.

Temperaturile au fost cu mult peste medie în multe regiuni de pe glob, inclusiv în largul coastei nordului Siberiei, în Orientul Mijlociu, în părți din America de Sud și Australia, potrivit  Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei.

Europa în septembrie 2020 a fost predominant mai caldă decât media din 1981-2010 pentru această lună. A fost semnificativ mai cald în țările din jurul Mării Negre și relativ mai cald în vestul Balcanilor, țările baltice și Franța.

Temperaturile au fost neobișnuit de ridicate în septembrie în nordul Siberiei și în Oceanul Arctic. Cu toate acestea, a fost mai rece în nordul Groenlandei.

Luna trecută a fost extrem de cald și în Orientul Mijlociu. Au fost înregistrate noi recorduri de temperatură în Turcia, Israel și Iordania. De asemenea, Israel s-a confruntat cu cel mai fierbinte septembrie întregistrat vreodată.În vesul continentului nord-american temperaturile au fost de asemenea, mult mai ridicate decât media: maximul atins a fost de 49°C, la începutul lunii în zona Los Angeles.

Dincolo de datele referitoare la luna septembrie, informaţiile captate de satelitul european arată că perioada cuprinsă între ianuarie şi septembrie 2020 a fost mai caldă decât aceeaşi perioadă din 2019 (al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor moderne).

Cel mai călduros septembrie de când se fac înregistrări
 

Temperaturile medii globale au fost substanțial peste media în septembrie 2020. Luna a fost: 

- cu 0,63°C mai ridicate decât media lunilor septembrie 1981-2020;

- cel mai călduros septembrie de când se fac înregistrări;

- mai cald 0,05°C decât septembrie 2019, precedentul record;

- mai cald cu 0,08°C decât septembrie 2016, al treilea record înregistrat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.