Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Serge Moscovici, fondatorul psihologiei sociale moderne, a încetat din viață la 89 de ani

GALERIE
Serge Moscovici Foto lemonde.fr
  • Serge Moscovici Foto lemonde.fr
- +

Serge Moscovici, fondatorul psihologiei sociale moderne în Europa, a murit în noaptea de sâmbată spre duminică la Paris, el fiind și unul dintre cei mai importanți filosofi ai științei, antropologi și teoreticieni al ecologiei, informează Le Monde.

El a scris despre viața sa în "Cronica anilor pierduți" (1997), carte de memorii dedicată fiului său, actualul comisar european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, afirmând că a debutat într-o lume absurdă, dar fermecătoare care urma să fie sfărâmată de stânca totalitarismului.

Născut la Brăila, într-o familie de evrei, în anul 1925, Serge Moscovici era convins că fără Al Doilea Război Mondial, ar fi fost negustor de cereale pe malul Dunării, ca tatăl și bunicul său. El a fost marcat de divorțul părinților săi și abandonarea de către mama sa și a avut o copilărie dificilă. Eliminat din liceu în 1940, în urma aplicării legislației antisemite, Serge Moscovici a absolvit o școala profesională, iar în 1941 a scăpat cu dificultate din pogromul comis de legionarii membrii ai Gărzii de Fier pe străzile din București. El a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. După război s-a angajat în toamna anului 1944 ca muncitor la Uzinele "Malaxa" din București. În 1948 a plecat clandestin în Franța.

Odiseea geografică și intelectuală în care a pornit l-a propulsat la Paris, peste ani, ca director de studii la Școala de Științe Sociale (EHESS) și ca profesor la New School for Social Research din New York, ceea ce explică marele său apetit pentru viață și cunoaștere, precum și originalitatea gândirii sale.

În 1979 a devenit director al Laboratorului European de Psihologie Socială. A primit mai multe distincții, între care: Ofițer al Legiunii de Onoare; doctor honoris causa al London School of Economics, al Universidad Nacional Autónoma de México, precum și al universităților din Bologna, Bruxelles, Geneva, Glasgow, Pécsi, Roma și Sevilla. În 2003 i s-a decernat Premiul Balzan pentru întreaga activitate în psihologia socială. În 2007, American Psychological Association și European Federation of Psychologists' Associations i-au conferit Premiul Wundt­James pentru activitatea deosebită în domeniul psihologiei sociale. În 2010 i s-a decernat Premiul Nonino 'Master of His Time" pentru întreaga activitate.

Profund afectat de rolul științei și tehnologiei în crimele în masă comise în timpul celui de Al doilea Război Mondial, Serge Moscovici și-a pus mereu întrebări cu privire la semnificația modernității și progresului omenirii. De asemenea, în domeniul ecologiei, el a respins granița pe care teoriile sociale o stabilesc între cultură și natură. Potrivit opiniei sale, natura are o istorie proprie care nu este opozabilă istoriei omenirii. În domeniul psihologiei sociale, el a considerat că nu există o frontieră precis delimitată între individ și colectivitate, amintește Le Monde.

"Ciudată", acesta este modul în care el și-a descris viața în cartea apărută în 1997. Traiectoria lui Serge Moscovici a fost consistentă prin acea că s-a cantonat mereu pe calea bătătorită, mai scrie publicația franceză. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri