Comunicat de presă

Seria de autor „Ion D. Sîrbu”. Evenimente la Iași

marți, 20 mai 2025, 18:47
3 MIN
 Seria de autor „Ion D. Sîrbu”. Evenimente la Iași

În perioada 22–23 mai, Editura Polirom organizează, în parteneriat cu Librăria Cărturești, Colegiul Național Iași, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” și Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai multe evenimente dedicate Seriei de autor „Ion D. Sîrbu”.

Vor fi discutate volumele apărute până în prezent în cadrul seriei: Șoarecele B și alte povestiri, Lampa. Povestiri petrilene, Lupul și Catedrala. Invitat special la toate evenimentele este Toma Velici, îngrijitorul ediției.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

  • Joi, 22 mai, ora 13.15

Colegiul Național Iași, Sala de Festivități

Simpozionul Național „Literatura și celelalte arte”. Despre distopiile de azi și de ieri. I.D. Sîrbu

Participă: Bogdan Crețu, Antonio Patraș

Invitat special: Toma Velici

Moderatori: Nicoleta și Emil Munteanu

Coordonatoare: Gabriela Petrache

  • Joi, 22 mai, ora 18.00

Cărturești Palas Iași (Palas Mall, Str. Palat 7A)

Lansare de carte • Sesiune Q&A

Participă: Antonio Patraș, Bogdan Crețu

Invitat special: Toma Velici

Moderează: Oana Lazăr

  • Vineri, 23 mai, ora 10.00

Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Sala de Festivități

Forța morală a literaturii. Ion D. Sîrbu – contemporanul nostru

Participă: prof. dr. Camelia Gavrilă, prof. dr. Mihaela Doboș, prof. univ. dr. Antonio Patraș, Corina-Maria Dimitriu, masterandă la Facultatea de Litere

Invitat special: Toma Velici

  • Vineri, 23 mai, ora 12.00

Facultatea de Litere, UAIC, Amfiteatrul III11

Lansare de carte • Sesiune Q&A

Participă: Emanuela Ilie, Alexandra Olteanu, Antonio Patraș

Invitat special: Toma Velici

„E vorba despre un proiect editorial de anvergură, menit a recupera integral opera scriitorului (atât beletristica propriu-zisă – proza scurtă, romanele, dramaturgia –, cât și scrierile confesive și publicistica), fiecare volum beneficiind de un aparat critic consistent, cu o notă asupra ediției, o notă biobibliografică, note și referințe critice, plus numeroase documente de arhivă (fotografii, fotocopii sau transcrierea unor mărturisiri înregistrate pe magnetofon – audibile în premieră prin accesarea unui cod QR).

Îi revine lui Toma Velici, devotatul editor al acestor cărți, meritul de a fi pus în premieră în circulație texte inedite ale autorului (nuvela de debut, Duminecă, plus alte câteva – Colonie, Nesomn), precum și numeroase informații culese din biblioteci și arhive, de maxim interes fiind și reconstituirea formei originare și a genezei textelor, a laboratorului de creație, istoria complicată a editării în comunism (cu reproducerea rapoartelor emise de cenzură), dar și contextualizările minuțioase și dosarul receptării operelor vizate. În toate amănuntele, avem de a face cu o ediție științifică în toată puterea cuvântului, care satisface și pretențiile bibliofilului prin eleganța discretă, lipsită de ostentație, a formei (formatul literei, copertele șcl.).” (Antonio Patraș)

Autor al unei opere doar parțial cunoscute publicului larg, cuprinzând eseuri, schițe, povestiri, nuvele, romane și piese de teatru, precum și o remarcabilă literatură confesivă editată postum, după revoluția din decembrie 1989, Ion D. SÎRBU (1919-1989) a devenit în conștiința publicului un simbol al rezistenței antitotalitare, comparabil cu Paul Goma sau Nicolae Steinhardt. La cristalizarea acestei efigii postume au contribuit atât biografia exemplară a scriitorului, ale cărui mărturii au fost validate moral de documentele desecretizate din arhivele de la CNSAS, cât și literatura sa, de mare anvergură ideatică și de o expresivitate care-i asigură lui Sîrbu un loc de frunte în galeria marilor creatori de stil din literatura noastră.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii