anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Şeriful oraşului: Primarul, acuzat că a pus toată instituţia la muncă pentru firmele familiei

GALERIE
Ionel Vatamanu primar Targu Frumos
 • Ionel Vatamanu primar Targu Frumos
- +

Fapte incredibile, nu atât ca valoare, cât ca mod de acţiune, imputate de procurorii ieşeni primarului din Târgu Frumos, Ionel Vatamanu. Edilul, ales acum doi ani, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese şi fals, după ce ar fi fentat legea pentru a pune mâna pe un teren din zona centrală.Rechizitoriul întocmit de procurorul Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, denotă nonşalanţa cu care edilul, dar şi acoliţii săi, ar fi încălcat legea. S-a ajuns chiar la situaţia în care viceprimarul, delegat de primarul Vatamanu, i-a vândut cetăţeanului Vatamanu respectivul teren. Întregul aparat administrativ de la Cadastru, consilieri locali, un expert imobiliar şi un notar sunt cercetaţi acum separat pentru afacerea în care l-au servit pe Vatamanu. Acesta din urmă spune că este nevinovat şi că totul este o răfuială politică a fostului primar.

Obsesia de a deveni proprietar peste un teren bine plasat din Târgu Frumos l-a determinat pe primarul Ionel Vatamanu să calce în picioare legea. Primarul PSD a terfelit normele legale timp de doi ani, după cum spun procurorii, perioadă în care a fost sprijinit de toţi funcţionarii cu care a intrat în contact: de la angajaţii de la Cadastru până la consilieri locali, notari sau experţi imobiliari.

Afacerea “Vatamanu”, prin care un teren de aproape 100 de metri pătraţi, mic dar situat "strategic", a intrat ilegal în posesia familiei edilului, a ajuns în cele din urmă în vizorul anchetatorilor, urmare a unei sesizări făcute de un fost angajat din Primărie, apropiat al fostului edil din oraş. Munca laborioasă făcută de procurori în acest caz a fost finalizată printr-un rechizitoriu în care Ionel Vatamanu a fost oficial pus sub acuzare pentru conflict de interese şi fals în declaraţii. Afacerea “Vatamanu” este departe de a se fi încheiat. La Parchetul local din Paşcani, dar şi la DNA Iaşi, verificările au fost extinse şi asupra funcţionarilor care l-au ajutat pe edil.

Halucinanta înşiruire de ilegalităţi

Întreaga afacere instrumentată de edilul Vatamanu în favoarea cetăţeanului Vatamanu a început în 2011. Primarul ieşean, împreună cu soţia, deţineau la acea vreme SC Ţac-Ţac SRL Târgu Frumos, societate ce avea concesionat de la primărie un teren de 40 mp. Potrivit procurorilor, terenul este situat în zona pieţei din oraş, iar contractul de concesiune fusese semnat încă din 2003. Ulterior, soţii Vatamanu - în baza unei autorizaţii de construire, s-au extins, ajungând, în 2011, ca terenul concesionat de ei să fie de 69 mp. Procurorii notează că cei doi soţi s-ar fi extins şi pe terenul care nu le era concesionat.

În iulie 2011, în baza unui raport de evaluare mai mult decât bizar, întocmit în condiţii dubioase, terenul ajunge la 89 mp, pentru ca, în final, să fie consemnaţi, în acte, 98 de metri pătraţi. În aceeaşi perioadă, Consiliul Local Târgu Frumos aprobă raportul de evaluare şi dispune vânzarea terenului către firma soţilor Vatamanu. Pentru a înţelege graba cu care fusese efectuată operaţiunea, procurorii arată că edilii din Târgu Frumos, dar şi funcţionarii, nici măcar nu trecuseră terenul din domeniul public al oraşului în cel privat. După ce au realizat greşeala, s-a organizat o nouă şedinţă de CL în care s-a îndreptat “greşeala”, iar terenul a fost vândut pentru suma de 9 euro metrul pătrat, totalul fiind de 1.568 de euro. 

Şi-a băgat viceprimarul la înaintare

O singură problemă a întâmpinat în 2011 Ionel Vatamanu: primarul de atunci, Gheorghe Tătaru. Acesta a refuzat să pună în executare hotărârea prin care se votase vânzarea terenului. Necazul a fost, şi de această dată, rezolvat în cel mai simplu mod cu putinţă. În vara anului 2012, Ionel Vatamanu este votat primar al oraşului Târgu Frumos. Ulterior, Vatamanu semnează o delegaţie prin care îl împuterniceşte pe viceprimarul Ion Alexa Angheluş să-i vândă terenul. Ulterior, tranzacţia a fost perfectată la notarul Daniel Cruceanu. “Toate acestea demonstrează intenţia inculpatului de a trata Primăria oraşului Târgu Frumos ca pe moşia sa personală, aservită intereselor sale şi ale familiei”, notează procurorul de caz, Adina Bocai, în rechizitoriu.

În actul de acuzare se arată că, în 2013, afacerea a fost deconspirată în urma unui audit al Curţii de Conturi. Inspectorii au somat atunci primăria să intre în legalitate, însă, surpriză!, din motive bizare, nu au sesizat organele de anchetă. Procurorii notează că, după ce Curtea de Conturi a venit în control, primarul Vatamanu a început să-şi şteargă urmele. Într-un mod incredibil: soţia primarului Vatamanu, Zânica, înaintează o cerere Primăriei prin care cere concesionarea terenului buclucaş. Asta deşi palma de pământ se afla deja în posesia sa şi a soţului. Inerţi, reprezentanţii Primăriei aprobă cererea Zânicăi Vatamanu (administrator SC Ţac-Tac), decid abrogarea hotărârii prin care se dispusese vânzarea şi votează o nouă hotărâre prin care se concesionează. În fine, Ionel Vatamanu semnează o nouă delegaţie pentru viceprimar, împuternicindu-l pe acesta să reprezinte Primăria la notar, pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare. Această întreagă înşiruire de fapte presupus ilegale, după cum le reţin procurorii, s-a încheiat în vara anului trecut. Ulterior, totul a ajuns în vizorul anchetatorilor.

Apărarea lui Vatamanu

Procurorii mai descriu o altă faptă de conflict de interese a primarului de Târgu Frumos. Potrivit anchetatorilor, în perioada în care era consilier local, în 2009, acesta ar fi fost desemnat preşedinte al unei comisii de licitaţii privind cumpărarea de către primărie a unui buldoexcavator. Câştigător al acelei licitaţii avea să fie cumnatul lui Vatamanu. Contactat telefonic, Ionel Vatamanu s-a declarat nevinovat, spunând că la mijloc nu este decât o răzbunare politică a fostului primar din Târgu Frumos. De altfel, aceeaşi reacţie a avut-o şi în faţa procurorilor, după cum se precizează în rechizitoriu.

“Nu este vorba de niciun conflict de interese. Acel teren a fost cumpărat prin HCL, iar fostul primar nu a dat aviz. După ce a venit Curtea de Conturi am ajuns din nou în posesia terenului ca şi concesionar. Delegarea viceprimarului nu am făcut-o eu ci Serviciul de Urbanism. E o răfuială politică la mijloc”, a spus Vatamanu. Referitor la licitaţia câştigată de cumnatul său, primarul a declarat că aceasta a fost făcută “la bursă"(!?), şi că el nu a ştiut că o rudă de a sa este participantă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.