TOPUL SĂRĂCIEI - Clasamentul comunelor ieşene după bugetul propriu. Jumătate din ele nu îşi pot plăti nici angajaţii
Dintre aceste 93 de UAT-uri, 4 au venituri proprii sub un milion de lei, în schimb bugetul de (...)
citeste totmarti, 31.01.2023
Specialiști din domeniul medical din trei județe din România și din patru raioane din Republica Moldova vor oferi sprijin pentru copii cu vârsta până la trei ani și pentru femei însărcinate în ultimul trimestru prin vizite la domiciliu, cu scopul de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi, astfel, prevenite.
Aceste acțiuni vor avea loc în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, care este implementat de „Asociația Obștească Copil, Comunitate, Familie” în parteneriat cu Fundația Star of Hope România, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Estimativ, 1700 de copii și femei însărcinate vor beneficia de pe urma activităților desfășurate în cadrul proiectului. Cele două țări, România și Republica Moldova, urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației. Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu, implementarea strategiei Reabilitare Bazată pe Comunitate contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc. De asemenea, contribuie la dezvoltarea „comunităților incluzive” care să se analizezese pe sine, comunități care îşi asumă responsabilitatea de a aborda barierele existente de participare activă a copiilor cu dizabilităţi, cu întârzieri în dezvoltare.
„De ce Reabilitare Bazată pe Comunitate (Community Based Rehabilitation)? În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Reabilitarea bazată pe comunitate este o strategie din cadrul dezvoltării generale a comunităţii, pentru reabilitarea, egalizarea şanselor, incluziunea socială a tuturor copiilor cu dizabilităţi”, a menționat Gabriela Răducanu, director programe Fundața Star of Hope România.
Proiectul își propune să reducă inegalitățile existente, asigurând acces tuturor copiilor la servicii medicale existente în comunitate. 120 de lucrători medicali din cca 50 de localități rurale și urbane își vor îmbunătăți abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate. Specialiștii, la rândul lor, vor disemina cunoștințele obținute părinților și le vor oferi suport în îngrijirea propriilor copii.
„Vizitele la domiciliu prezintă un model de susținere a părinților cu copii mici și femeilor însărcinate de către asistentele medicale. Abordarea este efectivă și cost-eficientă, conform studiilor arată că modelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului la adolescență”, a menționat Liliana Rotaru, președintele A.O. „Copil, Comunitate, Familie”.
Elementul de inovare adus din cadrul proiectului este îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății și implementată de către Fundația Star of Hope Romania. Potrivit acestei strategii, asistenții medicali lucrează împreună cu copiii cu dizabilităţi, cu familiile acestora şi cu alte persoane interesate, pentru a asigura şanse egale de dezvoltare tuturor copiilor.
„Vizitele la domiciliu sunt foarte importante, în special în primele luni ale copilului pentru a evita contactul lui cu factori nefavorabili”, a conchis una dintre beneficiarele vizitelor la domiciliu din Republica Moldova, subliniind că sunt binevenite vizite mai frecvente.
Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă.Toate informatiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici: www.ro-md.net.
Evenimentul de lansare a proiectului va aduna reprezentanții autorităților din cele două țări, specialiști din domeniile medical, social și educațional experți în dezvoltarea copilului, ONG-uri și membri ai comunității. Întrunirea va avea loc pe 5 august 2020, ora 10.00, pe platforma on-line Zoom. Vă puteți conecta la eveniment, accesând link-ul ACESTA.
AGENDA EVENIMENTULUI - AICI
Date de contact
Gabriela Răducanu, coordonator proiect Fundația Star of Hope România
Olga Sajin, coordonator de comunicare
Cuvinte cheie: + servicii medicale, vizite domiciliu, reabilitare, star of hope
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum arată biroul anului 2023? Topul tendințelor care vor modela cererea de spații pentru birouri
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?
Mâine, Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Manifestările de la Iaşi
Consilii de administraţie noi la două societăţi importante ale Primăriei
Site nou: Primăria îşi schimbă faţa pe on-line. Să vedem cum va sta cu năravurile!
Proiect educaţional lansat în Franţa, găzduit mâine de Colegiul “Racoviţă”
Programul Teatrului Luceafărul din această săptămână. Cât costă biletul?
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Gunoaie de Germania, oprite la intrarea în România. 12 tone de deșeuri trimise înapoi
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III) |
Briscan ZARAO lume fără SUA |
Cristina DANILOVNefericitul |
Mihai DORINUnificatori şi dezbinatori (I) |
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.