Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Servicii medicale pentru copil prin „Vizite la domiciliu” și „Reabilitare Bazată pe Comunitate”

GALERIE
proiect
  • proiect
- +

Specialiști din domeniul medical din trei județe din România și din patru raioane din Republica Moldova vor oferi sprijin pentru copii cu vârsta până la trei ani și pentru femei însărcinate în ultimul trimestru prin vizite la domiciliu, cu scopul de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi, astfel, prevenite.

Aceste acțiuni vor avea loc în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, care este implementat de „Asociația Obștească Copil, Comunitate, Familie” în parteneriat cu Fundația Star of Hope România, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Estimativ, 1700 de copii și femei însărcinate vor beneficia de pe urma activităților desfășurate în cadrul proiectului. Cele două țări, România și Republica Moldova, urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației. Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu, implementarea strategiei Reabilitare Bazată pe Comunitate contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc. De asemenea, contribuie la dezvoltarea „comunităților incluzive” care să se analizezese pe sine, comunități care îşi asumă responsabilitatea de a aborda barierele existente de participare activă a copiilor cu dizabilităţi, cu întârzieri în dezvoltare.

„De ce Reabilitare Bazată pe Comunitate (Community Based Rehabilitation)? În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Reabilitarea bazată pe comunitate este o strategie din cadrul dezvoltării generale a comunităţii, pentru reabilitarea, egalizarea şanselor, incluziunea socială a tuturor copiilor cu dizabilităţi”, a menționat Gabriela Răducanu, director programe Fundața Star of Hope România.

Proiectul își propune să reducă inegalitățile existente, asigurând acces tuturor copiilor la servicii medicale existente în comunitate. 120 de lucrători medicali din cca 50 de localități rurale și urbane își vor îmbunătăți abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate. Specialiștii, la rândul lor, vor disemina cunoștințele obținute părinților și le vor oferi suport în îngrijirea propriilor copii.

„Vizitele la domiciliu prezintă un model de susținere a părinților cu copii mici și femeilor însărcinate de către asistentele medicale. Abordarea este efectivă și cost-eficientă, conform studiilor arată că modelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului la adolescență”, a menționat Liliana Rotaru, președintele A.O. „Copil, Comunitate, Familie”.

Elementul de inovare adus din cadrul proiectului este îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății și implementată de către Fundația Star of Hope Romania. Potrivit acestei strategii, asistenții medicali lucrează împreună cu copiii cu dizabilităţi, cu familiile acestora şi cu alte persoane interesate, pentru a asigura şanse egale de dezvoltare tuturor copiilor.

„Vizitele la domiciliu sunt foarte importante, în special în primele luni ale copilului pentru a evita contactul lui cu factori nefavorabili”, a conchis una dintre beneficiarele vizitelor la domiciliu din Republica Moldova, subliniind că sunt binevenite vizite mai frecvente.

Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă.Toate informatiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici: www.ro-md.net.

Evenimentul de lansare a proiectului va aduna reprezentanții autorităților din cele două țări, specialiști din domeniile medical, social și educațional experți în dezvoltarea copilului, ONG-uri și membri ai comunității. Întrunirea va avea loc pe 5 august 2020, ora 10.00, pe platforma on-line Zoom. Vă puteți conecta la eveniment, accesând link-ul ACESTA.

AGENDA EVENIMENTULUI - AICI

Date de contact

Gabriela Răducanu, coordonator proiect Fundația Star of Hope România

Email: gabi.r@starofhope.ro
Telefon +40745254692

Olga Sajin, coordonator de comunicare

Telefon: +37379433398
E-mail: hv@ccfmoldova.org

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri