anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

ADVERTORIAL

Sesiunea anuală de comunicări științifice, la a XXI-a ediție

GALERIE
IMG_2611IMG_2621IMG_2629IMG_2630IMG_2632IMG_2634IMG_26432013-afis
 • IMG_2611
 • IMG_2621
 • IMG_2629
 • IMG_2630
 • IMG_2632
 • IMG_2634
 • IMG_2643
 • 2013-afis
- +

Zilele Academice ale Universității ”Petre Andrei” din Iași au continuat cu ”Sesiunea Anulă de Comunicări Științitice", ”Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul românesc al sincronizării europene”, ajunsă la cea de-a XXI-a ediție.
Prelegerea inagurală din acest an a fost susținuță de Prof.univ.dr. Alexandru Radu, profesor asociat la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA, care a declarat că ”vine întotdeauna cu plăcere în mediul academic de la universitatea ieșeană și că va reveni întotdeauna cu drag”. Întitulată ”Mitologia postcomunismului românesc – o discuție aplicată”, prelegerea a oferit o trecere în revistă a principalelor mituri politice din România.
În România de după anii 90 am moștenit o serie de mituri care sunt des întâlnit și uzitate. De exemplul ”mitul Revoluției furate”, unde, avem de a face cu o construcție paradoxală pentru că sugerează o existența unei societăți construite pe un fapt neautentic. Mai avem mitul meritocrației, un mit care a devenit tot mai activ în ultima vreme, este tot mai invocat. Un alt mit care e foarte cunoscut e mitul Europei Salvatoare, unul dintre cele mai puternice, în spatele căruia regăsim o chestiune specifică, e un alt nume pe care îl dăm operei de modernizare a României. Și, să nu uităm și de mitul reformei politice sau metamitul comunismului cum mai este cunoscut”, a declarat Prof.univ.dr. Alexandru Radu.
În ceea ce privește titlul ales, Prof.univ.dr. Alexandru Radu a precizat că această opțiune a venit și ca urmare a sugestiei Decanului de la Facultatea de Științe Politice și Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, care i-a sugerat să aleagă o temă generală.
Rectorul, Prof.univ.dr.  Doru Tompea a declarat că ”Zilele Academice ale universității au început după sărbătorile de Paște cu inagurarea Galeriei Amfiteatru, lansarea de carte a consilierului prezidențial Iulian Chifu, conferința susținută de neurochirurgul Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea, urmată de Simpozionul Național: Radio Europa Liberă: Vocile libertății în eterul comunist, iar săptămâna aceasta cu Sesiunea Științifică – 15 ani de Științe Politice la UPA din Iași”. La rândul său, Președintele Consiliului de Administrație, Prof.univ.dr. Mihail Baciu a subliniat faptul că ”titlurile sunt interesante și incitante”.
Prorectorul universității, Conf.univ.dr. Tudor Pitulac, coordonatorul acestei sesiunii a a declarat că programul include comunicări pe secțiunii din domeniul asistenței sociale, științelor juridice, psihologie și știinșelor politice. ”Lucrările prezentate pe sesiuni reprezintă baza pentru anuarul universității cu cele două fascicole, în ideea că acum oamenii înscriși la sesiune își prezintă materialele, primesc feedback-ul colegilor și le pregătesc pentru publicare”a mai completat Conf.univ.dr. Tudor Pitulac.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.