anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Argument admis de instanţă în cazul unui student ieşean:

Severitatea tatălui l-a făcut traficant de droguri. Iertat de 2 ani închisoare

GALERIE
student-trafic-canabis
 • student-trafic-canabis
- +

O sentinţă interesantă pronunţată de o instanţă ieşeană, în cazul unui proaspăt student. Acesta a scăpat de acasă, dintr-un oraş din afara judeţului, şi s-a apucat de consum de cannabis în Iaşi, la facultate, dar şi de vânzări, pentru că nu avea bani destui. Judecătorii au reţinut faptul că acesta avea un tată extrem de sever, şi şi-au însuşit argumentul că acest lucru, şi faptul că tânărul voia să fie în rând cu colegii dar nu avea suficienţi bani, l-au determinat să se apuce şi de consum, dar şi de trafic. Pedeapsa primită a fost mult sub minimul pentru astfel de fapte.

 

Severitatea tatălui l-a împins pe un tânăr către traficul de droguri. Andrei Munteanu a fost condamnat la o pedeapsă de doar 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care pedeapsa maximă pentru traficul de droguri de risc şi mare risc ajunge la 12 ani. Dosarul a fost trimis în instanţă de DIICOT Iaşi în aprilie, Munteanu fiind acuzat de trafic de droguri în formă continuată. Cele trei acte materiale reţinute de procurori în rechizitoriu erau achiziţii făcute anul trecut de la Munteanu de trei investigatori sub acoperire, „Ahmed”, „Kais” şi „Amira”. Aceştia cumpăraseră 13,71 grame de cannabis şi 1,36 grame de MDMA.

Procurorii au stabilit că tânărul, el însuşi consumator de droguri, se aprovizionase în perioada octombrie - decembrie 2020 cu cantităţi importante de cannabis, ketamină, alprozolam şi MDMA. La percheziţia domiciliară făcută în ianuarie, la Munteanu fuseseră găsite 101 grame de cannabis, 17,4 grame de ketamină, 15 comprimate de alprozolam şi 0,16 grame MDMA, alături de numeroase ustensile folosite pentru prepararea şi porţionarea drogurilor.

Deşi magistraţii Tribunalului au considerat că fapta de trafic de droguri a fost pe deplin dovedită, ei au luat în calcul în favoarea lui Munteanu mai multe circumstanţe menite a-i micşora pedeapsa. Tânărul se afla la prima abatere de la lege, provenind dintr-o familie organizată şi bucurându-se de sprijinul acesteia. În raportul de evaluare întocmit de Serviciul de probaţiune se aprecia că tânărul nu are o mentalitate infracţională, reintegrarea sa socială fiind perfect posibilă.

„Infracţiunea comisă se justifică şi prin prisma frustrărilor emoţionale acumulate în cadrul familiei, a nivelului redus de maturizare, dar şi a anturajului pe care a început să îl frecventeze după plecarea din locuinţa părinţilor săi şi începerea studiilor; traficul de droguri a avut ca punct de plecare consumul propriu, ocazional, de cannabis, iar, ulterior, şi la solicitarea prietenilor şi cunoscuţilor săi, dorinţa de a-şi asigura drogurile necesare consumului propriu, precum şi de a-i aproviziona pe cei pe care îi cunoştea şi îi solicitau ajutorul. La momentul desprinderii de familie, ca urmare a neputinţei de a-şi gestiona propriile frustrări cauzate de comportamentul rigid al tatălui, dorinţa inculpatului de a-şi manifesta independenţa şi capacitatea de a se întreţine, la un nivel superior celui asigurat de familie, suplimentar nevoii de a obţine resursele necesare consumului propriu de droguri au determinat implicarea inculpatului în activităţile de trafic de droguri”, au apreciat judecătorii.

Conform legii, circumstanţele atenuante reţinute în favoarea inculpatului pot conduce la o reducere cu o treime a limitelor pedepsei aplicate. Recunoaşterea în întregime a faptelor poate asigura încă o reducere, tot cu o treime. Cum în cazul lui Munteanu au fost reţinute de judecători ambele condiţii, pedeapsa stabilită a fost mult sub minimul legal de 5 ani. Tânărul a fost condamnat la doar 2 ani şi 10 luni de închisoare. Pedeapsa ar putea fi însă schimbată dacă apelul declarat de procurori va fi admis. Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care a stabilit ca termen de judecată data de 14 decembrie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.