Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sevrajul nicotinic: De ce luăm în greutate cănd renunţăm la fumat?

GALERIE
fumatori
  • fumatori
- +

Fumatul suprimă  senzaţia de foame. Când renunţăm la fumat apare o senzaţie de foame mai puternică deoarece are loc revenirea la normal a centrilor foamei şi saţietăţii, precum şi a metabolismului. De asemenea, foştii fumători au tendinţa de a înlocui gestul fumatului cu gestul de a mânca. Ameliorarea sau rezolvarea acestor probleme se realizează prin înlocuirea plăcerii de a fuma cu o altă plăcere, dar nu cu cea de mânca, şi practicarea de exerciţii fizice. Cei care renunţă la fumat pot suferi şi de constipaţie, însoţită şi de balonare, dureri de cap, nervozitate, stare de disconfort general, toate acestea fiind manifestări ale sindromului de sevraj. Cât timp durează manifestările sevrajului nicotinic şi ce soluţii există pentru a trece mai uşor peste acestea, aflaţi din articolul următor.

Conf. dr. Paraschiva Postolache, şefa Secţiei Clinice de Recuperare  Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi:”Senzaţia de foame apare la mulţi foşti fumători şi se explică prin revenirea la normal a centrilor foamei şi saţietăţii, precum şi a metabolismului, blocate de nicotină, dar şi prin înlocuirea gestului de a fuma cu cel de a mânca. Ameliorarea sau rezolvarea acestuia se realizează prin înlocuirea plăcerii de a fuma cu o altă plăcere, dar nu cu cea de mânca, şi practicarea de exerciţii fizice. Nicotina, doar una dintre cele peste 4.800 de substanţe toxice din fumul de ţigară, stimulează tranzitul intestinal (creşte activitatea motorie intestinală) prin acţiune pe receptori specifici.
Ea este un excitant al sistemului nervos central şi periferic, în doze mici inhibând toţi ganglionii simpatici. Astfel, induce voma, scade diureza şi creşte activitatea motorie intestinală. Nicotina acţionează şi asupra altor aparate şi sisteme, ceea ce explică modificările polimorfe prezente la fumători. Nicotina este un toxic puternic şi cu acţiune rapidă, iniţial mărind activitatea ganglionară, pentru ca în faza următoare să producă o inhibare a ganglionilor, ceea ce explică acţiunea sa depresivă şi paralizantă. La fumători este prezentă intoxicaţia cronică cu nicotină, care se manifestă iniţial (la fumătorii începători) prin tulburări nervoase şi vasomotorii, palpitaţii, tulburări digestive, greţuri etc., tulburări care pot duce în final la toxicomanie (nicotinism). Aşa cum arătam, fumatul suprimă  senzaţia de foame, mulţi fumători motivând că au început să fumeze pentru că aveau o greutate mai mare decât normalul sau că nu renunţă la fumat pentru a nu se îngrăşa (renunţarea la fumat creşte apetitul).
 
De aceea, din momentul în care nu mai fumează, foştii fumători pot suferi de constipaţie, însoţită şi de balonare (care presupune şi creşterea perimetrului abdominal), cefalee (dureri de cap), stare de disconfort general şi de celelalte manifestări ale sindromului de sevraj. Pentru a evita manifestarea sindromului de sevraj se recomandă participarea la cel puţin o şedinţă de consiliere şi înlocuirea fumatului cu o altă "plăcere", exerciţiu fizic şi o alimentaţie echilibrată, contraindicându-se înlocuirea consumului de tutun sub formă de ţigări (fumatul) cu un consum exagerat de alimente bogate în calorii (dulciuri); se recomandă consumul salatelor şi fructelor şi a minimum 2 l apă plată pe zi”.

Nevoia acută de a fuma

Nevoia acută de a fuma este cel mai frecvent şi tipic simptom, se datorează scăderii concentraţiei de nicotină din sânge, durata este scurtă (1 – 3 minute) şi poate surveni şi la câteva luni după renunţarea la fumat. Intensitatea simptomului depinde de gradul de dependenţă nicotinică, dar şi factori psihici (toleranţa la stress şi durere, motivaţie, contextul social, dependenţa de gest etc.). Ameliorarea sau rezolvarea acestuia se realizează prin răbdare şi înţelegerea cauzei, precum şi prin administrare de medicamente (bupropion, vareniclină etc).

Tusea

Tusea prin revenirea la normal a cililor căilor aeriene, care curăţă arborele bronşic şi înlătură expectoraţia, poate dura până la câteva săptămâni. Uneori este necesară prezentarea la medic pentru a diferenţia această revenire la normal a căilor aeriene de o boală.

Nervozitatea

Nervozitatea, iritabilitatea, furia, frustarea sunt cauzate de lipsa substanţelor inhalate prin fumul de ţigară, care afectează întregul sistem nervos central. Aceste simptome (acuze) pot dura câteva zile, dar absenţa ritualului, ticului sau obiceiului induce aceste stări care pot dura uneori luni de zile, în funcţie de capacitatea de adaptare a persoanei. Ameliorarea sau rezolvarea acestora se realizează cu ajutorul psihologului, prin tehnici de relaxare, sau a medicului (administrarea unui calmant uşor în cazuri extreme).

Depresia şi insomnia

Anxietatea şi depresia, ca şi primele simptome, apar frecvent la persoanele nepregătite suficient sau care nu au un motiv personal puternic, durata depinzând de perioada de acomodare la noile condiţii a fostului fumător. Ameliorarea sau rezolvarea acestora se realizează prin observarea şi acceptarea câştigurilor, gândire pozitivă, rememorarea motivului renunţării la fumat şi chiar medicaţie antidepresivă.

Durerile de cap şi ameţelile

Ameţelile şi cefaleea explicate prin creşterea afluxului de sânge şi a concentraţiei de oxigen la creier, prin disparţia vasoconstricţiei determinate de nicotină şi a monoxidului de carbon. Ameţelile pot apărea o dată sau de două ori pe zi în prima săptămână şi durează una – două secunde. Ameliorarea sau rezolvarea acestora se realizează prin administrare de medicamente simptomatice, dacă sunt prea intense.

Hipotensiunea şi tremurul fin al mâinilor

Bradicardia (bătăi mai lente ale inmii) şi hipotensiunea arterială (scăderea tensiunii arteriale) se explică prin lipsa nicotinei care creşte frecvenţa şi tensiunea arterială. Tremurul fin al minilor şi degetelor şi  transpiraţia pot dura mai multe săptămâni şi se rezolvă prin menţinerea acestora ocupate permanent şi prin băi calde frecvente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri