anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Sezonul ghebelor face victime: patru copii intoxicaţi cu ciuperci au ajuns la spital în ultimele zile

GALERIE
ghebe
  • ghebe
- +

Trei dintre ei sunt din aceeaşi familie. Micuţii sunt acum internaţi, dar în afara pericolului

Patru copii au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, zilele acestea, cu suspiciune de intoxicaţie cu ciuperci. Trei dintre ei sunt din aceeaşi familie, au 5, 7 şi 9 ani şi au mâncat ciuperci culese din pădure. În aceeaşi zi, a ajuns în UPU şi al patrulea copil, în vârstă de 9 ani, cu aceeaşi suspiciune de intoxicaţie, care a mâncat ciuperci culese tot dintr-o pădure, însă dintr-o zonă diferită faţă de cei trei fraţi. Medicii spun că este o perioadă atipică pentru astfel de intoxicaţii, însă având în vedere că, în luna octombrie, temperaturile au fost mai ridicate decât de obicei, se explică şi acest fenomen. „Copiii au ajuns la noi cu simptomatologie specifică intoxica­ţiei acute cu ciuperci, cu perioadă scurtă de incubaţie după cum am etichetat noi, fiindcă simptomele au apărut la câteva ore de la ingestie. S-au făcut spălături gastrice, analize, evaluare în UPU, apoi au fost internaţi în Clinica de Toxicologie. Din fericire, starea lor nu era foarte gravă încât să fie nevoie de internare şi tratament în Anestezie şi Terapie Intensivă“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
 
Specialiştii recomandă populaţiei să evite să culeagă şi să consume ciuperci din pădure sau cumpărate de la vânzători de pe stradă, chiar dacă au impresia că sunt comestibile. De asemenea, copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face intoxicaţii foarte grave, chiar letale, de aceea este indicat să nu fie hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci. Intoxi­caţia cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive precum greaţă, vărsături, tulburări neurosenzoriale, stare de agitaţie, dezorientare, confuzie, halucinaţii, tulburări cardiovasculare, renale sau hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici. Având în vedere o posibilă evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind o­bli­gatorie apelarea numă­rului de urgenţă 112 şi pre­zentarea imediată într-un serviciu medical de urgen­ţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.