anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

«Dorel» a spart cap-coadă o arteră modernizată pe banii UE. Sezonul șantierelor pe străzi

GALERIE
lucrari splai bahlui
 • lucrari splai bahlui
- +
Bulevardul Primăverii, abandonat într-o stare jalnică anul trecut, va fi asfaltat. Strada Smârdan va fi terminată. Strada Bârnova, unde s-ar putea organiza etape de off-road, nu este încă pe listă. Pe Splai Bahlui mal stâng, unde cozile de maşini sunt din Podu Roş până în Tudor, se lucrează la pas: se sparge o stradă asfaltată pe bani europeni pentru a se reface reţeaua de termoficare. Va fi cârpită la loc pe banii municipalităţii.

Încălzirea vremii a permis municipalităţii să reia lucrările pe şantierele din oraş. Primele intervenţii au început zilele trecute pe bulevardul Primăverii, str. Smârdan şi, de ieri, inclusiv pe bd. Chimiei.

După Sărbătorile Pascale, firmele contractate de Primărie vor intra pe străzi precum I. C. Constantineanu, Kogălniceanu, Theodor Pallady, Dimitrie Ralet, Ogorului şi Cazărmilor.

Pe şos. Bârnova, lucrările vor începe în luna iunie întrucât în zonă mai trebuie intervenit la reţele de utilităţi (gaze naturale).

O altă arteră de circulaţie care va fi „atacată“ este şoseaua Naţională, unde nu au fost încă efectiv finalizate lucrările la reţeaua de termoficare cu toate că, la mijlocul lunii martie, a fost un anunţ public în acest sens.

„Finalizăm reţeaua de termoficare, finalizăm probele şi apoi facem şos. Naţională. Cea mai mare parte din reţea este introdusă în subteran“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Primăria va plăti din nou lucrări efectuate pe fonduri UE

Lucrările la reţeaua de termoficare cuprind şi Splai Bahlui mal stâng, unde, acum doi ani, a fost recepţionat un proiect european pentru modernizarea carosabilului şi a trotuarelor pe toate lungimea, din Podul de Piatră şi până la pod Metalurgie. Intervenţiile pe noul proiect european privind termoficarea au dus la dezafectarea trotuarului

„Refacerea intră în obligaţia noastră ca şi cheltuială neeligibilă încât el va fi adus exact în forma iniţială fără a afecta fondurile europene“, a menţionat edilul şef al Iaşului.

El a adăugat că proiectul privind modernizarea Splai Bahlui mal stâng nu putea fi ratat în 2015. La vremea respectivă, municipalitatea a prins pe ultima sută de metri a fostului Program Operaţional Regional reabi­litarea carosabilului şi a trotuarului pe fonduri europene, lucrările fiind executate în a doua jumătate a anului 2015, înainte de închiderea oficială a POR 2007 - 2013. Pe actualele programe de finanţare europene, municipalitatea a demarat etapa a doua a proiectului privind termoficarea.

Nu în cele din urmă, o altă activitate care va fi reluată în luna aprilie face referire la reabilitarea scărilor de acces. Potrivit primarului Mihai Chirica, în acest an vor fi reabilitate 23 de amplasamente, iar printre acestea se numără scări din Galata (Mo­numentul Galata, str. Frunzei - Calea Galata, Calea Galata - Mănăstirea Galata etc.), Păcurari (str. Petru Poni spre str. Toma Cozma, blocurile 1, 3, 538, 550 din str. Păcurari etc.), Nicolina (şos. Nicolina la blocurile 1011 şi 944), aleea T. Neculai (bloc 1019), Fundac Trei Ierarhi şi altele. Anul trecut, lucrătorii municipalităţii au reabilitat 38 de amplasamente cu scări de acces.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.