Sf. Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă: spunem sau nu astăzi „La mulţi ani!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Sf. Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă: spunem sau nu astăzi „La mulţi ani!“

GALERIE
Sfanta Maria
 • Sfanta Maria
- +

Spunem sau nu mâine „La mulţi ani!“ celor cu numele Maria sau Marin? Moldovenii zic „Nu“, muntenii zic „Da”. Cine are dreptate? „Ziarul de Iaşi“ vă invită la o incitantă dezbatere teologică.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. De aceea, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă. Iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim spre primele veacuri creştine. Având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, telogic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii
 
Astfel, în calendarul Bisericii creştine se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti“, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Mergând pe acest raţionament, atunci de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui, sau de ziua trecerii în viaţa de apoi a sfinţilor cărora le poartă numele, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „La mulţi ani“ de această sărbătoare. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc. Preotul Eugen Tănăsescu explică asta: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivita este «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!, La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!». Facem o greşeală enormă că dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi, aşezându-ne în locul lui“, menţionează preotul.
 
Tradiţii populare
 

Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, din motivele menţionate mai sus, este considerată ca fiind cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului. În această zi, Maica Domnului a adormit şi a înviat, simbolizând astfel învierea muritorilor de rând atinşi de către Divinitate. De aceea, în popor, această sărbătoare mai este numită şi „Paştele verii“. Un alt motiv pentru care Adormirea Maicii Domnului a fost numită astfel se datorează, probabil, şi faptului că în ajunul acestei sărbători, seara, creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului“, felul în care acesta se cântă fiind identic cu „Prohodul“ din Săptămâna Mare. De asemenea, în dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

O altă tradiţie este aceea în care ciobanii coboară oile de la munte, iar în zonele de munte bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula. De aici şi zicala populară, e drept, cam licenţioasă: „A trecut Sfânta Marie, te-ai c**at în pălărie“. De azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate“ de cerb, sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic“ de către fetele nemăritate. Se spune că această plantă ar avea puterea de a aduce peţitori. Tot în această perioadă se poate vedea cum va fi toamna. Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă. De pe data de 15 august, în lumea satului tradiţional se deschide sezonul nunţilor, care durează până la intrarea în Postul Crăciunului. Pentru agricultori, de pe 15 august, de la Sfânta Marie Mare, şi până pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, era cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă, iar în această zi, dar şi în perioada următoare, se adună plantele de leac.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X