Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sfânta mare naivitate

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Liberalii nu au făcut niciodată reforme. Vreme de peste 30 de ani, au trădat, au minţit şi au furat! La fel ca PSD. De ce acum ar fi altfel?

Mă uimeşte uimirea celor care descoperă abia astăzi că Partidul Naţional Liberal reprezintă doar varianta galbenă a Partidului Social Democrat, cel alintat, cu atâta dragoste, „ciuma roşie”! Să mai repet numeroasele momente, din ultimele trei decenii, în care aşa-zişii liberali au înşelat grav încrederea electoratului?

În 1990, Radu Câmpeanu şi PNL au dat la pace cu FSN şi Ion Iliescu, permiţându-i acestuia din urmă, comunist cu acte în regulă, să candideze la prezidenţialele din acel an. În contrapartidă, candidaturile erau deschise şi românilor reîntorşi din diaspora, precum Câmpeanu. În 1991, liberalii luau strania decizie de a participa la guvernare, alături de Iliescu. Drept răsplată, Mircea Ionescu-Quintus, fost deţinut politic, dar cu multe cranii în dulap, primea portofoliul justiţiei, poziţie din care făcea dreptatea praf şi pulbere. Trădarea a fost aspru penalizată de electorat, PNL nemaireuşind să intre în parlament, în 1992, cu toate că, la alegerile generale, liberalii l-au propus pe Regele Mihai candidat la prezidenţiale! Evident, suveranul i-a refuzat elegant.

Recuperaţi de ţărănişti în cadrul CDR, liberalii s-au fofilat din nou în 2000, când, inspiraţi de Valeriu Stoica, au părăsit Convenţia, lăsând doar PNŢCD să plătească oalele sparte ale unei cârmuiri dezastruoase. Oale pe care încă le plăteşte! Mişeleşte au procedat şi în 2007, când, speriaţi de duritatea matelotului Băsescu, au denunţat alianţa cu PD şi au cerut ajutorul PSD. Guvernul minoritar Tăriceanu a risipit sume colosale de bani pentru clientela politică liberalo-pesedistă, scadenţa pocnindu-l în cap, mai târziu, pe Emil Boc. Ăla cu salariile bugetarilor tăiate.

Însă înşelăciunea supremă a avut loc în anul 2011, odată cu zămislirea USL. Părinţi: limbutul Crin Antonescu (PNL), mitomanul Victor Ponta şi infractorul Liviu Dragnea (ambii, PSD). Foarte aproape de o lovitură de stat în 2012, organizată cu scopul de a-l demite pe Băsescu şi de a bloca activitatea prodigioasă a DNA, cei trei acoliţi au dus-o bine până când au început să se păcălească unii pe alţii. În cele din urmă, Crin a luat-o peste bot, PNL a fuzionat cu PDL, iar Iohannis, noul lider al liberalilor, a devenit, în 2014, preşedintele României, surclasându-l pe Ponta. A fost singura dată în care am crezut, naiv la rându-mi, că, poate, liberalii se vor schimba în bine. Vrăjeală!  

Între 2014 - 2019, Iohannis şi PNL au recurs la o opoziţie de faţadă la toate abuzurile guvernării PSD, mai ales că averile liberalilor au crescut enorm şi anormal în acea perioadă. În pofida declaraţiilor de circumstanţă, i-a bucurat nespus eliminarea lui Kovesi, şefa DNA, ca şi distrugerea independenţei justiţiei. La fel ca pe vremea odiosului Ion Iliescu, magistraţii au devenit simple slugi ale sistemului - fricoase, corupte dar țâfnoase -, un fel de momâi puturoase îmbrăcate în robe.

Să continui? După 2019, sub supravegherea Marelui Leneş, în epoca Orban, şi din nou la guvernare, PNL a preluat imediat toate năravurile pesediştilor. În plus, ca să iasă socoteala, PSD le-a împrumat liberalilor nişte primari traseişti, solicitând, la schimb, sinecuri pentru nepoatele buzate ale „partidoiului”. Orban, revoltatul de azi, s-a executat. După alegerile din 2020, în era penalului Cîţu, situaţia s-a agravat, PNL hârjonindu-se în văzul lumii cu frumoşii neisprăviţi ai lui Ciolacu. De ce ne-ar mira că, sub semnul ciolanului reprezentat de miliardele de euro, s-ar putea naşte un al doilea USL? Tot i s-a reproşat lui Iohannis că nu are copii. 

Morala? Liberalii nu au făcut niciodată reforme. Vreme de peste 30 de ani, au trădat, au minţit şi au furat! La fel ca PSD. De ce acum ar fi altfel?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri