Sf. Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă: spunem sau nu astăzi „La mulţi ani!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Sf. Maria: o mare sărbătoare, o şi mai mare dilemă: spunem sau nu astăzi „La mulţi ani!“

GALERIE
Sfanta Maria
  • Sfanta Maria
- +

Spunem sau nu mâine „La mulţi ani!“ celor cu numele Maria sau Marin? Moldovenii zic „Nu“, muntenii zic „Da”. Cine are dreptate? „Ziarul de Iaşi“ vă invită la o incitantă dezbatere teologică.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. De aceea, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă. Iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim spre primele veacuri creştine. Având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, telogic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii
 
Astfel, în calendarul Bisericii creştine se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti“, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Mergând pe acest raţionament, atunci de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui, sau de ziua trecerii în viaţa de apoi a sfinţilor cărora le poartă numele, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „La mulţi ani“ de această sărbătoare. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc. Preotul Eugen Tănăsescu explică asta: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivita este «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!, La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!». Facem o greşeală enormă că dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi, aşezându-ne în locul lui“, menţionează preotul.
 
Tradiţii populare
 

Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, din motivele menţionate mai sus, este considerată ca fiind cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului. În această zi, Maica Domnului a adormit şi a înviat, simbolizând astfel învierea muritorilor de rând atinşi de către Divinitate. De aceea, în popor, această sărbătoare mai este numită şi „Paştele verii“. Un alt motiv pentru care Adormirea Maicii Domnului a fost numită astfel se datorează, probabil, şi faptului că în ajunul acestei sărbători, seara, creştinii ortodocşi se întâlnesc la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului“, felul în care acesta se cântă fiind identic cu „Prohodul“ din Săptămâna Mare. De asemenea, în dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, iar apoi, după slujba religioasă, acestea merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

O altă tradiţie este aceea în care ciobanii coboară oile de la munte, iar în zonele de munte bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula. De aici şi zicala populară, e drept, cam licenţioasă: „A trecut Sfânta Marie, te-ai c**at în pălărie“. De azi se interzice şi scăldatul în apa râurilor „spurcate“ de cerb, sau dormitul pe prispă. O altă tradiţie de Adormirea Maicii Domnului este şi purtatul plantei numită „năvalnic“ de către fetele nemăritate. Se spune că această plantă ar avea puterea de a aduce peţitori. Tot în această perioadă se poate vedea cum va fi toamna. Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă. De pe data de 15 august, în lumea satului tradiţional se deschide sezonul nunţilor, care durează până la intrarea în Postul Crăciunului. Pentru agricultori, de pe 15 august, de la Sfânta Marie Mare, şi până pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, era cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă, iar în această zi, dar şi în perioada următoare, se adună plantele de leac.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.