A fost sărbătoarea Sfântului Andrei, apostolul care a creștinat teritoriul României de astăzi, ne-a lăsat un semn care anunță trecerea la nivel cu calea ferată și a oferit fetelor de măritat o nouă ocazie de a se transforma în femei măritate, la casa lor. Ca respectivele fete să profite de ocazie trebuie să respecte niște tradiții din bătrâni, cam așa:
* Pentru a-și visa ursitul, ele trebuie să se culce având sub pernă ciorapii purtați în acea zi. Bănuim că pe vremea bătrânilor care ne-au lăsat obiceiurile se purtau ciorapi din cânepă, așadar fetele purtau cânepa în picioare, strivind-o sub tălpi, apoi adormeau cu nasul în aromă de iarbă bună, care dădea vise colorate, cu ursiți frumoși și bogați. Acum ciorapii sunt mai ales sintetici, așa că 1742 de fete au fost chelfănite de tații lor, care nu puteau dormi de miros și au scormonit prin toată casa, crezând că e un șobolan mort pe undeva.
* Pe lângă ciorapi, fetele trebuie să-și bage sub pernă și pieptenele; habar n-avem din ce erau confecționați pieptenii pe vremea strămoșilor, de puteau provoca asemenea efecte, dar ar fi interesant de aflat; oricum, 2146 de fete care și-au băgat periile de păr sub perne s-au înțepat și n-au dormit toată noaptea, așa că n-au visat nici izmană de ursit, iar 1837 de fete n-au avut ce să-și pună sub perne, fiind rase în cap după ce s-au pomenit cu păduchi.
* Cu același prilej fetele fac colțunași, îi așază pe o scândură, apoi se aduce o mâță, să arbitreze; autoarea colțunașului ales de pisică se va mărita prima. N-am găsit legătura dintre fată, colțunaș și pisică; poate că, dacă mâța apreciază un colțunaș, și viitorul soț îl va aprecia, dar bănuim că nu toți bărbații consumă hrană de pisică și că majoritatea ar prefera, în loc de colțunaș, cârnați și bere. Zeci de mâțe s-au stricat la burtă de la colțunași, 573 de fete au fost bătute de rivale fiindcă pregătiseră colțunași cu mâncare pentru pisici și doi escroci au fost amendați deoarece închiriau cu ora mâțe dresate să aleagă colțunașul celei care plătește mai bine.
* În plus, 895 de fete au fost zvârlite pe geam de tații lor și obligate să doarmă în ogradă după ce și-au pus sub perne ciorapii cu care au dat la vacă în ultimele luni, 1573 de fete au încurcat tradițiile, și-au băgat pisicile sub perne și au pus ciorapii pe scândura cu colțunași, 4738 de fete au făcut colțunași, dar i-au mâncat câinii sau tații lor, iar 837 de fete au fost descalificate după ce au presărat piper și boia iute pe colțunașii rivalelor, ca să strănute pisicile din juriu.
Ne ferim cu usturoi de moroi și de strigoi
Bătrânii spun că în noaptea de Sfântul Andrei ies în lume „sufletele morților necurați”, care pornesc să bântuie, ca să facă rele; le putem alunga doar dacă ungem ferestrele și ușile cu usturoi (unii zic că e bine să ungem cât mai multe obiecte din gospodărie) și să întoarcem lucrurile din casă cu fundul în sus…
* Sute de mii de români au uns cu mujdei toate obiectele, inclusiv clanțele și periuțele de dinți, motiv pentru care fetele lor de măritat, care au plecat în club, să-și găsească ursiții, au fost evitate de toți băieții, din cauza mirosului.
* Alți compatrioți au preparat litri de mujdei, dar nu s-au putut abține și au turnat în el prea mult ulei, ca pentru puiul la ceaun; după ce au uns cu el ușile, pragurile, gresia, parchetul sau linoleumul au alunecat de la ulei și au căzut.
* Au existat și nenumărați compatrioți care, la rândul lor, au făcut mujdei, dar n-au apucat să ungă obiectele din gospodărie, fiindcă mirosul le-a stârnit pofta, așadar au tăiat pui sau au gătit un pește cu mămăligă și au ras tot mujdeiul.
* Mulți dintre cei care au respectat datina s-au referit în discuții la „mujdei de usturoi”, fără a ști că „mujdei” vine din franceză, „mousse d’ail”, adică „spumă de usturoi”. Este ca și cum ai spune „vișinată de vișine” sau „spumă de usturoi de usturoi”.
* Mii de compatrioți întorși acasă după chefuri la diverși Andrei și-au găsit lucrurile cu fundul în sus și s-au bucurat că duhurile rele i-au evitat; asta, până când au observat că lucrurile fuseseră întoarse cu fundul în sus de hoții care căutaseră bijuteriile.
* Se pare că nu toate sufletele morților necurați pot fi alungate cu usturoi: zeci de asemenea suflete, care bântuiau prin lume, au intrat în diverse localuri și au cerut crap cu saramură și ciorbă de burtă cu mujdei, „că pe lumea cealaltă încă nu s-a făcut usturoiul!”.
Știre de maximă importanță pentru țară!
Români! Nu închideți ziarele! Urmează o știre de maximă importanță pentru țară! Anume că ne luăm o mică pauză de la rubrica asta, ca în fiecare an, în aceeași perioadă, deoarece ca mâine anul se-nnoiește, plugușorul se pornește și începe a ura, dacă-l scrie cineva, vorba aia. Altfel spus, ne apucăm de reparat buhaiul, de acordat clopoțeii, de pus șfichi nou la harapnic, de vulcanizat ursul, de montat caprei cauciucuri de iarnă etc. Știți la ce ne referim. Prin urmare, să ne revedem cât de curând!
Publicitate și alte recomandări video