Sfârşitul califatului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Sfârşitul califatului

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

E nevoie de soluţii în Siria şi Irak, în Libia şi Nigeria, în Afghanistan şi Pakistan, dar şi în Franţa, Belgia sau alte zone ale Occidentului. Altfel, va trebui să aşteptăm refluxul şi nu putem şti când - şi dacă - el se va produce.

Toamna ce va începe peste câteva zile ar putea fi ultima pentru gruparea "Stat Islamic" (ISIS) ca entitate capabilă să controleze teritorii şi să exercite o autoritate de tip etatic asupra unor populaţii, în Siria şi Irak. Probabil se vor găsi emuli care să afirme continuitatea între proiectul lui Abu Bakr al-Baghdadi şi teritoriile controlate de diversele miliţii islamiste în Libia, în Nigeria, poate şi în alte ţări. Războaiele civile vor continua, atentate vor lovi în continuare teritoriile "necredincioşilor", dar fascinaţia unui califat creat prin foc şi sabie e pe cale să se prăbuşească.

Sfârşitul lunii august a adus cu sine ofensiva rapidă a armatei irakiene şi a grupărilor paramilitare asociate, cu sprijinul aerian şi logistic al coaliţiei conduse de SUA, împotriva oraşului Tal Afar, în siajul victoriei de la Mosul, atât de scump plătite de populaţia civilă din oraş. Dat fiind dezechilibrul de forţe, e doar o chestiune de timp până ce Tal Afar va cădea, iar conducerea de la Baghdad îşi va putea concentra forţele împotriva ultimelor redute ISIS din provincia Anbar - zonă dominant sunită ce s-a dovedit extrem de greu de controlat. Anbar înseamnă şi graniţa cu Siria, ceea ce ar însemna că fluxul de luptători şi resurse între zonele irakiană şi siriană ale "califatului" ISIS, deja limitat, ar fi sugrumat.

Între timp, Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de SUA şi partenerii săi occidentali şi arabi, sunt pe cale să finalizeze operaţiunea împotriva "capitalei" ISIS, oraşul Raqqa. Deşi expunerea mediatică este mult mai redusă decât cea a frontului de pe teritoriul irakian, se ştie deja că miliţiile FDS - care includ detaşamente kurde cu ani de experienţă în lupta contra ISIS - au pătruns deja în centrul vechi, iar termenul prevăzut de comandanţi pentru cucerirea oraşului este de două luni, destul de precaut dacă ţinem cont de raportul de forţe între cei doi adversari. Dincolo de previzibila înfrângere militară a ISIS, bătălia pentru Raqqa este şi o probă de maturitate pentru miliţiile FDS. Capacitatea de recrutare s-a îmbunătăţit, raportul numeric între arabi şi kurzi pare să fi evoluat în favoarea primilor, coeziunea între diversele grupări componente a fost destul de bună şi, foarte important, FDS şi-a creat legitimitate luptând exclusiv împotriva ISIS.

Lichidarea ISIS în Irak este o chestiune de timp. Într-o asemenea situaţie nu se poate niciodată afirma că vor conta exclusiv calculele militare: politica mereu contează, iar problemele sunt numeroase şi mari, de la modul în care va fi garantată o distribuţie echitabilă a avuţiei şi resurselor naţionale între diversele comunităţi etnoreligioase şi diversele provincii la controlul influenţei pe care o va exercita Iranul asupra guvernului de la Bagdad; de la statutul regiunii kurde, unde aspiraţiile pro-independenţă s-au intensificat, la modul în care SUA îşi va contura implicarea viitoare în Irak. Şi lista poate continua - nu vom insista aici asupra acestor teme. Ele sunt importante, pentru că orice eşec ar putea contribui la naşterea unei noi rebeliuni islamiste, cu sau fără sigla ISIS. Totuşi, în acest moment este greu de conceput o ruptură atât de rapidă şi de gravă în rândul coaliţiei ce susţine guvernul lui Haider al-Abadi, încât campania împotriva ISIS să fie blocată. 

În Siria, însă, nu este exclus ca guvernul lui Bashar al-Assad să fie interesat de o amânare a deznodământului militar în bătălia contra "califatului". Aceasta s-ar putea realiza prin încetarea sau subţierea operaţiunilor pe liniile de front ce opun forţele guvernamentale şi militanţii ISIS. Aceasta s-ar putea petrece în paralel cu intensificarea luptei împotriva Tahrir al-Sham (organizaţie salafistă recent creată, incluzând Frontul al-Nusra, principalul afiliat al-Qaeda în Siria), a celeilalte mari coaliţii islamiste, Ahrar al-Sham, poate şi a altor grupări mai mici, islamiste sau nu. Guvernul de la Damasc ar evita  acuzaţia de non-combat şi, în acelaşi timp, ar continua să fie legitimată prezenţa militară rusă, în care Assad vede principala garanţie de supravieţuire a regimului său.

În Siria, în Libia, poate şi în alte părţi, există destule grupări care ar putea fi dispuse să preia stindardul violenţei ridicat de ISIS, în ciuda riscurilor pe care le implică o asemenea filiaţie. Cel mai probabil, numele ar continua să fie arborat, chiar dacă fondul ar fi diferit. Dar, indiferent de câte atentate vor mai avea loc împotriva europenilor, a şiiţilor sau a altor necredincioşi, indiferent de suprafaţa de teren pe care ar controla-o vremelnic, proiectul califatului proclamat la 29 iunie 2014 de al-Baghdadi va fi curând înmormântat. Va fi greu ca cineva să-l dezgroape prea curând, dar pentru vindecarea rănilor produse în ultimii ani trebuie să ia sfârşit valul de mobilizare fundamentalistă ce i-a oferit voluntari. E nevoie de soluţii în Siria şi Irak, în Libia şi Nigeria, în Afghanistan şi Pakistan, dar şi în Franţa, Belgia sau alte zone ale Occidentului. Altfel, va trebui să aşteptăm refluxul şi nu putem şti când - şi dacă - el se va produce. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.